Pivnica.net
Banner

Njemačka

Pjenušavi gumeni medvjedići

P. N.   |   16.01.2022.     812

Pjenušavi gumeni medvjedići

Okus mu je baršunast, sladni, voluminozan i hmeljast, a odlikuju ga arome citrusa, crvenih bobica, marakuje, jabuke, banane i borovine. To je pivo u stilu weizenbocka kojim minhenska craft pivovara Munich Brew Mafia odaje počast slavnim Haribo gumenim medvjedićima (Gummibärchen) u povodu stote obljetnice njihova pojavljivanja.

Krajem prošle godine (13. prosinca) prošla je točno 101 godina od dana kada je 1920. godine Hans Riegel iz njemačkog Bonna u tamošnjoj rezidencijalnoj četvrti Kessenich utemeljio konditorsku firmu, koja je danas poznata i prisutna po čitavom svijetu prodajući svoje čuvene medvjediće u više od stotinu zemalja, a ove godine napunit će se okruglo stoljeća otkako su potrošačima ponuđeni prvi gumeni medvjedići, Gummibärchen.

Riegel je svoju firmu nazvao Haribo po prvim počecima svoga imena, prezimena i rodnog grada (HAns RIegel BOnn, a nedugo nakon početka rada smislio je i gumenu poslasticu koja ga je proslavila.

Hommage toj slavi dala je craft pivovara Munich Brew Mafia iz glavnog grada Bavarske Münchena, koja ovih dana pušta u prodaju pivo Tanzbär  (Rasplesani medvjed), kako su se zvali prvi zlatni medvjedići proizvedeni u tvornici Haribo (Goldbär). U povodu stote obljetnice Haribo je napravio limitiranu ediciju rasplesanih medvjedića u šest najslavnijih okusa i podsjeća da je 1922. godine, „kada je na plesni izašla prva generacija gumenih medvjedića svijetom harao charlston, no o tome u kojem će ritmu zaplesati ovi medvjedići odlučujete sami“.

Tako i Munich Brew Mafia, najavljujući svoje novo pivo kaže: „Potpuno je svejedno birate li line dance, breakdance, ili tango, naš weizenbock dat će vam dovoljno kuraže da dodate gas!“ i o svom novom pivu daje ove informacije:

Pivski stil: Weizenbock

Udio alkohola: 6,9%

Boja: zlatno-žuta

Hmelj: Tango

Munich Brew Mafia je minhenska firma poznata po pivskim seminarima i tečajevima kuhanja piva, pivskim dućanom u kojem nudi 350 craft piva, među kojima su i mnogi vlastiti uvarci. Nama su poznati po kolaboraciji s craft pivovarom Varionica, s kojom zajedno nastupaju na sajmovima i festivalima, a zajedno su skuhali i veoma uspješno pivo Dolce vita.

Za one koji žele znati više:

Varionica svoja na svome

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Njemačka