REKONSTRUKCIJA STAROEGIPATSKOG RECEPTA

Prapivo je bilo – kiselo

  Povijest piva         P. N.         26.06.2024.
Prapivo je bilo – kiselo

Kućni pivar Dylan McDonnell iz Utaha, SAD, skupio je rijetke smokve i prema ostacima pronađenim na arheološkim artefaktima rekonstruirao soj kvasca iz 850. godine prije Krista kako bi napravio pivo inspirirano staroegipatskim receptima. Prema rezultatu koji je dobio prapovijesno pivo bilo je – kiselo.

O ovom  eksperimentu pišu ovih dana svjetski mediji, pa i The New York Times: McDonnell je pronašao oko 75 staroegipatskih recepata za pivo. Na primjer, proučavao je Ebersov papirus, egipatski tekst medicinskih recepata iz 1500. pr. Kr., gdje je jedna od uputa, na primjer, pozivala na "salo divljeg lava" za liječenje muške ćelavosti, dok je druga preporučivala uvarak od soli, mliječne masti, slatkog piva i meda, koji se "ulijeva u zadnjicu" žena koje pate od ginekoloških bolova.

McDonnell je na kraju došao do osam najčešće citiranih sastojaka: pustinjske datulje, jemenski med, smokve sikavice, izraelske zlatne grožđice, bobice kleke, bobice rogača, crni kumin i tamjan. Smokve je u početku bilo teško pronaći, no onda se pokazalo da upravo tu sortu već nekoliko generacija uzgaja obitelj arheološkog nadzornika u Luxoru u Egiptu.

McDonnell je izabrao ljubičasti egipatski ječam i emmer pšenicu kao osnovne žitarice. Zatim je svoju pozornost usmjerio na kvasac. Godine 2015. izraelski je tim pronašao ostatke kvasca u amforu iskopanoj u Izraelu, za koju se smatra da su je Filistejci vjerojatno koristili za kuhanje piva oko 850. prije Krista.

“Kvasac ima izvanrednu sposobnost čuvanja u stanju mirovanja. Milijarde stanica u uspavanoj koloniji još uvijek međusobno komuniciraju", rekao je Itai Gutman, pivarski veteran koji je pomogao u nabavi kvasca. “I dalje imaju sve kemijske signale između sebe. I samo čekaju.”

I kakvog je okusa pivo? U početku je okus opor, ali onda postaje sve složeniji, dostižući bogatu, osvježavajuću kvalitetu poput jabukovače. Okus, kao i boja, asocira na marelicu.

Tagovi

Pivo   Egipat   povijest  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće