MINI PIVOVARA KAPTOL

Pogled na Zlatnu dolinu

  Reportaže         Mato Pejić         11.07.2023.
Pogled na Zlatnu dolinu

Svjetlo dana ugledala je još jedna craft pivovara i prvo što je vidjela kad je progledala bila su žitna polja Zlatne doline. To je pivovara Kaptol, koja se nalazi u Alilovcima kod Požege, a nosi ime sjedišta svoje općine, poznatog po istoimenoj srednjevjekovnoj utvrdi. Inače, to je vinorodni kraj poznat i po velikoj izložbi vina, ali itekako ima što reći i na polju pjenušave tekućine.

Dakle, bez obzira na to što je taj kraj nadaleko poznat po vinogradima i po kutjevačkim podrumima, a u tom rečenom Kutjevu imaju čak i Trg graševine na kojem se održava istoimeni festival, dok i sami Kaptol ima veliku i poznatu izložbu vina Vinokap, nije Valis aurea bez aduta ni kad je riječ o pivarstvu. U drugog polovici 18. stoljeća pivovaru i pivnicu u Kanižlićevoj ulici u Požegi vodio je izvjesni Ivan Špaun, a potkraj stoljeća javlja se poznata pivarska obitelj Lobe, kod koje pivarski zanat uči i Ferdo Kempf... I sve tako. A i danas je tu itekako pjenušavo. Donedavno je krajem dominirala pivovara MBC sa svojim brendovima Slawoner i Patak, a Požeška krigla bila je omiljeno okupljalište kućnih pivara i zanatskih pivovara, no i sada sve vrvi malim zanatskim pivovarama, od Pakraca (Slavonica), preko Pasikovaca (Felix Machina), Požege (7 bridges) do Pleternice (Franz) i sada pivovare Kaptol.

Pivovaru je pokrenuo Josip Pavičić u sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje vodi njegov otac Mile. Na OPG-u je četvero zaposlenih, a o pivu se brine jedan, Josip, koji je zanat ispekao u homebrewingu i prvu šaržu skuhao ove godine.

„Za kuhanje piva sam se zagrijao još 2012. godine kada sam kao student otkrio craft pivarstvo i jedva sam čekao povratak sa studija da se okušam u kućnom kuhanju piva, a i prije prvog kuhanja sam već govorio da ću jednog dana imati svoju pivovaru,“ otkriva nam Josip. „Pratio sam scenu, čitao forum i stručnu literaturu i napokon krenuo s prvim malim uvarcima. Brzo se ukazala prilika da otvorimo pivovaru u sklopu obiteljskog gospodarskog obrta, jer se za to mogla dobiti potpora iz fondova Europske unije. Nažalost, tada je došla epidemija koronavirusa, te je situacija postala neizvjesna, ali usprkos divljanju cijena opreme, odlučili smo nastaviti s projektom i doveli smo ga do kraja.“

Instalirana oprema, kompletno napravljena u lokalnoj sredini omogućava kuhanje batcheva od 500 litara i maksimalni proizvodni kapacitet od tri tisuće litara mjesečno. Prvo pivo, i jedino koje pivovara za sada nudi je amber ale s 5,5 posto alkohola po imenu Kneževsko pivo. „Vrlo oprezno smo krenuli s radom i probojem na tržište, a i osobno više volim slatkasta piva u kojima je u balansu između slada i hmelja lagana prevaga na strani slada,“ objašnjava Josip, dodajući da i odabir stila amber ale odaje počast povijesti Kaptola koja seže u željezno doba, kao i crkvenom značaju „zbornog kaptola“, po kojem je i dobio ime. „S obzirom na to da se pivo zove Kneževsko, ni na hmelju nismo štedjeli, pa je pivo bogato aromama, koje zaokružuju cijelu priču.“

Trenutno se pivo puni samo u bačve od 25 litara za lokalna događanja i manje privatne fešte, i toči se redovito u jednom lokalnom kafiću u Kaptolu (Čaki). „Linija za punjenje u boce je spremna, ali još nije u funkciji, jer imamo pune ruke posla oko mnoštva lokalnih manifestacija na kojima točimo pivo, a kapaciteti su nam ograničeni,“ dijeli Josip s nama svoje slatke brige, najavljujući da će tijekom ljeta stići i boce za sve one koji pivo žele ponijeti sa sobom. A prva sljedeća manifestacija na kojoj će sudionici moći kušati Kneževsko pivo su Žetvene svečanosti češke manjine (Dožinky) koje se idućeg vikenda (petak i subotu 14. i 15. srpnja) održavaju baš u Kaptolu.

Na kraju, zašto se pivovara zove Kaptol, kad se pogon nalazi u Alilovcima? „Odabrali smo to ime, jer je Kaptol središte naše općine, a poveli smo se i za bavarskim običajem da se pivovara nazove imenom najbliže utvrde, a Kaptol ima srednjevjekovnu gradinu,“ kaže Josip Pavičić. „Utvrda Stari Grad nalazi se na središnjem trgu u Kaptolu i s nje se pruža fantastičan pogled na našu Zlatnu dolinu, Valis aureu, tako da oko imena pivovare nije bilo nikakve dvojbe.“Najnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće