Postojani kositreni poklopac

  Povijest piva         P. N.         29.01.2022.
Postojani kositreni poklopac

Pivski vrčevi nekad su imali kositrene poklopce. Danas ih možemo vidjeti tek rijetko – neke tradicionalne pivnice imaju takve krigle za svoje štamgaste, no svi ih znamo iz filmova i prodavaonica suvenira. Ako je tko koristio vrč s poklopcem dobro zna da on zapravo poprilično smeta kod ispijanja piva, pa se pitamo zašto je uopće postojao?

Danas je to jasno – vrčevi s poklopcem čest su kolekcionarski predmet ili suvenir kojim žete obradovati ljubitelja piva, pogotovo ako dolazite s Oktoberfesta. No, u 14. stoljeću, kad su se pojavili, kositreni poklopci imali su sasvim jasnu svrhu.

U to je vrijeme Europom harala kuga, tako da su ljudi sve što se konzumiralo revno pokrivali, da spriječe daljnje širenje zaraze. Teško je reći da li je taj preventivni čin imao neki efekt, ali u svakom slučaju kositreni se poklopac na pivskim posudama zadržao još stotine godina. To više svakako nije bilo zbog kuge ili zbog očuvanja tradicije, nego opet iz praktičnih razloga.

Početkom 19. stoljeća nastale su u Bavarskoj prve vrtne pivnice, biergarteni, a u njima su debeli hlad davala uglavnom stabla kestena. Kesten je svojom gustom krošnjom štitio pivski podrum od sunca i vrućine a zahvaljujući relativnom plitkom korijenju nisu oštećivali podrumske prostorije. Pružali su i ugodan hlad gostima vrtnih pivnica. No, imalo je to i lošu stranu – sa stabala je stalno nešto padalo, od mušica i raznih drugih kukaca, do kestenova lišća i cvata. Tako se iz piva stalno moralo nešto loviti.... ili ga zaštititi tako da ni ne dospije u pivo. Tako su nastali i podmetači za pivo, koji su u prvo vrijeme bili „pokrivači“ pa su tako u Njemačkoj, gdje su izmišljeni, i nazvani, a tako se zovu i dan danas – bierdeckel, a tako su nastali i kositreni poklopci. Osim što je uspješno branio dragocjenu tekućinu od leteće i padajuće napasti, on je pivo dulje držao hladnim.

Kesteni i druga stabla stoje u vrtnim pivnicama i danas, ali vrčevi s kositrenim poklopcima ipak su s vremenom napušteni. Nije da njihova zaštita ne bi pivu dobro došla, nego je gostioničarima dosadilo stalno pranje i čišćenje metalnih poklopaca, pa su oni naprosto nestali. Tako ih sada možemo vidjeti samo iznimno i samo ka0o ukras.

Dodajmo i to da su kositreni poklopci krasili uglavnom keramičke vrčeve, koji su ujedno često bili i ploha za umjetničko izražavanje ili za prenošenje poruke. Osim znaka pivovare keramički vrčevi znali su nositi i razne ilustracije i natpise. A bilo je i vrčeva čiji su pklopci imali mali metalni batić, kojim se moglo zazvoniti, što je bio znak konobaru d aje krigla prazna.

Za one koji žele znati više:

Personalizirani Oktoberfest vrčevi

Vrčevi njemačkih rezervista  

Na slici: Dio vrčeva s kositrenim poklopcem iz zbirke našeg urednika Mate Pejića

Tagovi

Pivo   vrčevi   poklopac  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće