Podravka: Evo mene opet

  Carlsberg Hrvatska         Mato Pejić         30.10.2022.
Podravka: Evo mene opet

Koprivnički i podravski mediji, ali i brojni građani ovih dana objavljuju vijest i fotografije piva s etiketom Podravka svijetlo pivo, gotovo istom onakvom kakve se sjećaju stariji pivopije iz vremena kada je ovo pivo bilo omiljeno piće mnogih podravskih lokalpatriota. Ovaj retro uvarak je međutim jednokratni projekt Podravke u povodu poslovnog jubileja.

Pivo je, naime, skuhano uz proslavu 75. rođendana Podravke, a nedavno je i pivovara proslavila  pola stoljeća rada. Novo Podravka pivo skuhano je u ograničenoj količini i neće ga biti u prodaji, a kušat će ga samo radnici Podravke, bivši radnici koji su pivo dobili u prigodnom poklon paketu, poslovni partneri i gosti na proslavi.

Dovoljno da zagolica maštu svekolikog puka i da se mnogi i premnogi s nostalgijom sjete vremena kada je to bilo „najbolje pivo na svijetu“. Iz komentara na društvenim mrežama vidimo da ima i onih koji s objema nogama čvrsto stoje na zemlji, pa energično odbijaju panegirike o spektakularnom pjenušavom piću, nego tvrde da je pivo, „iskreno, bilo dno dna, isto kak i Kaj pivo, samo kaj ljudi na to gledaju s nostalgijom i lažu“. Neki domeću i to da je u bocama vjerojatno obični Pan, ali da je to „fora za vidjeti“.

U svakom slučaju, u povodu jubileja zgodno je podsjetiti na ovu pivovaru vrlo zanimljive povijesti na koju je od samog osnutka oko bacio danski gigant Tuborg i koja je od prije točno dvadeset godina u sto postotnom vlasništvu drugog danskog kolosa Carlsberga, koji se u međuvremenu fuzionirao s Tuborgom. Već u listopadu 1972. godine pivovaru je posjetio tadašnji generalni direktor Tuborga, pa je odmah sklopljen i ugovor o licencnoj proizvodnji tog svjetski poznatog piva.

Dakako, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima, tako je i u Koprivnici pivo kuhano i u 19., pa i u 18. stoljeću. Podsjeća na to i dr. Vladimir Marić u svojoj knjizi Pivo tekuća hrana, navodeći podatak iz Statuta slobodnog kraljevskog grada Koprivnice iz 1753. godine, o postojanju male pivovare na području grada. Bio je to obrtnički pogon s primitivnim načinom proizvodnje i kapacitetom od 50 vjedara piva. godišnje. „Prvo poznato ime vezano uz koprivničko pivo je Ignaz Szinkovich, koji se 1812. spominje kao vlasnik i voditelj pivovarrnice. Kao i u mnogim drugim slučajevima, i ova je pivovara često mijenjala vlasnike, a posebno je zapažen bio Adam Wolf, čije je pivo bilo poznato i izvan Podravine.“ Zapamćen je i Antun Kalivoda u čije je vrijeme (1861. pivo bilo veoma dobre kvalitete, a nakon njegove smrti više nema zapisa o koprivničkom pivu, a spomen na proizvodnju piva u tom gradu ostao je u nazivu ulice – naime, 1870. godine jedna je ulica nazvana Pivarska, što je značilo da je u njoj nekad bila pivovara.

To je današnja Marinkovićeva ulica, a slučaj je htio da se sto godina kasnije nova pivovara gradi u njezinoj neposrednoj blizini. Odluka o gradnji pivovare donesena je 1967. godine, a gradnja je započela 1970. da bi godinu dana kasnije počelo kuhanje piva u Podravskinoj pivovari koja je poslovala pod imenom Panonska pivovara. Još jednu godinu nakon toga uspostavljena je kolaboracija s danskim Tuborgom. Kompanija Carlsberg Breweries je dioničar u Panonskoj pivovari od 1994. (s 40 posto dionica), a 1997. je investirano u novu pivovaru. Tijekom 2002. Podravka je prodala svoje dionice Carlsbergu te od 2004. pivovara nosi ime danskog vlasnika – Carlsberg Croatia. Njihov najznačajniji brand je pivo Pan, koje se još pojavljuje kao Zlatni Pan i Pan Bez, te Pan Radler Limun i Pan Radler Naranča. Iz vremena kada je pivovara bila u sastavu Podravke pamte se brendovi Panonia pils (1971.), Kraluš (1978.), Podravka pivo (1985.) i Kaj (1989.).

Kao dio Carlsberg grupe, pivovara u Koprivnici ima u ponudi i brendove Carlsberg, Tuborg, Holsten, Budweiser Budvar, Guinness te Kilkeny. U novije vrijeme pivovara je proširila svoj asortiman i ciderom Somersby. Spomenutom velikom investicijom pivovara diže kapacitet na milijun hektolitara godišnje, ali ne radi punim kapacitetom.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Carlsberg Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće