Pivnica.net
Banner

Craft

Pivski mudraci sa zapada

P. N.   |   09.10.2022.     1408

Pivski mudraci sa zapada

Craft revoluciju ne zaustavljaju ni pandemija, ni recesija, ni inflacija, zanatsko pivo se svejednako razvija i scena buja, te se na njoj svaki čas pojavi neko novo ime. Sada na pozornicu stupaju mudraci, no četiri su, a ne tri kao u onoj biblijskoj priči i ne dolaze s Istoka nego sa Zapada, iz Križa u Zagrebačkoj županiji.

Četiri mudraca zato, objašnjava dvoje mladih ljudi koji stoje iza ovog projekta, što svoju pivsku filozofiju, svoju pivsku mudrost, zasnivamo na četiri sastojka od kojih se pravi pivo – sladu, hmelju, vodi i kvascu. Na kraju, ako ćemo pravo – pivska mudraca su u ovoj priči ipak samo dva – Miroslav i Vuković, pivski hobist i entuzijast, i njegova supruga Marina, koja mu je potpora u svemu, pa tako i u poslu s pivom.

Miroslava sam sreo ljetos u Zagrebu na prvom Pozoj festivalu Zmajske pivovare. Zapravo, on je sreo mene, te se pohvalio pokretanjem pivovare Pivski mudraci u (meni) nedalekom Križu, no nije to još htio davati na velika zvona. Valjda je to čuvao zbog programa Startaj Hrvatska kroz koji je ostvario svoj pjenušavi san. Stoga ćemo se, dok ne skoknemo do Križa i ne napravimo pravu veliku priču o pivskim mudracima, poslužiti upravo objavama toga projekta s portala Dnevnik.hr.

Svi želimo raditi ono što volimo i u čemu uživamo. Tako nešto, naravno, nije jednostavno i ponekad je potrebno puno toga riskirati kako bi svladali sve izazove i ispunili svoje snove. Zahvaljujući projektu "Startaj Hrvatska", svoje će pivske snove pokušati ostvariti Miroslav Vuković. Mladić kojeg život nije mazio odlučio je svoj hobi i ljubav prema pivarstvu pretvoriti u posao. Uz veliku podršku i na inicijativu svoje supruge prijavio se na "Startaj Hrvatska" te ljubiteljima piva u Lijepoj Našoj predstavio svoje craft pivo "4 mudraca".

Pivo 4 mudraca je pale ale s 5 posto alkohola, a posebno je i po tome što se kuha na drva. U prodaju ide nefiltrirano i nepasterizirano, a uz ostale nalazi se na policama lanca Intespar, koji je partner Nove TV na projektu Startaj Hrvatska.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Craft