Pivnica.net
Banner

Češka

Povratnu dvanaesticu, molim

P. N.   |   26.05.2023.     1919

Povratnu dvanaesticu, molim

Jedinstvenu atmosferu pruža pivoljupcima pivovara s pripadajućom pivnicom u mjestu Řevnice nedaleko češkog glavnog grada Praga. Pijući pivo gledate ravno na željezničku prugu, slušate kloparanje i zviždanje vlakova i osjećate karakterističnu kolodvorsku vrevu. Pivovara je, naime, uređena u povijesnoj zgradi stare željezničke stanice.

„Zovemo vas u Pivovaru Řevnice na domaće jelo i vlastito resko pivo ili izvrsnu kavu. Pivovara stoji u blizini željezničke stanice nasuprot biciklističke staze u izvornoj kolodvorskoj zgradi, koja joj već na prvi pogled daje neponovljivu atmosferu,“ piše ovih dana časopis kraja u donjem toku rijeke Berounke Dobnet.

Još prije par godina objekt je propadao a sada privlači poglede divljenja prolaznika i putnika. Iskusni arhitekt Tomáš Šantavý izveo je uistinu uspjelu rekonstrukciju – zgrada je zadržala autentični željezničarski izgled, a unutrašnjost je prava pivovarska s ukusnom kuhinjom. Tamo gdje su se nekad izdavale putne karte danas je šank a na mjestu nekadašnje čekaonice je pivnica s klasičnim kolodvorskim klupama. Interijer pivovare usklađen je do posljednjeg detalja, i stvarno ga treba vidjeti.

Pivo se kuha na katu zgrade, a postupak vodi majstor pivar Roman. I taj prostor se može razgledati u organiziranim obilascima. A potrovlje je rezervirano za stilski smještaj ako se zapijete, pa vam pobjeghne vlak. „Naš majstor pivar Roman Řezáč kroz cijelu godinu kuha klasičnu desetku i dvanaesticu, a prema godišnjim dobima dodaje im razne specijale. Tijekom ljeta nudimo laganu osmicu, omiljenu među biciklistima,“ kaže poslovođa Marek Adam, koji dodaje da ni ljubitelji vina neće ostati žedni: „Nudimo vina od malih lokalnih vinara koji ne žale truda kako u vinogradu, tako i u podrumu. Na primjer Filipa Mlýneka iz Donjih Dunajovica u južnoj Moravskoj, ili Laure Henrici iz Friesenheima u Njemačkoj.“

Lijepo orošena krigla zlatnog soka ili čašu vina možete popiti na propstranoj ljetnoj terasi, kojom se razliježe miris roštilja na drveni ugljen. Uz jela tradicionalne češke kuhinje na jelovniku su i hamburgeri ili lagana azijska jela, tjestenine i salate. Za djecu je uređeno igralište na pijesku, na kojem mogu provesti vrijeme dok roditelji uživaju u pivu.

Želite li drmnuti nešto oštro, tu su žestice iz zanatske destilerije Radlik i obiteljske proizvodnje rakije Žufánek ili plemeniti destilati, viski i rum, koje možete kušati na deguistacijskim daskama. A kao šećer na kraju, spomenimo i tradicionalne vdolke, pecivo s pekmezom, koje obićavaju i odrasli i djeca.

Řevnice su mjesto koje nema pivarsku tradiciju, ona se tek uspostavlja u kolodvorskoj pivovari, pokrenutoj 2018. godine, a iste godine pokrenut je i lokalni pivski festival na kojem posjetitelji mogu kušati domaća piva.

Zgrada pivovare izgrađena je 1962., kada je kroz Řevnice prošla pruga Zapadnih željeznica i donijela tom kraju nagli napredak. Zbog blizine Praga b rzop je to mjesto postalo omiljenim odredištem za odmor i sport.

U to vrijeme prolazio je tuda samo jedan kolosijek, a kako je promet stalno rastao, stanica je brzo postala premala pa je valjalo izgraditi novu kolodvorsku zgradu. I ta je bila u funkciji samo par godina, a već krajem 19. stoljeća izgrađen je i drugi kolosijek i 1896. izgrađen novi kolodvor. Od tada stara kolodvorska zgrada u neposrednoj blizini vije korištena u željezničke svrhe i do sada čekala novu namjenu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka