MONTY PYTHON

Pjenušavi Leteći cirkus

  Pivske raznolije         P. N.         08.01.2024.
Pjenušavi Leteći cirkus

Svijet je jučer hodao smiješno. Naravno, zato što je 7. siječnja Svjetski dan smiješnog hoda u kojem ljudi nastoje oponašati (ili čak nadmašiti) majstore zaposlene u Ministarstvu smiješnog hoda iz Letećeg cirkusa Montyja Pythona, sve pod parolom The World is Walking Silly. Walk Silly with Us! A sve to ima veze i s pivom. A i kako bi drugačije!

Priča je, naime, krenula iz Češke pa se originalna manifestacija održava pod imenom Mezinárodní den švihlé chůze, a pokrenuli su je jošđ 2012. godine u Brnu i Ostravi Adam Jandera i Dan Mašek. Primijetila je to Holly Gilliam, kći Terryja Gilliama, te ih imenovala koordinatorima za svjetsku inicijativu, pa tako akcija ima i službenu potporu Monty Pythona. Stvar se dala na zlo, pa se tako dvake godine 7. siječnja smiješno hoda diljem svijeta, od Budimpešte do Reykjavika.

Jučer se u Brnu, gdje se hodalo po 11. put,  postavljen rekord od 320 sudionika, a organizatori su najavljivali i mogućnost da ih posjeti osobno John  Cleese, neprikosnoveni vladar te discipline, što se nažalost nije dogodilo. Osim u Brnu, Česi su još smiješno hodali u Pragu i Češkim Budějovicama,

Projekt je naravno inspiriran slavnim skečom iz BBB-jeve televizijske emisije Leteći cirkus Montyja Pythona. Taj skeč iz ranih sedamdesetih (zapravo točno iz 1970. godine, iz prve epizode druge sezone serije) koji prikazuje život u Ministarstvu smiješnog hoda, ismijava birokratsku neučinkovitost, pa je i danas, preko pola stoljeća kasnije, itekako aktualan.

Kako smo rekli, sve to ima veze i s pivom. Ni ova akcija, niti sami skeč (u kojem se pije – zapravo ne pije – kava) nemaju veze s pivom, ali postoji pivo toga imena, koje povećava pjenušavi portfolio uvaraka kojima se odaje počast genijalnom serijalu Leteći cirkus. Iako je projekt Međunarodnog dana smiješnog hoda izmišljen u Češkoj, jednoj od najpivskijih zemalja svijeta, pivo Silly Walks ESB (extra special bitter) kuha se u Kanadi, u pivovari Chronicle Brewing. To je „biskvitni, sladni engleski ale“ dostupan u limenkama i kegovima, dakle točeni. Proizvodi ga pivovara Chronicle Brewing.

I to nije jedino pivo inspirirano šašavim skečom Montyja Pythona – američka pivovara Beer And Fire Brewery proizvodi pivo Ministry of Silly Walks u stilu english porter, dok druga američka pivovara, Ministry of Brewing iz Maltimorea kuha american wheat ale također naziva Silly Walks.

Inače, službeni Monty Python tim ima dugogodišnju veoma uspješnu suradnju s engleskom pivovarom  Black Sheep (Wellgarth, Masham, North Yorkshire) koja još od 1999. godine kuha piva kojima odaje hommage Letećžem cirkusu Montyja Pythona i do sada ih je skluhača četiri –  posljednji je amber ala Dead Parrot iz 2020. a prije toga lansirali su golden ale Holly Grail, zatim Monty Python Flying Circus (very silly IPA) i Brian (A very naughty pale ale).

Konačno, u Yorkshireu postoji i pivovara Old Monty’s Brewing koja se također povodi za estetikom Letećeg cirkusa Montyja Pythona, ali oni proizvode pivo od đumbira (Ginger beer) Brew HAHA, a prodaje ga sloganom And now for something completely different. „Naša je ambalaža dizajnirana da izgleda kao Monty Python kolaž, kako bismo svom pivu od đumbira dali komičan, lagan dojam,“ kaže pivovara Old Monty.Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće