ŘEVNICE, ČEŠKA REPUBLIKA

Povratnu dvanaesticu, molim

  Češka         P. N.         26.05.2023.
Povratnu dvanaesticu, molim

Jedinstvenu atmosferu pruža pivoljupcima pivovara s pripadajućom pivnicom u mjestu Řevnice nedaleko češkog glavnog grada Praga. Pijući pivo gledate ravno na željezničku prugu, slušate kloparanje i zviždanje vlakova i osjećate karakterističnu kolodvorsku vrevu. Pivovara je, naime, uređena u povijesnoj zgradi stare željezničke stanice.

„Zovemo vas u Pivovaru Řevnice na domaće jelo i vlastito resko pivo ili izvrsnu kavu. Pivovara stoji u blizini željezničke stanice nasuprot biciklističke staze u izvornoj kolodvorskoj zgradi, koja joj već na prvi pogled daje neponovljivu atmosferu,“ piše ovih dana časopis kraja u donjem toku rijeke Berounke Dobnet.

Još prije par godina objekt je propadao a sada privlači poglede divljenja prolaznika i putnika. Iskusni arhitekt Tomáš Šantavý izveo je uistinu uspjelu rekonstrukciju – zgrada je zadržala autentični željezničarski izgled, a unutrašnjost je prava pivovarska s ukusnom kuhinjom. Tamo gdje su se nekad izdavale putne karte danas je šank a na mjestu nekadašnje čekaonice je pivnica s klasičnim kolodvorskim klupama. Interijer pivovare usklađen je do posljednjeg detalja, i stvarno ga treba vidjeti.

Pivo se kuha na katu zgrade, a postupak vodi majstor pivar Roman. I taj prostor se može razgledati u organiziranim obilascima. A potrovlje je rezervirano za stilski smještaj ako se zapijete, pa vam pobjeghne vlak. „Naš majstor pivar Roman Řezáč kroz cijelu godinu kuha klasičnu desetku i dvanaesticu, a prema godišnjim dobima dodaje im razne specijale. Tijekom ljeta nudimo laganu osmicu, omiljenu među biciklistima,“ kaže poslovođa Marek Adam, koji dodaje da ni ljubitelji vina neće ostati žedni: „Nudimo vina od malih lokalnih vinara koji ne žale truda kako u vinogradu, tako i u podrumu. Na primjer Filipa Mlýneka iz Donjih Dunajovica u južnoj Moravskoj, ili Laure Henrici iz Friesenheima u Njemačkoj.“

Lijepo orošena krigla zlatnog soka ili čašu vina možete popiti na propstranoj ljetnoj terasi, kojom se razliježe miris roštilja na drveni ugljen. Uz jela tradicionalne češke kuhinje na jelovniku su i hamburgeri ili lagana azijska jela, tjestenine i salate. Za djecu je uređeno igralište na pijesku, na kojem mogu provesti vrijeme dok roditelji uživaju u pivu.

Želite li drmnuti nešto oštro, tu su žestice iz zanatske destilerije Radlik i obiteljske proizvodnje rakije Žufánek ili plemeniti destilati, viski i rum, koje možete kušati na deguistacijskim daskama. A kao šećer na kraju, spomenimo i tradicionalne vdolke, pecivo s pekmezom, koje obićavaju i odrasli i djeca.

Řevnice su mjesto koje nema pivarsku tradiciju, ona se tek uspostavlja u kolodvorskoj pivovari, pokrenutoj 2018. godine, a iste godine pokrenut je i lokalni pivski festival na kojem posjetitelji mogu kušati domaća piva.

Zgrada pivovare izgrađena je 1962., kada je kroz Řevnice prošla pruga Zapadnih željeznica i donijela tom kraju nagli napredak. Zbog blizine Praga b rzop je to mjesto postalo omiljenim odredištem za odmor i sport.

U to vrijeme prolazio je tuda samo jedan kolosijek, a kako je promet stalno rastao, stanica je brzo postala premala pa je valjalo izgraditi novu kolodvorsku zgradu. I ta je bila u funkciji samo par godina, a već krajem 19. stoljeća izgrađen je i drugi kolosijek i 1896. izgrađen novi kolodvor. Od tada stara kolodvorska zgrada u neposrednoj blizini vije korištena u željezničke svrhe i do sada čekala novu namjenu.

Tagovi

Pivo   Řevnice   Prag   Češka   kolodvor   vlak   pruga  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće