Pivnica.net
Banner

Nacrtaj mi krigl

Podmetač svjedok vremena

P. N.   |   05.02.2023.     1902

Podmetač svjedok vremena

Pivski podmetači iz posljednjih nekoliko godina suvremeni su dokument kojim se može pokazati kako napreduje proces “čišćenja jezika i oglašavanja”. Tom tezom Rudolf Elhardt završava svoju zgodnu knjižicu od 82 stranice nazvanu Podmetač kao dokument vremena  (Der Bierdeckel als Zeitdokument).

Autor daje pregled povijesti podmetača za pivo kao (prvenstveno političkog) reklamnog medija, ali donosi i druge dražesne trivijalije poput ove duhovite izreke: „Nije važno što stoji na podmetaču, nego što na njemu stoji“ što hoće reći da nije važno koje pivo stoji  a podmetaču, nego što je na njemu otisnuto.  Ili one priče o tome kako su vlasti ukorile pivovaru Traunsteiner Hofbräu jer je na podmetaču za pivo napisala slogan "Što to može biti?" i ilustrirala ga feš konobaricom u dindrlici, a to znači s dubokim dekolteom, koja nosi dva vrča piva. Direktor pivovare je na zanovijetanje moralnih dušobrižnika odgovorio: „Dindrlica nije burka!“„A "konobarica u Bavarskoj je oličenje snažne, smirene i zabavne žene,“ dodala je tada voditeljica marketinga dotične pivovare.

Stvarno, pametnome dosta.

Začudo, kako napominje autor, ni izgradnja zida u Berlinu 1961. godine, ni njegov pad 28 godina kasnije nisu se odrazili na motive pivskih podmetača. Dalje je tu priča o podmetačima pivovare Mohrenbräu iz grada Coburga. Taj je grad u svom grbu, pa onda i na podmetačima mjesne pivovare imao glavu svetog Mauricija, profil crnog Afrikanca, baš kao što se katolički mučenik Sveti Mauricijus prikazuje u crkvama širom svijeta, a osim crkava krasi i mnoge nacionalne zastave i obiteljske grbove. Lokalna pivovara također ima glavu Maura kao zaštitni znak, a time i na podmetaču za pivo. Ali kad su nacionalsocijalisti došli na vlast, Maur je morao otići i umjesto njega u grb grada Coburga – i na podmetač za pivo – stavljen je mač sa svastikom. Ubrzo nakon što je nacistička katastrofa završila, Mohr se vratio na grb, a također i na logo pivovare, gdje je i danas ponosno stoji. Mohrenkopf je preživio nacističku cenzuru.

Ima i nešto u ovoj knjizi i za Zelene: „Spasite zemlju! To je jedini planet s pivom“. Na slici su deseci podmetača za pivo; slika nije baš visoke kvalitete ali kao dokument i kao inspiracija prolazi.

Neke od tema koje autor obrađuje su Prvi motivi,Podmetač u Svjetskom ratu, Kolonije, Elzas–Lotiringija, Južni Tirol, Doba Republike, Mohr Coburg, Vrijeme od 1919.–1933.,Treći Reich i Drugi svjetski rat, Coca Cola i kukasti križ, Jubileji pivovara, Kupujte njemačke proizvode, Antisemitizam na podmetaču. Lav u bijegu, Češka i Moravska, Oslobođenje Njemačke 1945., Zapadna Njemačka, Provizorni glavni grad Bonn, Istočna Njemačka prije 1949., Berlin, Stranke i političari na podmetaču za pivo, Cenzura na podmetaču.

Bogato ilustriranu knjižicu izdao je  S. Roderer Verlag, Regensburg, a tekst prenosimo iz biltena Društva za promicanje pivske raznolikosti (Gesellschaft zur Förderung der Biervielfalt)

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl