FINALE AMERIČKOG NOGOMETA

Poplava pivskih reklama

  Pivo i sport         P. N.         12.02.2023.
Poplava pivskih reklama

Noćas se igra finale američkog nogometa, odnosno famozni Super Bowl LVII, u kojem će snage odmjeriti prvak Američke nogometne konferencije (AFC) Kansas City Chiefs i Nacionalne nogometne konferencije (NFC) Philadelphia Eagles. S jedne strane. A s druge strane snage će u prekidima za reklame odmjeriti Budweiser i ostali pivovarski koncerni.

I to je velika novost ovogodišnjeg prijenosa finala.

Do sada je ekskluzivno pravo na emitiranje promidžbenih spotova u finalu od svih proizvođača alkoholnih pića imao samo Budweiser, no u ljeto prošle godine se najveća američka pivovara i okosnica najvećeg svjetskog pivara AB InBeva toga prava odrekla nakon pune 33 godine, pa večeras očekujemo poplavu pivskih spotova.

„Pivske reklame su za Super Bowl jednako karakteristične kao i touchdowni,“ pišu ovih dana američki mediji, pa nije nikakvo čudo što je ovo javnost zaokupilo gotovo jednako kao i učesnici finalnog okršaja u najvažnijem američkom sportu. A to je toliko važno da se za mjesta u promidžbenom programu tijekom višesatnog televizijskog prijenosa oglašivači bore doslovce do posljednjeg daha. I sve to unatoč nevjerojatnoj cijeni od preko 7 milijuna dolara za emitiranje jednog spota od trideset sekundi.

Budweiser je u posljednja tri desetljeća jedini mogao emitirati reklame za pivo, ali ne samo za svoj flagship brand, odnosno perjanicu proizvodnog asortimana, nego za piva iz portfolija pivovara koje posluju u sklopu kompanije, a za Super Bowl u igri su bili Budweiser, Bud Light i Michelob Ultra, a sada će po prvi put u spektakularnom programu vidjeti i spotove konkurenata.

„Odluku smo donijeli za manje od jedne minute,“ rekla je Micelle St Jacques , šefica marketinga pivovarskog koncerna Molson Coors, koja će reklamirati svoje marke Coors Light i Miller Lite. Jonnie Cahill, šef marketinga Heinekena najavio je pak da će nizozemski pivar emitirati spot za bezalkoholno pivo Heineken 0,0.

U prijenosu će biti i spotova za druga alkoholna pića, poput viskija Crown Royal ili konjaka Remy Martin, ali Anheuser Busch ostaje najveći oglašivač s četiri reklame i potrošit će uvjerljivo najviše – zakupio je naime tri minute vremena u nacionalnom prijenosu i 30 sekundi u regionalnom. Spotovi traju po pola minute, a emitiranje jednog stoji, ponovimo, preko 7 milijuna dolara. A gdje je još proizvodnja spota, jer tu se ne emitiraju već poznati spotovi, nego posebni, osmišljeni baš za tu prigodu.

Super Bowl ostaje najvažnijom manifestacijom u marketinškom kalendaru u Sjedinjenim Državama. Prema podacima Nielsen IQ u dva tjedna oko same utakmice prošle je godine na pivo i cider potrošeno 1,6 milijardi dolara, a prodano je više od 60 milijuna kutija. Zato je ove godine cijena emitiranja jednog spota od pola minute premašila vrtoglavih sedam milijuna dolara, dakle značajno je veća od lanjske koja je iznosila 6,5 milijuna. No, oglašivači su svjesni da će prijenos gledati više od 110 milijuna ljudi, odnosno potencijalnih kupaca njihova proizvoda. Nitko to ne želi propustiti pa će svoje spotove emitirati osim pivovara i destilerija također i velike marke u oblasti prehrambenih proizvoda, uz ostale Doritos, Avocados From Mexico, M&M’s, Planters i drugi, pa proizvođači automobila i tehnološki giganti, a neće izostati ni društva koja se bave kriptovalutama, koja su tijekom prođlog prijenosa tako dominirala da su mnogi u šali finale zvali Crypto Bowl...

Televizijski prijenos je najzanimljiviji, ali niti izdaleka jedini medij na kojem će oglašivati voditi ogorčeni boj za svaku mušteriju – tu su i drugi ekrani, a naročito oni mobilnih telefona i računala, jer će sve vrvjeti od interaktivnost privlačenja kupaca, a ove se godine naročito računa na Tik Tok i aplikacije za sportska klađenja.

A nogomet? Pa, bit će i nogometa.

Za one koji žele znati više:

Super Bowl: Povratak Budweisera

Super Bowl bez Budweisera

Rugala se sova sjenici

Tagovi

Pivo   Super Boiwl  


Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće