Pjenušava Tri sveta kralja

  Tri kralja         P. N.         06.01.2023.
Pjenušava Tri sveta kralja

Danas je blagdan sveta tri kralja, ili Bogojavljenje, spomendan biblijske epizode o mudracima s Istoka, koji su, sve prateći zvijezdu repaticu, došli do betlehemske štalice u kojoj se rodio Isus i predali mu skupocjene darove. Tim povodom mnoge pivovare danas kuhaju posebne zimske specijale.

Ima i pivovara nazvanih po sveta tri kralja, ima opet onih koji kuhaju prigodna piva s nazivima Gašpar, Melkior i Baltazar i one imaju poseban razlog za slavlje, a mnogi opet svoja redovita piva prigodno ukrašavaju krunama i plaštevima i predstavljajući iz u grupama od po tri, pozivaju svoje mušterije da se opskrbe bocama njihova pića.

Kako pokazuje naša blagdanska galerija, takvih je primjera veoma velik broj.

Neke pivovare na vrh boca svoga piva stave krunske zatvarače okrenute naopačke, pa oni izgledaju kao krune na glavi boce, što je prvi koristio američki Budweiser, ilustrirajući svoj slogan King of Beers, a onda kopirali drugi, uključujući Heineken.

Ili neokrenute, jer i tako liče na krunu. Pa ne zovu se džabe – krunski.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Tri kralja
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće