UZ KRUNIDBU CHARLESA III.

Pjenušavi povratak kralja

  Velika Britanija         P. N.         11.04.2023.
Pjenušavi povratak kralja

Kako se približava 6. svibnja, datum krunidbe britanskog kralja Charlesa III. u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu raste nestrpljenje, koje nije mimoišlo ni pivare. Lokalna pivovara Windsor & Eton u kraljevskom gradu Windsoru spremno čeka taj dan – prigodno pivo, krunidbeni ale simbolično nazvan Povratak kralja već je na pipama.

Return of the King, coronation ale s 4,2 posto alkohola se osim na točionicima nalazi i u politrenim bocama, te u limenkama zapremine 440 ml, s portretom novopečenog kralja na etiketi, istim onim koji krasi i druge službene memorabilije pripremljene za veliki dan. Pivo je skuhano od sirovina koje su uzgojene ekološki i štedljivo, što ukazuje na cjeloživotni angažman kralja Charlesa na potpori akcijama zaštite čovjekova okoliša.

Ime Povratak kralja, jasno snažno asocira na naslov filma iz franšize Gospodar prstenova, no inspiracija za ime ne dolazi iz svijeta filma, nego iz stvarnog dvorskog života – naime, Ujedinjen o Kraljevstvo ponovo ima kralja nakon dugačke ere vladavine žena.

„Ime je nastalo na temelju činjenice da smo u posljednjih tisuću godina, od godine 1066. imali nekih 850 godina koje su pripadale vladavini kraljeva. Jasno, za moga života i za života većine ljudi u ovoj zemlji, imali smo kraljicu. I sad se treba naviknuti da okrunjenu glavu oslovljavamo u muškom rodu. Nazivom svoga piva htjeli smo naglasiti da je to povijesni međaš, koji mijenja mnoge stvari, pa i nacionalnu himnu,“ rekao je o imenu piva Bob Morrison, marketing menadžer pivovare Windsor & Eton Brewery a prenosi portal Reuters.com.

„Odlučili smo sastavom i karakterom piva istaknuti svije stvari,“ dodaje Morrison, „s jedne strane odanost kralja rodnoj zemlji, a s druge neprestanu strastvenu borbu za dobrobit okoliša.“ Pivo Return of the King proizvodit će se i nakon krunidbe, odnosno ostat će u portfoliju pivovare.

„Napravili smo prekrasno uravnotežen recept koristeći organski ječam s lokalne kraljevske farme i organski engleski hmelj,“ rekao je suosnivač pivovare i predsjednik uprave Will Calvert i opisuje portret kralja s etikete: „Poznati londonski portretist Martin Jessup dobio je narudžbu da naslika novog kralja kako opušteno sjedi u svečanoj odori okružen pticama, leptirima i pčelama svog voljenog britanskog sela.

Pivovara Windsor & Eton, koja se dakle nalazi u gradu u kojem je i jedna od kraljevskih rezidencija, prigodnim je uvarcima i ranije proslavljala markantne događaje u kraljevskoj obitelji. Tako je 2011. godine skuhala pivo Windsor Knot (Windsorski čvor) u čast vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, a dvije godine kasnije i pivo Windsor Cot (cot je dječji krevet), u čast prinove na dvoru.Najnovije iz kategorije Velika Britanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće