PITI ILI NE PITI PITANJE JE SAD

Pjenušava mrkva i batina

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         30.09.2023.
Pjenušava mrkva i batina

„Iako je udio alkohola u pivu mali, ono je zbog opasnosti od stvaranja navike ipak opasno po zdravlje,“ grme ovih dana mediji prenoseći ozbiljna upozorenja izvjesnog kardiologa Vadima Zhuka. „Hmelj sadrži biljni pigment xantohumol, biološki aktivnu tvar u kojoj su otkrivene osobine korisne za ljudsko zdravlje,“ prenose portali najnovije otkriće znanstvenih instituta.

Eto ti ga na! „Jedni ga hvale, drugi žale...“ što bi rekao Đole Balašević. I kako čovjek da se snađe u takvoj ponudi informacija, da li da vjeruje onima koje tvrde da je pivo otrov ili ipak onima koje se kunu da je lijek? Kad su obje zapakirane u celofan uvjerljivosti i potpisane nečitkim doktorskim rukopisom.

Internet je i inače i generalno preplavljen svakojakim, tobože znanstvenim, opisima izvjesnih preparata, koje zdušno preporučuju ozbiljni ljudi u bijelim kutama i sa stetoskopom oko vrata, garantirajući da će nakon par tableta ili par jastučića želea, ili malo pomade, mlohavi veseljko stajati čvrsto i postojano kano klisurina, i još začinjenih mnogobrojnim izjavama oduševljenih korisnika koji učinkovitost preparata potvrđuju imenom i prezimenom i fotografijom na kojoj se zadovoljno smješkaju. Sad, trebala bi vas u sumnju dovesti već činjenica da vam nude dvije kutije po 100 tableta za cijenu jedne, jer što će vam tolike pilule, ako samo par komada trajno rješava vaš problem, ali teško je u tim situacijama trezveno razmišljati.

Sjetite se kako je bilo u pandemiji koronavirusa, koja, hvala na pitanju, opet kuca na vrata, kako su nam teorije zavjere kreirali doktori znanosti i uopće vrhunski autoriteti i kako smo puknuli kao zrela tikva i podijelili se na dvije nespojive polovice...

Tako je kod svega, pa i kod piva.

Vrlo je vjerojatno da se tekstovi o štetnosti piva u svakoj količini i pojavnom obliku plasiraju s namjerom da se poneko odvrati od pjenušave tekućine, pa možda ih generira i kakva interesna skupina, recimo proizvođači vina. Istovremeno, ništa manje vjerojatno nije ni to da članke o blagotvornom učinku piva na zdravlje financiraju same pivovare.

I jedni i drugi zvuče uvjerljivo, potpisuju ih stručnjaci u svojoj branši i pozivaju se na rezultate ozbiljnih istraživanja, a kojima ćete (više) vjerovati ostaje samo i samo na vama. Ja, recimo, tu pregolemu dvojbu rješavam tako što uvijek prednost dajem onim studijama koje u čaši piva vide izvor zdravlja. Jednostavno – puno je bolji osjećaj ako pijete iz terapeutskih razloga, nego zato što ste pijanac.

Ilustracija Antōnio Ferreira dos SantosNajnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće