Pivnica.net
Banner

Češka

Pjenušava potpora turizmu

P. N.   |   15.07.2023.     2387

Pjenušava potpora turizmu

Upravo je na police probranih pivskih dućana u Češkoj stiglo pivo Budějčák, India pale lager, koji je spominjanje zaslužio svojom neobičnom ulogom – nastao je kao plod suradnje turističke zajednice Budějovičkog kraja (Češke Budějovice) i Poljoprivredno-tehnološkog fakulteta Južnočeškog sveučilišta, a sastavni je dio kampanje za potporu turizmu.

Ovo pivo temeljeno na lageru i bogato svježim aromama hmelja dostupno je i na odabranim informacijskim centrima, te u studentskom klubu Sveučilišta.

 Pivo Budějčák stvoreno je kao podrška turizmu i projektu destinacije Budějovicko Beer Trail (Pivska staza Budějovičkog kraja). Okuplja 11 malih i velikih pivovara na cijelom turističkom području te pomaže turistima u orijentaciji prilikom posjeta pivskoj regiji, informira ih o mogućnostima obilaska pivovara i kušanja njihovih piva. „Baš kao i brojni spomenici, pivarski zanat i njegova tradicija također su sastavni dio Budějovica i Južne Češke, a upravo te vrijednosti i kulturu želimo prenijeti posjetiteljima naše regije i lokalnim stanovnicima “, opisuje marketinšku strategiju Tomáš Polanský, direktor destinacijske tvrtke Českobudějovicko-Hlubocko.

Budějčák je dostupan u litarskim PET bocama u info centrima u mjestima České Budějovice, Hluboká nad Vltavou i Týn nad Vltavou. Točeno je od srijede 12. srpnja dostupno u studentskom klubu u kampusu Južnočeškog sveučilišta u Češkim Budějovicama. Cilj destinacijskih menadžera bio je skrenuti pozornost na piva koja se kuhaju u Budějovicama. „Budějčák je skuhan u vrlo ograničenoj seriji, tako da neće biti dostupan svima. Ali to uopće nije važno, jer u oblasti Budějovicko ljudi mogu kušati nekoliko desetaka fantastičnih piva lokalnih pivovara. Sve što trebate učiniti je otići na Beer Trail“, opisuje Tomáš Polanský.

Ljetni specijal Budějčák je India Pale Lager (IPL), a proizveden je u ograničenoj seriji od 200 litara u Minipivovari za istraživanje i nastavu Poljoprivrednog i tehnološkog fakulteta Južnočeškog sveučilišta u Českim Budějovicama. Ova mikropivovara, koja se prvenstveno koristi za nastavu, pomaže u održavanju i prenošenju pivarske tradicije Južne Češke na nove generacije pivara. Recept za Budějčák temelji se na sastavu slada i procesu ukomljavanja, koji je identičan tradicionalnom lageru tipičnom za Budějovicko i za Češku. No, razlikuje se korištenjem aromatičnih sorti hmelja Nelson Sauvin, Citra i Mosaic koji pivu daju voćne i citrusne note te svjež ljetni karakter. Hmelj se dodaje tijekom kuhanja, u whirlpoolu i također tijekom sazrijevanja.

Pivarstvo je usko povezano s visokokvalitetnom vodom, a voda je i ove godine glavna tema turizma u Južnočeškoj regiji. U svibnju je kultura piva u Južnočeškoj regiji upisana na Popis nematerijalnih tradicijskih dobara narodne kulture Južnočeške regije. Ulazak je predložila Češka udruga pivovara i sladara s ciljem potpore tradicionalnim seoskim pubovima i njihovoj tipičnoj kulturi.

Svih 11 pivovara povezanih pivske staze  Budějovicko Beer Trail možete pronaći na bit.ly/pivnistezka.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka