SARAJEVSKI VREMEPLOV

Pjenušavi olimpijski Vučko

  Povijest piva         P. N.         09.02.2024.
Pjenušavi olimpijski Vučko

Ovih dana mediji su puni podsjećanja na XIV Zimske olimpijske igre, održane u Sarajevu. Razlog je dakako obilježavanje okrugle 40. obljetnice tog velikog sportskog događaja, koji je započeo na jučerašnji dan, 58. veljače 1984. Mali obol velikom uspjehu ove manifestacije dala je i Sarajevska pivara skuhavši za tu prigodu posebno pivo nazvano Olimpik pivo liju je etiketu krasio popularni Vučko – maskota sarajevske Olimpijade.

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. veljače 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini). To su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj komunističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara, održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 natjecatelja iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 natjecateljice). Tako o ovoj manifestaciji piše virtualni sveznadar Wikipedija, a činjenica da je to bila prva zimska Olimpijada i ukupno druga održana u socijalističkom svijetu stavilo je organizatora pod posebno povećalo i pred naročito važan ispit, koji je položen na sjajan način.

Ne samo u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini, nego doslovce u čitavoj Jugoslaviji sve je živjelo za taj važni događaj, pa je dodatni napor da pomogne općoj stvari uložila i Sarajevska pivara, unatoč poslovnim dubiozama u kojima se nalazila.

„Nakon što je preživjela dvije imperije, dva svjetska rata, dvije nacionalizacije, početkom osamdesetih godina Sarajevska pivara je proživljavala jednu od većih kriza, a čak se govorilo i o njenom hitnom zatvaranju,“ navodi se u kratkom videu, koji govori o toj epizodi bogate povijesti pivovare, utemeljene 1864. godine kao prvi industrijski pogon u cijeloj Bosni i Hercegovini. Te 1984. pivovara je slavila okruglu 120. obljetnicu postojanja, a novi direktor pivovare Hilmo Selimović, koji je na ovu dužnost stupio prethodne 1983. godine, a nakon rata je postao vlasnik tvornice, tada je izjavio da „Sarajevska pivara opstaje na sadašnjoj lokaciji za jedan duži period“. Pred njegov dolazak, navodi se dalje u videu, „bile su učestale smjene direktora već nakon nekoliko mjeseci ili par godina, jer nisu uspijevali da probiju bedem zatečenih loših ljudskih odnosa. Selimovićevim dolaskom povučen je oštar rez, uvedena je nova organizacija rada, non-stop rad u tri smjene, uz puno angažovanje svih zaposlenih, pojačan rad na poboljšanju kvaliteta piva i uvođenje novog proizvoda uoči Olimpijade – Olilmpik piva, a šansu u pivari dobili su struka i znanje te svi opni koji su mogli doprinijeti podizanju kvalitete piva“.

Pivo Olimpik radilo se u čak tri varijante – tada standardno svijetlo pivo s 12 posto slada, zatim light verzija s 10 stupnjeva plato skale (desetka) i specijal sa 16 posto ekstrakta u osnovnoj sladovini. Na svim etiketama piva koje se flaširalo u boce od pola i 0,33 litara nalazio se lik Vučka, popularne maskote sarajevske zimske Olimpijade.

Prijedlog za maskotu dao je slovenski slikar Jože Trobec iz Kranja a odabran je među mnogobrojnim prijedlozima putem najvećih jugoslavenskih novina i časopisa. Među pet prijedloga za maskotu koji su ušli u uži izbor bile su maskote snježne lopte, planinske koze, janjeta, ježa i lasice. U izboru za maskotu ukupno je sudjelovalo 836 umjetnika. Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par crvenih skija. U prezentacijama u medijima, reklamama i spotovima, Vučko se često oglašavao povikom: "Sarajevoooooooo". Glas Vučku u televizijskim spotovima dao je Zdravko Čolić. Prema navodima Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), maskota je, na neki način, dovela da se vuk koji je do tada u ovoj regiji smatran krvožednom i opasnom životinjom, jednim dijelom zavoli.

Vučko se osim na službenom vizualu igara našao i na bezbrojnim suvenirima, pa uz ostalo i na podmetačima za pivo, čašama, kriglama i pivskim otvaračima.Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće