Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pjenušava Tri sveta kralja

P. N.   |   06.01.2023.     1295

Pjenušava Tri sveta kralja

Danas je blagdan sveta tri kralja, ili Bogojavljenje, spomendan biblijske epizode o mudracima s Istoka, koji su, sve prateći zvijezdu repaticu, došli do betlehemske štalice u kojoj se rodio Isus i predali mu skupocjene darove. Tim povodom mnoge pivovare danas kuhaju posebne zimske specijale.

Ima i pivovara nazvanih po sveta tri kralja, ima opet onih koji kuhaju prigodna piva s nazivima Gašpar, Melkior i Baltazar i one imaju poseban razlog za slavlje, a mnogi opet svoja redovita piva prigodno ukrašavaju krunama i plaštevima i predstavljajući iz u grupama od po tri, pozivaju svoje mušterije da se opskrbe bocama njihova pića.

Kako pokazuje naša blagdanska galerija, takvih je primjera veoma velik broj.

Neke pivovare na vrh boca svoga piva stave krunske zatvarače okrenute naopačke, pa oni izgledaju kao krune na glavi boce, što je prvi koristio američki Budweiser, ilustrirajući svoj slogan King of Beers, a onda kopirali drugi, uključujući Heineken.

Ili neokrenute, jer i tako liče na krunu. Pa ne zovu se džabe – krunski.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije