Pivnica.net
Banner

Češka

Pjenušavi Jara Cimrman

Mato Pejić   |   24.07.2022.     857

Pjenušavi Jara Cimrman

Vaga za pivske bačve, posebne cipele za rad u kadama za vrenje piva, pivski sifon i ukrasne glave pivskih točionika, to su samo neki izumi koje dugujemo nenadmašenom češkom geniju Jari Cimrmanu. Pa kad je već toliko zadužio češko pivo, red je i da mu se češko pivo oduži.

Čini to minipivovara U Čápa (Kod rode), koja se nalazi u sklopu istoimenog areala u mjestu Přichovice na razmeđu Jezerskih gora i Krkonoša. Riječ je o gostioničarskoj pivovari a u sklopu lokala je pansion, te vidikovac i Muzej Jare Cimrmana, park šuma i skijalište. Razlog zbog kojeg se počast legendarnom izumitelju, dramatičaru, skladatelju, filozofu i ginekologu samouku odaje baš u tom kraju je taj što je zabilježeno da je Liptakov u Jezerskim gorama posljednje sigurno utvrđeno mjesto boravka Jare Cimrmana.

„Pivo kuhamo s poštovanjem i ljubavlju prema konzumentima, prema tradiciji i prema iskustvu naših predaka, prema pivovarskom umu i zanatu,“ naglašavaju majstori pivari pivovare U Čápa. „Pošteno češko pivo, to je naš noseći program, a predstavljaju ga piva Světoběžník JC – Cimrmanův 12% světlý ležák (Svjetski putnik JC – Cimrmanov 12% svijetli lager) i Videňák  (Bečlija), 11%  světlý ležák. Kombinacija sladova daje pivu zlaćanu boju, gustu pjenu i punoću okusa. Češke sorte hmelja, među kojima dominira žatečki polurani crveni, donosi ugodnu gorčinu i nezaboravnu aromu hmelja, koju naglašava i suho hmeljenje u ležnom podrumu. Prigodno nudimo i poneki pivski specijal, a jedan od njih je IPA britanskog guvernera pukovnika Colonela – 14% pivo gornjeg vrenja.“

Kao što nazivi piva govore, ono je posvećeno češkom geniju Jari Cimrmanu, a gosti ga mogu kušati u pivnici natočeno izravno iz tankova za odležavanje. S ekskurzije tragom Jare Cimrmana možete ponijeti i suvenir u vodu flaširanog piva koje se prodaje kako u restauraciji, tako i u Cimrmanovom muzeju.

Pivovara je otvorena u ljeto 2015. godine u starim podrumima povijesnog zdanja. Cilj pivovare nije kuhati veliku količinu piva, niti veliki broj vrsta, nego ponuditi gostu kvalitetno pivo, ugođeno do posljednjeg detalja.

Za one koji žele znati više:

Ukoričeni genij koji se nije proslavio

Za one koji žele znati sve

Jara Cimrman stoji, pije pivo

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Muž pijanica – žena mučenica
Makedonska izreka

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka