Pjenušavi Fra Ma Fu festival

  Reportaže         Mato Pejić         24.10.2022.
Pjenušavi Fra Ma Fu festival

Šture biografske crtice o slavnom međuratnom reporteru Franji Martinu Fuisu ne sadrže podatak o tome je li taj veliki novinar volio pivo, ali manifestacija nazvana po njemu, Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, koji promiče važnost te novinarske vrste, s pivom je bez ikakve sumnje u veoma bliskom i prisnom odnosu.

„Reportaže o pivu  Mate Pejića, objavljene na portalu Pivnica.net i u Jednoti, tjedniku češke manjine, u kojem sada i radi, na tragu su koji je utro Franjo Martin Fuis,“ rekao je  osnivač i direktor Festivala Goran Gazdek 2016. godine, kada je u sklopu drugog izdanja Fra Ma Fu festivala virovitičkom kafe baru Pub otvorena moja izložba fotografija o četvrt stoljeća hodočašćenja na Oktoberfest, koja je praćena i bogato opremljenom knjižicom s odabranim reportažama o najvećem pivskom festivalu na svijetu. Uistinu, Fuis je rodonačelnik hrvatske putopisne reportaže, pa u tom smislu ova opaska precizno pogađa u bit, a kako je pivnica mjesto gdje se uvijek nađe štofa za dobrog reportera, u dotičnom Pubu je organizirano i više drugih izložaba u okviru festivala reportaže.

Otkako je prije tri godine festival preselio u Daruvar, daruvarsko pivo stalno je prisutno na trpezi njegovih sudionika, i iskreno ga hvale čak i oni koji pivo inače ne piju, nego su privrženi vinu, a ove je godine Pivovara Daruvar bila domaćin jednom od brojnih programa trodnevnog festivala, koji je privukao više od šezdeset novinara iz čitave Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Bila je to priča o Pivovari Daruvar i o daruvarskim Česima, čija je tradicija i ljubav prema pivu inspirirala i generacije vlasnika pivovare i kreatore njezinih piva.

Priču je uz efektnu prezentaciju ispričao tko drugi, nego majstor pivar Krešo Marić, a u točenju piva izravno iz fermentora, dakle nefiltriranog io nepasteriziranog pomogao je Miran Husak, začetnik i realizator projekta Beerlist, naše pivske i druge priče, koji u Daruvar već niz godina privlači mnoge turiste koji vole pivo, a uz priču o pivu upoznaju i široku lepezu proizvoda malih lokalnih proizvođača hrane. Miran je kao pipničar Franta točio Staročeško pivo i Imperial IPU, biser iz linije Peti element.

„Veza Čeha i Daruvara i njihov utjecaj na život lokalne pivovare ogleda se i u izboru imena Staročeško za noseću marku piva još daleke 1893. godine, što Staročeško čini vjerojatno najstarijim pivskim brendom u Hrvatskoj,“ rekao je Krešo Marić, dodajući da je Pivovara Daruvar također najstarija hrvatske pivovara. Ispričao je priču o pivovari, prateći njezin kronološki razvoj, od male dvorske pivovare, koju je Izidor Janković, izdanak grofovske obitelji osnivača modernog Daruvara utemeljio 1840. godine kao mali pogon kapaciteta 500 hektolitara u kom se kuhalo pivo za potrebe vlastelinstva, pa do današnjeg proizvodnje od preko 125 tisuća hektolitara koju novi vlasnik pivovare namjerava u slijedećih nekoliko godina podignuti na čak 400 tisuća hektolitara piva godišnje.

Na ovu prezentaciju odazvala se velika većina sudionika festivala, a više od četrdeset reportera pokazalo je živo zanimanje za ovu priču, pa su majstora pivara Krešu i majstora pipničara Mirana zasuli pitanjima i pohvalama. Šteta je jedino što Pivovara, koja je do grla u golemom investicijskom ciklusu, nije spremna za logistiku turističkim posjetiteljima, pa gosti nisu mogli kupiti niti pivo, a niti monografiju koju je pivovara izdala u povodu preklanjske 180. obljetnice postojanja.

Jedan od standardnih sadržaja pivskih i drugih priča projekta Beerlist je i sljubljivanje piva i čokolade, pa je za sudionike festivala Fra Ma Fu priređen i posjet pekari Imako daruvarske obitelji Kolaček, gdje su imali priliku vidjeti kako se pravi čokoladna torta s pivom Stout 4,2 iz linije Peti element daruvarske pivovare, a uz praćenje postupka izrade torte mogli su i kušati pivsku čokoladnu tortu, koja je prethodno pripremljena.

To se mnogih sudionika festivala tako dojmilo, da su kasnije za ručkom u restoranu Terasa, gdje su im servirana klasična češka jela iz nove ponude ovog restorana daruvarskih toplica, najčešće tražili upravo to pivo – Peti element Stout 4,2.

Ali ni tu nije bio kraj veze piva i ovogodišnjeg osmog izdanja Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu – festival je završio prezentacijom ponude bjelovarskih obiteljskih gospodarstava u tamošnjoj pivovari i pivnici Zeppelin. Tako za ovogodišnji Fra Ma Fu festival možemo slobodno reći da je bio u punoj mjeri – pjenušav.

Foto Mato Pejić, Julio Frangen, Grad Daruvar i Fra Ma Fu festivalNajnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće