Plzenjski pivski PET ide u povijest

  Češka         P. N.         31.01.2022.
Plzenjski pivski PET ide u povijest

Češka pivovara Plzeňský Prazdroj izbacuje plastičnu ambalažu za svoja piva. Počeli su prije dvije godine. kada se pivo Gambrinus u istoimenoj pivovari u Plzeňu prestalo puniti u PET boce, a sada je prestalo korištenje PET boca i u pivovari u Velikim Popovicama, te u matičnoj pivovari Plzeňský Prazdroj.

U Popovicama se proizvodi poznati Velkopovický Kozel, a u domicilu u Plzeňu plastiku napušta šankresko pivo (desetka) Primus, dok flagship brand Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) nije ni do sada punjen u PET boce.

„Posljednje plastične dvolitrene boce Kozela i Primusa napunjene su u prosincu prošle godine i ovih dana se prodaju posljednji primjerci,“ izjavio je glasnogovornik kompanije Zdeněk Kovář i dodao da se sada više od 70 posto ukupne produkcije puni u povratnu ambalažu, koja se može ponovno koristiti, odnosno u bačve i staklene boce, prenosi portal Novinky.cz.

„Odluka o napuštanju PET boca je u skladu s dugogodišnjim nastojanjem da na najmanju moguću mjeru svedemo utjecaj našeg poduzetništva na okoliš,“ rekla je direktorica korporativnih komunikacija Pavlína Kalousová, dodajući da je cilj kompanije da što je moguće više koristi ponovnu upotrebu ambalaže, ili proizvodnju iz korištene ambalaže, odnosno reciklata.

PET boca se ne može iskoristiti u proizvodnji novih pivskih boca, jer ona s unutrašnje strane ima membranu koja čuva kvalitetu piva. Zato ih Prazdroj i napušta.  Proces je počeo prije dvije godine kada su u plastiku prestali puniti piva Gambrinus, Radegast i Klasik, a sada, nakon prestanka upotrebe plastike za piva Kozel i Primus u kompaniji računaju da će godišnje trošiti 1.300 tona plastike manje.

Prazdrojeva linija za punjenje plastičnih boca instalirana je 2011. godine, a prestala se koristiti 10. prosinca, kada su napunjene posljednje boce Primusa. Kapacitet linije iznosio je 18.000 boca na sat, a u deset godina rada na njoj je flaširano 3,8 milijuna hektolitara piva. Najveći udio PET boca u ukupnoj proizvodnji, otprilike sedam posto, imao je Prazdroj 2014. i 2015. godine, dok je posljednjih godina taj udio iznosio oko 3 do 4 posto. Prema podacima Prazdroja, dvije trećine potrošača koji su kupovali PET boce sada kupuju pivo u povratnim staklenim bocama, dok se jedna trećina odlučuje za limenke. Limenka je odličan izbor, dodaju iz kompanije, jer se ona može praktično beskonačno reciklirati, a kvaliteta materijala uvijek ostaje ista. „Ako uvedemo sistem kaucije (povratnu naknadu) od starih limenki se mogu proizvoditi nove praktično bez ikakvog gubitka.

Proizvodnja limenki iz recikliranjem starih ima emisiju ugljičnog dioksida za čak 80 posto manju od proizvodnje limenke od aluminija, a potreba za energijom je neznatna. Trenutno Prazdroj reciklira tek oko 50 posto limenki, tako da prostora za napredak ima napretek.

Tagovi

Pivo   Prazdroj   PET   plastika   ambalaža  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće