Pivnica.net
Banner

Pivarska industrija

Počela žetva češkog hmelja

P.N.   |   24.08.2009.     1311

Počela žetva češkog hmelja

Na znamenitim češkim plantažama hmelja u okolici gradova Louny i Žatec počela je ovogodišnja žetva hmelja, ili – kako ga Česi zovu – zelenog zlata. Žetva je ove godine počela nekoliko dana ranije nego što je to uobičajeno, a potrajat će do početka rujna. Prekjučerašnje izdanje češkog tabloida Blesk donosi „blic“ reportažu s obiteljske plantaže Karela Dittricha iz Lenešica, koji ima pedeset hektara nasada ove dragocjene biljke.

 

„Morali smo početi tri dana ranije, jer nam je nevrijeme oštetilo konstrukciju i bojali smo se da neće izdržati, izjavio je Karel Dittrich mlađi. Ovogodišnji urod ocijenio je kao „bolji prosjek“. Žetva će prema njegovoj procjeni potrajati dvadeset dana, a bere se danju i noću. Da bi se to uopće moglo izvesti potrebno je puno ruku, a prilika je to i za studente i drugu mladež da radeći „u brigadama“ osiguraju solidan džeparac. „Ove godine pomažu nam sumještani i studenti. U dnevnoj smjeni imamo 24-ero ljudi, u noćnoj devetnaest. I tu smo mogli zaključiti da u zemlji vlada kriza, jer nam se prijavilo jako ouno ljudi, pa smo mnoge morali odbiti,“ kaže Dittrich.

 
Hmelj u brojkama:
-Ove godine se u Češkoj republici hmelj uzgaja na površini od 5305 hektara u regioonu Žatec.
-Najveću površinu od 4267 hektara zauzima sorta Žatecki polurani crveni, a slijede sorte Sladek i Premiant s 275, odnosno 293 hektara.
-U Češkoj republici hmelj proizvodi 135 uzgajivača – na žatečkom području 91, na uštečkom 31 i na tršičkom 13.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija