Praline s pivskom žesticom

  Gastro         P. N.         15.11.2022.
Praline s pivskom žesticom

Ako vam treba ideja za lijep, elegantan i originalan poklon, koji ujedno ima i veze s pivom, nudi je češka pivovara Bernard iz Humpoleca – bombonjeru u kojoj ćete naći čokoladne praline punjene žesticom od piva. Ova delikatesa u prodaji je od 13. rujna, koji se obilježava kao dan čokolade, a sigurno će biti tražen artikl tijekom cijelog prosinca, vremena darivanja.

„Sretni smo što nam je bombonjera tako dobro uspjela – punjenje je baršunasto mekano, a istovremeno žestoko, uistinu je to vrhunski gurmanski užitak,“ izjavio je direktor marketinga pivovare Bernard Tomáš Lipták predstavljajući novi proizvod, dodajući da praline mogu biti odličan poklon za ljubitelje čokolade.

Praline za ovu poslasticu proizvodi renomirana češka tvornica čokolade Janek iz Uherskog Broda prema recepturi razvijenoj isključivo za Obiteljsku pivovaru Bernard. Majstori čokolade potom praline pune finom čokoladnom kremom s pivskom žesticom Bernard (Pivní pálenka Bernard, koja je inače u redovitom proizvodnom programu pivovare) koja čini 26,4 posto punjenja.

Pivní pálenka Bernard proizvodi s eu pivovari već treću godinu. Šarže ove žestice prave se naizmjence od piva donjeg i gornjeg vrenja, a kada je na redu gornje vrenje, baza je specijalno pivo Bernard Bohemian ale. Ovogodišnja pálenka pečena je upravo od tog piva, a na tržište će u proljeće poći pet tisuća boca, dok ostatak ostaje u hrastovim bačvama na višegodišnjem odležavanju.

„Brzo po uvođenju pálenke shvatili smo da ona izvrsno dozrijeva u buretu, pa smo tisuću litara ostavili na dugom ležanju,“ kaže suvlasnik pivovare Stanislav Bernard. U okusu pálenke razaznaju se tonovi slada i karamela, a osjete se i arome bilja i zaćina, koje ovo žestoko piće dobiva od Bohemian alea od kojeg se peče.

Žestica odležava u bio-destileriji Zámecké sady Chrámce u pet drvenih bačava od po 225 litara, kje su proizvedene u Portugalu od američkog hrasta. Od američkog hrasta napravljene su i tri manje bačve od po 190 litara i u njima je već dozrijevao američki burbon a sada će u njima ležati Whisky Bernard, koji je pivovara iz Humpoleca napravila po prvi put. Viski se pravi od takozvanog sladnog vina, koje se proizvodi istim načinom kao pivo, ali se ne dodaje hmelj, objašnjava glavni majstor pivar Bernarda Josef Vávra, koji je pripremio i pivo za pálenku i vino za viski. Viski će biti takozvani single malt. Dozrijevat će najmanje tri godine.

Tako Obiteljska pivovara Bernard zaokružuje iznimno uspješnu godinu u kojoj je otvoren i centar za posjetitelje u krugu pivovare, kao i vidikovac smješten na pivovarskom dimnjaku, a u prvom polugodištu skuhala je 199 tisuća hektolitara piva, što je za pet tisuća hektolitara više nego u istom razdoblju predpandemijske 2019. godine.Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće