Pivnica.net
Banner

Carlsberg

Pola stoljeća Carlsbergova slona

P.N.   |   14.11.2009.     3498

Pola stoljeća Carlsbergova slona
Početkom ovoga tjedna – u ponedjeljak 9. studenoga navršilo se pedeset godina od pojave na danskom i europskom tržištu piva Carlsberg Elephant, posebno jakog svijetlog premium piva donjeg vrenja, rodonačelnika pivskog tipa, koji je među pivopijama veoma omiljen. Ovo pivo, koje se kuha u Carlsbergovoj centrali u Kopenhagenu ima 7,2 post alkohola, a traženo je po cijelom svijetu.
Zapravo je Carlsbergovo pivo koje na etiketi ima slona još malo starije – od 1955. godine slon krasi naljepnicu njihova eksportnog piva namijenjenog afričkom kontinentu, koje se izvozilo u Ganu, Obalu Bjelokosti i Nigeriju. Na etiketi Carlsbergova piva Chang, koje se kuha u azijskoj ekspozituri danskog giganta, a prodaje na Tajlandu, su dva slona.
No, kakve veze ima slon s danskom pivovarom, i kako je on tamo dospio. Opće je poznato da je obitelj Jacobsen, koja je osnovala pivovaru Carlsberg, oduvijek snažno podupirala umjetnost, pa stvorila i famoznu zbirku umjetnina u kojoj su i neka od najzvučnijih imena svijeta likovne umjetnosti. Godine 1901. Carl Jacobsen je dao izgraditi toranj postavljen na četirima skulpturama slona. Toranj je kreirao arhitekt J. L. Dahlreup, a slonove je isklesao kipar H. P. Pedersen. Za skulpture je upotrijebljen granit s danskog otoka Bornholm, a inspiraciju je umjetnik našao u slonovima koji pridržavaju obelisk na Minervinu trgu u Rimu. Svaki od četiriju slonova nose inicijale jednog od četvero preživjele djece Carla Jacobsena – Theodora, Paula, Helge i Vagn. Iznad kapije ispisan je moto Carla Jacobsena: Laboremus pro patria (Dopustite nam da radimo za domovinu).
Otada je slon jedan od zaštitnih znakova danke pivarske obitelji, a njegova poslovična snaga savršeno odgovara jakom pivu. Kasnije je za ovo pivo kreirana i originalna limenka u obliku slonovskog stopala, koja je osvojila nagradu na smotri dizajna ambalaže.
Najprestižniji danski orden zove se Red slona, a uručuje ga danska kraljica. Ovaj orden dobio je i britanski vojskovođa i premijer Winston Churchill, a također i general Eisenhower. Po uzoru na Red slona, pivovara Carlsberg priređuje u slonovskoj kući u kopemnhaškom zoološkom vrtu ceremoniju svečanog uručenja Slonove medalje svojim poslovnim partnerima, uz ispijanje Elephant piva.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Carlsberg