Povijest limenke u Europi

  Povijest piva         Petra Krchanková         28.12.2008.
Povijest limenke u Europi
Pivske limenke imaju vlastitu veoma zanimljivu povijest. Proizvođači piva u Europi, naime, nisu bili sputani ograničavajućim pavilima u vrijeme prohibicije, poput svojih kolega u Sjedinjenim Državama, ali vejedno su s punjenjem piva u loimenke počeli tridesetih godina 20. stoljeća, baš kao i u SAD-u. Doduše, može se reći da pivo u limenkama nije u drugim zemljama moglo biti prihvaćeno kao u Americi, ali ipak njegova raznovrsnost i povijest u svakom je smislu više nego zanimljiva.
Pivo se u limenkama u Europi počelo povaljivati u prosincu 1935. godine, kada je novu ambalažu uvela pivovara Felinfoel Brewery u gradiću Llanelly u Walesu. Limenka zapremine 0,31 litre bila je valjkasta oblika i konusnog završetka, a punjena je pivom india pale ale. Pivovara Simonds of Reading počela je u proljeće slijedeće godine proizvoditi prve prigodne limenke, koje su podsjećale na krunidbu kralja Georgea VI. Primjer ovih dviju pivovara slijedila je pivovara Royal Brewery u engleskom Newportu, koja je u limenke punila pivo Mews. Neke od povijesno najzanimljivijih pivskih limenki potječu iz pivovare Tennent's Brewery u škotskom Glasgowu. Ta je pivovara poticala prodaju piva u limenkama tako što jena zadnju stranu limenke stavljala slike škotskih a kasnije i engleskih krajolika. Mnoge od tih prvih europskih pivskih limenki bile su namijenje izvozu. Praktična i čvrsta ambalaža bila je podesna za transport brodom, a njena mala težina odgovarala je avionskom prijevozu. Osim toga, oni koji su pili iz konzerve nisu se morali brinuti o povratu kaucije za amabalažu.
Zahvaljujući brodskom transportu svojim je omiljenim napitkom bila dobro snabdjevena britanska vojska. U vrijeme "kada nad britanskim imperijem nikada nije zalazilo sunce", bile su britanske jedinice razasute po cijelom svijetu. Mnogim su bili pod žarkim suncem Afrike, ili Srednjeg Istoka. Oni su toplo pozdravili objavljivanje prizora iz domovine na limenkama piva, a nisu imali ništa ni protiv slika mladih žena na Trafalgar squeru. Pivovara Tennent's Brewery tako je ostvarila sjajan učinak u prodaji svoje robe. To je rezultuiralo cijelom serijom limenki s prizorima Anin dan, Ana na odmoru... Kasnije su u serijal uključene i druge žene, poput domaćica, koje su predstavljale svoje omiljene recepte, ili žene koje su postale kraljice ljepote u izboru za Miss Scotland.
I druge europske zemlje imaju dugu povijest punjenja piva u limenke. U Njemačkoj prvo takvo pivo bio je Export Bier, koje je 1937. proizvela pivovara Schultz. Nakon rata puno je pivovara počelo puniti pivo u limenke s ravnim ili konusnim zavšetkom. Među ostalima i pivovara Heninger, koja je bila među prvim pivovarama koje su koristile limenke u zoni koju su kontrolirale Sjedinjene Američke Države. U Francuskoj povijest pivske limenke počela je pred Drugi svjetski rat, a nakon višekratnih stanki obnoljena je 1954. godine. I ovdje, kao i u Britaniji, pivo u limenkama namijenjeno je porvenstveno izvozu. Dobroj prođi toga piva nadali su se proizvođači prvenstveno u legionarskim postrojbama. U povijesnim katalozima kolekcionara nalazi se četrdesetak različitih pivskih limenki iz Francuske. Ni Skandinavija nije zaostajala. Prve limenke ugledale su svjetlo dana 1955. godine u Švedskoj, a slijedile su Norveške, Finske i Danske limenke.
Švicarska i Italija s limenkama su započele također pedesetih godina prošlog stoljeća. Umjesto konusnog završetka, koristili su ravne limenke, izrađene od različitog materijala – čelika i aluminija. Mnoge povijesno vrijedne limenke pronađene su u Alpama. Turisti koji odlaze u planine cijenili su malu težinu i veliku čvrstoću te ambalaže. U Nizozemskoj je proizvodnja konusnih pivskihlimenki počela 1938. godine. Pedesetih godina prešli su na limenke s ravnim završetkom. Tijekom Drugog svjetskog rata limenke su uopće nisu izrađivale. Belgija se zemljama koje poizvode pivske limenke pridružila pedesetih godina, Grčka u prvoj polovici šezdesetih, Španjolska i Portugal na njihovu kraju. U istočnoj Europi limenke su se prvo pojavile u Čehoslovačkoj tridesetih godina 20. stoljeća. U Komunističkom Sovjetskom savezu i u Mađarskoj bila je proizvodnja limenki dugo godina veoma rijetka.
Originalni tekst na češkom jeziku 


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće