Pravila protiv pivskog pupka

  Pivo i zdravlje         P. N.         04.01.2023.
Pravila protiv pivskog pupka

O pivskom trbuhu napisano je već puno toga, i o stereotipijama i o zabludama i o legendama. Ovo vrijeme obilja, pretrpanih trpeza i obilate konzumacije svega zgodno je za ponavljanje gradiva, pa tako nabasasmo i na članak s egidom: trbušna prevencija – kojih se pravila držati ka poslije ne dobijete pivski trbuh?

Ne samo muškarci, nego i žene mogu veoma uspješno „odnjegovati“ izbočinu koju kolokvijalno nazivamo pivskim trbuhom. A za izbjegavanje neuglednog droba nije dovoljno samo klonuti se alkohola, upozorava münchenski dnevnik Merkur.

Obično pivski trbuh nije posljedica samog konzumiranja piva. Pretjerani unos kalorične hrane u kombinaciji s premalom količinom vježbanja i uopće fizičke aktivnosti glavni je razlog taloženja sala u oblasti pupka. Premalo sna i previše stresa daljnji su faktori koji podupiru pretilost i pivski trbuh, navodi zdravstveno osiguranje AOK. Kod raznih ljudi se suvišak kilograma i tijelu raspoređuje na različite načine – nekome raste trbuh, drugome debljaju noge, a trećemu opet voluminoznija postaje stražnjica.

Skladištenju masnoće u predjelu trbuha nisu skloni samo muškarci. Tom je pojavom pogođeno i mnogo žena. Barmer Krankenkasse izvještava da na to hoće li netko nataložiti  viscelarno trbušno salo i kako brzo, utječu geni i životni vijek. Ipak, glavni razlog nastanku pivskog trbuha ne neuravnotežena ishrana i premalo kretanja. Viscelarno salo je masnoća koja prekriva unutrašnje organe. Taj način taloženja masnog tkiva smatra se naročito štetnim za zdravlje jer potiče nastanak masnih jetara, držanih problema, infarkta, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i demencije, navodi zdravstveno osiguranje Barmer.

Termin pivski trbuh nije skovan slučajno: pivo i druga alkoholna pića sadrže mnogo kalorija, a etanol koji sadrže usporava gubitak masnoće. Kako javlja AOK, osim brojnih kalorija, pivo sadrži i gorke tvari koje povećavaju apetit i na taj način mogu pospješiti pretilost. Osim vode, alkohol iz tijela izbacuje i minerale čiji gubitak organizam nastoji nadoknaditi, navode iz AOK-a. Povećava se želja za obilnim i slanim jelima.

Kako zaustaviti rast pivskog trbuha?

Sljedeći savjeti spriječit će razvoj pivskog trbuha:

  • Uzmite u obzir bazalni metabolizam: unosite u organizam samo onoliko energije koliko vam je stvarno potrebno. Bazalna metabolička formula govori vam koliko kalorija trebate svaki dan.
  • Manje alkohola: pivo, vino i žestoka pića bogati su kalorijama i usporavaju metabolizam, što potiče skladištenje sala na trbuhu.
  • Što više tjelovježbe: mišićna masa povećava bazalni metabolizam i sagorijeva više kalorija od ostalih tkiva. Time se sprečava pretilost. Ciljani trbušni trening također omogućuje rast mišića na mjestima gdje se inače stvaraju masne naslage tijekom neaktivnosti.
  • Spavajte dovoljno: Ako ne spavate dovoljno, skloni ste skladištiti masnoću na trbuhu, navodi njemačka urednička mreža pozivajući se na rezultate jedne studije.
  • Smanjite stres: nutricionist Hardy Walle uvjeren je da je stres djelomično odgovoran za dosadni masni pojas oko trbuha. Za portal Focus rekao je da stres i s njim povezana trajno visoka razina kortizola, usporava gubitak masnoće na trbuhu.


Najnovije iz kategorije Pivo i zdravlje
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće