Pjenušavi Jara Cimrman

  Češka         Mato Pejić         24.07.2022.
Pjenušavi Jara Cimrman

Vaga za pivske bačve, posebne cipele za rad u kadama za vrenje piva, pivski sifon i ukrasne glave pivskih točionika, to su samo neki izumi koje dugujemo nenadmašenom češkom geniju Jari Cimrmanu. Pa kad je već toliko zadužio češko pivo, red je i da mu se češko pivo oduži.

Čini to minipivovara U Čápa (Kod rode), koja se nalazi u sklopu istoimenog areala u mjestu Přichovice na razmeđu Jezerskih gora i Krkonoša. Riječ je o gostioničarskoj pivovari a u sklopu lokala je pansion, te vidikovac i Muzej Jare Cimrmana, park šuma i skijalište. Razlog zbog kojeg se počast legendarnom izumitelju, dramatičaru, skladatelju, filozofu i ginekologu samouku odaje baš u tom kraju je taj što je zabilježeno da je Liptakov u Jezerskim gorama posljednje sigurno utvrđeno mjesto boravka Jare Cimrmana.

„Pivo kuhamo s poštovanjem i ljubavlju prema konzumentima, prema tradiciji i prema iskustvu naših predaka, prema pivovarskom umu i zanatu,“ naglašavaju majstori pivari pivovare U Čápa. „Pošteno češko pivo, to je naš noseći program, a predstavljaju ga piva Světoběžník JC – Cimrmanův 12% světlý ležák (Svjetski putnik JC – Cimrmanov 12% svijetli lager) i Videňák  (Bečlija), 11%  světlý ležák. Kombinacija sladova daje pivu zlaćanu boju, gustu pjenu i punoću okusa. Češke sorte hmelja, među kojima dominira žatečki polurani crveni, donosi ugodnu gorčinu i nezaboravnu aromu hmelja, koju naglašava i suho hmeljenje u ležnom podrumu. Prigodno nudimo i poneki pivski specijal, a jedan od njih je IPA britanskog guvernera pukovnika Colonela – 14% pivo gornjeg vrenja.“

Kao što nazivi piva govore, ono je posvećeno češkom geniju Jari Cimrmanu, a gosti ga mogu kušati u pivnici natočeno izravno iz tankova za odležavanje. S ekskurzije tragom Jare Cimrmana možete ponijeti i suvenir u vodu flaširanog piva koje se prodaje kako u restauraciji, tako i u Cimrmanovom muzeju.

Pivovara je otvorena u ljeto 2015. godine u starim podrumima povijesnog zdanja. Cilj pivovare nije kuhati veliku količinu piva, niti veliki broj vrsta, nego ponuditi gostu kvalitetno pivo, ugođeno do posljednjeg detalja.

Za one koji žele znati više:

Ukoričeni genij koji se nije proslavio

Za one koji žele znati sve

Jara Cimrman stoji, pije pivo

Tagovi

Pivo   Jara Cimrman   Mato Pejić  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće