Predane nagrade za žestice

  Pivarska industrija         PR objava         25.12.2021.
Predane nagrade za žestice

U petak 17.prosinca 2021. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, održana je svečana dodjela priznanja nagrađenima na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera. Dodjela je održana u skladu s epidemiološkim uvjetima. Podsjetimo, samo ocjenjivanje je održano 10. i 11. studenog 2021. u novom senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera obilježila je visoka kvaliteta uzoraka. Tako ih je više od polovice nagrađeno ocjenom višom od 18 (zlato). Treba napomenuti kako se veliko zlato ove godine dodijeljivalo samo uzorcima s više od 19 bodova.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo više od 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Prvo se prisutnima obratio dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić te pozdravio sve prisutne. Nakon njega, svoj asortiman proizvoda prezentirali su sponzori ocjenjivanja. Zlatni sponzor ocjenjivanja, tvrtka Pa-vin, prezentirala je asortiman proizvoda specijaliziranih za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Srebrni sponzor IREKS AROMA doo prezentirala je asortiman prvoklasnih sastojaka za vino i voćne proizvode, kao i tvrtka Poljocentar Križevci, koja nudi veleprodaju i maloprodaju kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala.

Nakon njih prozvani su prošlogodišnji šamioni kojima je dodjela u 2020. godini otkazana radi epidemiološke situacije. Tako su prozvani šampion ginova iz 2020., Imagine Spirits Distillery, London dry gin “Midnight”, zatim šampion u kategoriji likera OPG Bilušić, Voćni liker aronija, te šampion u kategoriji rakija Destilerija Pigmalion, Tamnjanica eko plantaže, Kajsijevača, 2016. g., Selekcija Pigmalion.
Nakon njih krenulo se s dodjelom priznanja za 2021. godinu. Šampionom u kategoriji ginova proglašena je Destilerija Gavran, Raven’s london dry gin, Ivana Gavrana iz Velike Gorice.

Šampionom u kategoriji likera proglašen je liker Teranino Destilerije Patrik, proizvođača Patrika Sračića kraj Jastebarskog.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i proizvođač dvije od tri najbolje ocijenjene rakije je Luka Perić iz Srbije. Kako je rekao predsjednik komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj, tri najbolje ocijenjene rakije su nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.

Tako je šampionska Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine , proizvođača Luke Perića (Stari Vitez doo) dobila maksimalnu ocjenu 20. Druge dvije najbolje ocijenjene rakije bile su neznatno slabije ocijenjene te spadaju u sam vrh ove kategorije pića. Tako je druga najbolje ocijenjena bila šljivovica iz 1995. godine obitelji Senić (Pure Fruit doo) koja je dobila ocjenu 19,7. Treće najbolje ocijenjena rakija također je Stara šljivova prepečenica šampiona ocjenjivanja Luke Perića ( Stari Vitez doo), ali iz 2009. godine.

Osim njih priznanja su dodijeljena i ostalim nagrađenima u sve tri kategorije kojih je ove godine bilo više od 60.   

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.

Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj predstavio je i svoju knjigu Voćne rakije, likeri i travarice, koja se može naručiti putem webshopa Gospodarskog lista.

Nakon dodjele uslijedila je degustacija nagrađenih uzoraka gdje su se mogli kušati nagrađene rakije, likeri i ginovi.

Slika 1 Ivan Gavran, Ravens london dry gin – Destilerija Gavran, šampion ginova u 2021

Slika 2. Patrik Sračić, Teranino liker – Destilerija Patrik, šampion likera u 2021.

Slika 3, Luka Perić (Stari Vitez doo) Stara šljivova prepečenica, 2001.- šampion rakija u 2021. godini s maksimalnih 20 bodova

Slika 4. Ivan Gavran (šampion ginova), Luka Perić (šampion rakija) i Patrik Sračić (šampion likera)

Slika 5. i 6. Svi gosti su mogli kušati nagrađene rakije, likere i ginove

Slika 7. Zajednička slika nagrađenih na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likeraNajnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće