Pola stoljeća Carlsbergova slona

  Carlsberg         P.N.         14.11.2009.
Pola stoljeća Carlsbergova slona
Početkom ovoga tjedna – u ponedjeljak 9. studenoga navršilo se pedeset godina od pojave na danskom i europskom tržištu piva Carlsberg Elephant, posebno jakog svijetlog premium piva donjeg vrenja, rodonačelnika pivskog tipa, koji je među pivopijama veoma omiljen. Ovo pivo, koje se kuha u Carlsbergovoj centrali u Kopenhagenu ima 7,2 post alkohola, a traženo je po cijelom svijetu.
Zapravo je Carlsbergovo pivo koje na etiketi ima slona još malo starije – od 1955. godine slon krasi naljepnicu njihova eksportnog piva namijenjenog afričkom kontinentu, koje se izvozilo u Ganu, Obalu Bjelokosti i Nigeriju. Na etiketi Carlsbergova piva Chang, koje se kuha u azijskoj ekspozituri danskog giganta, a prodaje na Tajlandu, su dva slona.
No, kakve veze ima slon s danskom pivovarom, i kako je on tamo dospio. Opće je poznato da je obitelj Jacobsen, koja je osnovala pivovaru Carlsberg, oduvijek snažno podupirala umjetnost, pa stvorila i famoznu zbirku umjetnina u kojoj su i neka od najzvučnijih imena svijeta likovne umjetnosti. Godine 1901. Carl Jacobsen je dao izgraditi toranj postavljen na četirima skulpturama slona. Toranj je kreirao arhitekt J. L. Dahlreup, a slonove je isklesao kipar H. P. Pedersen. Za skulpture je upotrijebljen granit s danskog otoka Bornholm, a inspiraciju je umjetnik našao u slonovima koji pridržavaju obelisk na Minervinu trgu u Rimu. Svaki od četiriju slonova nose inicijale jednog od četvero preživjele djece Carla Jacobsena – Theodora, Paula, Helge i Vagn. Iznad kapije ispisan je moto Carla Jacobsena: Laboremus pro patria (Dopustite nam da radimo za domovinu).
Otada je slon jedan od zaštitnih znakova danke pivarske obitelji, a njegova poslovična snaga savršeno odgovara jakom pivu. Kasnije je za ovo pivo kreirana i originalna limenka u obliku slonovskog stopala, koja je osvojila nagradu na smotri dizajna ambalaže.
Najprestižniji danski orden zove se Red slona, a uručuje ga danska kraljica. Ovaj orden dobio je i britanski vojskovođa i premijer Winston Churchill, a također i general Eisenhower. Po uzoru na Red slona, pivovara Carlsberg priređuje u slonovskoj kući u kopemnhaškom zoološkom vrtu ceremoniju svečanog uručenja Slonove medalje svojim poslovnim partnerima, uz ispijanje Elephant piva.


Najnovije iz kategorije Carlsberg
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće