NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI

Ponedjeljak, pa još plavi

  Pivske raznolije         P. N.         15.01.2024.
Ponedjeljak, pa još plavi

Treći ponedjeljak u siječnju, a to je upravo danas, proglašen je najdepresivnijim danom u godini i nazvan plavim ponedjeljkom, odnosno – Blue Monday. Ovaj pojam ima i preciznu definiciju, te matematičku formulu, a da prebrodite tu katastrofu može vam pomoći – pivo. Naravno, ako nemate tu nesreću da ste se odlučili za suhi siječanj.

Matematički je sve obradio i izračunao psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu, koji je i izmislio pojam Blue Monday. PO njemu na to da je treći ponedjeljak u siječnju i godini najdepresivniji dan utječu  vremenske prilike, mjesečni dohodak, odustajanje od novogodišnjih odluka i snižena razina motivacije za poduzimanjem bilo kakvih aktivnosti, te osmislio matematičku formulu: [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na]. Što god to bilo.

 Baš na taj ponedjeljak, koji nam je ove godine na rasporedu danas, 15.siječnja, počinju se osjećati posljedice blagdanskog trošenja, pa su novčanici i bankovni računi prazni, a plaća i mirovina još itekako daleko. Statistički, oko 20 posto ljudi tijekom siječnja doživi neki oblik neraspoloženja ili letargije. Blue Monday prvi put je obilježen 24. siječanj 2005. godine, a Arnalla su ubrzo optužili da radi plaćeni marketing i da je cijela priča samo obični trik. On je pak odgovorio kako mu namjera nije bila učiniti ponedjeljak negativnim, već upravo suprotno. To je, dakako potpuno nepotrebna napomena, jer ponedjeljak je i inače negativan i nepopularan, i to odvajkada, od Garfilda, pa i dalje.

E sad, ako vas je to čudo pogodilo, za to – kako rekosmo – ima lijeka. Tekućeg i pjenušavog.

Evo, na primjer, Blue Monday IPA, prigodni specijal iz britanske pivovare Baron Brewing s udjelom alkohola od visokih 7 posto. „Siječanj zna biti težak, pa je Baron napravio ovo pivo kao podsjetnik da se susretnete s prijateljima i nađete vremena za dobar provod dok su dani mračni i hladni. Pivovara donira prihod od svake prodaje ovog piva Samaritancima kako bi podržala njihov nevjerojatan rad s ljudima u krizi,“ navodi pivovara i dodaje: Pivo je u stilu IPA zahmeljena sortama Idaho 7, Chinook i El Dorado.

Pivovara ima varionicu od 1000 litara koja omogućuje kuhanje raznolike ponude piva koja se stalno mijenja. To je one-man-band projekt u kojem je vlasnik i majstor pivar Jack Baron.

Za one koji žele znati više:

I pivo je blueNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće