UMJETNA INTELIGENCIJA POMAŽE PIVARIMA?

Pjenušavi pametni roboti

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         03.03.2023.
Pjenušavi pametni roboti

Ove sezone nosi se, vjerojatno ste to i sami primijetili, artificijelna inteligencija. Jednostavni, i sve jeftiniji, programi već naveliko odgovaraju na vaša pitanja, pišu eseje i slikaju, razgovaraju s vama u službama za korisnike, sastavljaju liste najpopularnijih osoba u povijesti, a ovih dana jedan se sprema na sudu braniti optuženika za prometni prijestup. Pa zašto onda ne bi jedna takva aplikacija osmisliti recept za pivo.

Upravo tako razmišljali su u kanadskoj pivovari Whistle Buoy Brewing iz Viktorije na Vancouver Islandu, pa su od umjetne inteligencije, odnosno od robota ChatGPT zatražili recepti prema kojem će skuhati svoje sljedeće pivo. Time je ova pivovara zapravo samo nastavila i unaprijedila svoju suradnju s programima umjetne inteligencije firme OpenAI, koji su smišljali opis njihovih proizvoda i objave na društvenim mrežama. „U jednom trenutku pomislili smo, zašto ne bismo tražili recepti za pivo. Bili smo znatiželjni što će od toga ispasti,“ rekli su predstavnici pivovare i dodali da je tako nastao lepršavi tropski hazy pale ale, kojemu su dali ime Robo Beer.

Priznali su također da robotov recept nije bio baš savršen i trebalo ga je malo doraditi. Naime, umjetna je inteligencija ponudila odličan recept za kućno kuhanje a u velikoj pivovarskoj varionici nije funkcionirao najbolje, te je bila neophodna ljudska intervencija, nakon koje je skuhano pivo, koje su svi koje su ga kušali zdušno hvalili, a u anketi koju je proveo jedan internetski portal gotovo 85 posto ispitanika odgovorilo je da bi rado probalo pivo skuhano po receptu umjetne inteligencije, ali je osma posto anketiranih reklo da se generalno protivi umjetnoj inteligenciji.

Kanadska pivovara nije jedina koja je za recept za pivo tražila mišljenje AI chatbot. Napravili su to i u Atwater Brewery u Michiganu, gdje su uz pomoć robota skuhali india pale ale. Ova AI-designed-human-brewed IPA ima na Untappdu visoku ocjenu 3,73, a njihov menadžer za kvalitetu Joe Platt izjavio je kako je artificijelna inteligencija ima potencijal da u budućnosti revolucionarno utječe na mnoge industrije, uključujući pivarsku.

I stvarno – sa svih strana iz pivovara stižu najave da će također kuhati po receptima umjetne inteligencije, pa je sasvim izvjesno da će dućane i točionike preplaviti robotska pjenušava tekućina, ali i to da će roboti, koji već desetljećima odrađuju sjajan posao na tekućim vrpcama u tvornicama automobila i pune police robom u supermarketima, vare šavove cijevi naftovoda. i šta-ti-ja-znam, sada s jednostavnih fizičkih poslova prijeći i na one zahtjevnije, intelektualne.

Unatoč na očigled zapanjujućim savjetima i sjajnoj pomoći, oko chatbota se ne prestaju lomiti koplja. Jedni ga hvale, drugi žale, a treći kažu e, moj brale, taj je kvaran ko šupalj zub... Evo, recimo, prema podacima koje je ovih dana predstavio Atlas VPN tim, 49 posto IT stručnjaka vjeruje da inovacije u AI predstavljaju egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. Istovremeno, mnogi drugi stručnjaci AI vide kao suputnika koji pomaže u raznim zadacima, a ne kao budućeg neprijatelja. ChatGPT je tek mali segment primjene umjetno inteligentnih tehnologija, čitamo upravo na jednom portalu, a one, tvrde ambiciozne najave, unutar samo deset godina mogu postati milijun puta brže nego danas.

To mnoge samo po sebi plaši, a drugima opet smeta što umjetna inteligencija ne razlikuje boje stranačkih iskaznica i što ne mrzi Tita, ali, ima li mjesta opravdanoj skepsi ili čak nedajbože, strahu? Ma, kakvi. Dovoljno je posegnuti za jednom finom starom knjigom dobrog češkog pisca Karela Čapeka. Evo, lijepo je to u njoj zapisano, crno na bijelom: U sljedećih deset godina Rossumovi Univerzalni Roboti proizvest će toliko pšenice, toliko robe, toliko svega da ćemo moći reći: Stvari više nemaju vrijednost. Svatko neka uzme koliko mu treba. Neće biti bijede. Da, bit će bez posla. Ali tada više neće postojati nikakav posao. Sve će raditi živi strojevi. Čovjek će raditi samo ono što voli. Živjet će samo kako bi se usavršavao.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće