PIVO ZA PAPIN USKRSNI STOL

Plzeňsko na putu u Vatikan

  Češka         P. N.         31.03.2023.
Plzeňsko na putu u Vatikan

Uskrsna šarža od ukupno 2023 boce lagera Pilsner Urquell krenulo je iz pivovare Plzeňský Prazdroj put Vatikana. Riječ je o tradicionalnoj uskrsnoj pošiljci za Svetog oca, koju je prije puta blagoslovio plzeňski biskup Tomáš Holub a jedinstveni tovar ispratili su predstavnici pivovare.

Pivo bi na generalnoj audijenciji trebao preuzeti osobno papa Franjo, a u pivovari se toplo nadaju da će mu zdravstvene prilike to dopustiti.

Ovogodišnja pošiljka uskrsnog piva za papu već je dvanaesta po redu, a riječ je o nastavku tradicije koju je ustanovio još papa Lav XIII. koji je na prijelomu 19. i 20. stoljeća na preporuku svojih liječnika naručivao pivo iz Plzeňa.

 „Pilsner Urquell je svake godine dijelom Uskrsnog slavlja ne samo kod nas nego i na mjestu najveće i najvažnije proslave Uskrsa na svijetu – u Vatikanu. Iznimno cijenimo tu privilegiju da možemo Svetom ocu osobno predati svoj zlatni lager. Svake godine u Vatikan šaljemo simboličan broj boca koji odgovara danoj godini,“ izjavio je Václav Berka, emeritni glavni majstor pivar u pivovari Plzeňský Prazdroj.

Na put dug gotovo 1300 kilometara krenule su tako 2023 boce lagera Pilsner Urquell, koje je blagoslovio plzeňski biskup.

Zajedno s pivom otputovao je još jedan prigodni poklon, što je također tradicija uskrsne pošiljke za papu. „Ove godine smo odlučili papi darovati jedinstveni sat PRIM proizvođača ELTON urarstvo iz grada Nové Město nad Metují. Ti satovi imaju tradiciju proizvodnje od 1949. godine, a papu će podsjećati na 180 godina tradicije pivovare Plzeňský Prazdroj,“ dodaje majstor pivar Berka.

Generalna audijencija kod pape bit će 12. travnja na trgu Svetog Petra, a u delegaciji pivovare Plzeňský Prazdroj bit će generalni direktor pivovare Dragos Constantinescu, direktorica korporacijskih odnosa i komunikacija Pavlina Kalousová i glavni majstor pivar Václav Berka. Tijekom boravka u Vatikanu planiran je i svečani susret veleposlanika stranih država s najvišim dostojnicima Vatikana, koji priređuje veleposlanik Češke Republoilke pri Svetoj stolici Václav Kolaja. Tom, prigodom bit će ritualno načeta drvena bačva piva, poklon bačvara plzeňske pivovare.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće