Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pivski kalendar i običaji

Prof dr Vladimir Marić   |   13.04.2008.     2922

Pivski kalendar i običaji

Vinoljupci imaju dvije opće poznate vinske svečanosti: Martinje i Vincekovo. Osim toga, tu su Dani i ocjenjivanjem vina. Kako se vino proizvodi samo jedanput na godinu, svake jeseni, a pije tijekom čitavportugisca, mladog božolea, Sabatina te različite lokalne, županijske ili sajamske smotre vinara s pratećim kušanjem e godine, na spomenutim svečanostima se potrošači uživaju u raznolikosti mnogobrojnih vrsta mladih, dakle novih, te starih, prošlogodišnjih ili još starijih vina.

Nekada se pivo proizvodilo tijekom samo dva godišnja doba, zimi i u rano proljeće, ali se pilo samo ljeti. Nakon pronalaska rashladnog uređaja, pivo postaje svakidašnje piće koje se proizvodi čitave godine neovisno o klimi i godišnjem dobu.

Dakle, sada se pivo proizvodi svaki dan, dozrijeva relativno kratko, samo nekoliko tjedana, otače se u ambalažu u kojoj mora ostati stabilno (isto) do isteka roka upotrebljivosti označenog na etiketi. Takvu oznaku ne ćete naći na etiketama vina, iako mnoga od njih u boci mijenjaju svojstva i izgled, prije svega boju i okus, a za sve se na kraju okrivljuje čep.

Ipak, u mnogim je zemljama ljetna potrošnja piva tri do pet puta veća od zimske. Da bi se potrošnja piva izjednačila, tj. iskoristili proizvođački kapaciteti tijekom čitave godine, pivari u različito doba godine proizvode različite tipove i vrste piva i povezuju to s različitim pivskim svečanostima. Ljeti se obično proizvode lakša i slabija, a zimi jača piva. Iako Hrvatska spada u grupu mediteranskih zemalja u kojima je razlika između ljetne i zimske potrošnje piva velika, u nas još uvijek nema sezonskih piva čija se proizvodnja povezuje s pivskim svečanostima. Istina, u Karlovcu, Zagrebu, Osijeku, Koprivnici i Daruvaru, organiziraju se opći ili specijalizirani Dani piva posvećeni pivu ili pivu određene pivovare. Sezonskih piva gotovo da i nema. Časna je iznimka samo već tradicionalno Božićno pivo Zagrebačke pivovare. Stoga, pročitajte kako to izgleda u drugim zemljama.

U Zürichu se 6. prosinca pojavljuje Nikolinsko pivo (Samichlaus), što ga proizvodi pivovara Hürlimann. Englezi uz svoj tradicionalni božićni puding piju vrlo tamno i jako pivo Imperial Stout i kažu da ništa ne prija bolje od toga. Belgijsci su veliki potrošači ekstra jakog škotskog tipa piva (Scotisch-style ale) gornjeg vrenja koje piju u ponoć na prijelazu iz Stare u Novu godinu, kao što mi pijemo šampanjac

U nekim se slavenskim zemljama zimi pije crno pivo tipa Porter koje dolazi na tržište u siječnju. Neke hrvatske pivovare (Karlovac, Daruvar) su također nekada bile poznate po svom Porteru. Njemački pivari u siječnju stavljaju na tržište jako svijetlo pivo Doppelbock i tamno pšenično pivo Dunkelweizen. Britanci imaju čitavu paletu jakih ale piva za hladne zimske mjesece. To su obično tamna piva, a neka od njih nose primjeren naziv «zimske grijalice». U Sjevernoj su Americi u to doba godine popularnija začinjena ale piva.

U veljači, za Dan svetog Valentina belgijci piju belgijsko pivo koje dozrijeva na pulpi od malina ili trešanja (Framboise , Kricken). Pakiraju se u male šampanjske boce omotane crvenim celofanom, a nakon vađenja čepa, osiguranog žicom, čuje se karakterističan šampanjski prasak. Britanci i Amerikanci mogu tom prilikom piti ale, stout ili čak pils zaslađen medom (Honey Mead Ale, Imperial stout , Honey Pilsner). Mnoge mini pivovare i pubovi prilikom točenja pivu dodaju nektar.

Veljača je mjesec karnevalskih svečanosti koje se u mnogim pivarskim zemljama kombiniraju s pijenjem slabijih, ali isto tako i jakih piva (München, Köln, Maastricht).

Proljeće (ožujak, travanj, svibanj)

Nekada se obično tzv. standardno pivo pilo od ožujka do kraja ljeta, kada su se pojavljivala jaka piva koja su se lakše čuvala. Danas to više nije tako. Ipak, neke bavarske i francuske pivovare upravo početkom proljeća, u ožujku, promoviraju glasovito pivo povijesnog imena, Ožujsko (Märzen Bier, Bière de mars). Münchenska pivovara Paulaner, obično polovinom ožujaka, zapravo prije Uskrsa pušta na tržište svoje sezonsko Bock pivo pod imenom Salvator, koje slavi Spasitelja, a sadrži čak 7,5 vol. % alkohola. U to vrijeme započinje pivski festival pod imenom Blessing of the Bock (Blagoslov jakog Bock piva) koji organizira pivovara Lakefront iz Milwaukeeja. To je vrijeme izbijanja hmeljnih mladica, koje se u Belgiji cijene kao iznimna gastronomska poslastica, i konzumiraju uz pivo. Sedamnaesti ožujak je Dan svetog Patrika koji Irci slave uz ogromne količine jakog Portera. Münchenska pivovara Hofbräuhaus u zadnjem tjednu travnja lansira svoje jako svibanjsko pivo Bock. Na sjeveru Europe, u Norveškoj, krajem travnja započinje prodaja kuhanih galebljih jaja i lokalnog lager piva zlatne boje koje se zove Mack. Prvog svibnja, bez posebne svečanosti, u njemačkom gradu Eibecku na tržište dolazi svibanjsko pivo Maibock. To je, naime, sezona kultiviranih šparoga koje se dobro slažu s pivom. Mi također imamo sezonu divljih i kultiviranih šparoga, ali nemamo niti jednog sezonskog piva koje bi ju pratilo. U Meksiku se u svibnju slavi Cinco de Mayo, jedan od najvažnijih nacionalnih praznika, kada se piju piva Negra Modelo ili Dos Equis.

Ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz)

Ljetni mjeseci obiluju seoskim proslavama u Bavarskoj i Rajnskoj oblasti, a obilježavaju ih brojni šatori raznih pivovara pod kojima se poslužuju blagdanska piva. U Belgiji je to sezona osvježavajućih pšeničnih piva i kiselkastih voćnih piva, dozrelih na voćnoj pulpi. Amerikanci 4. srpnja nazdravljaju Danu nezavisnosti s čašama prepunim američkog piva. Francuzi čine isto, deset dana kasnije u povodu pada Bastille. U Velikoj Britaniji pripadnici udružanja CAMRA (Campain for Real Ale) započinju promociju pravog ale-a i tako izražavaju svoju potporu malim privatnim pivovarama, koje se sve teže nose s globalnim pivskim kompanijama. Druge subote u srpnju, TV stanica KQED organizira u San Francidku festival američkih i uvoznih piva. Posljednjeg vikenda u istom mjesecu se u Portlandu održava najveći regionalni pivski festival. Početkom kolovoza CAMRA organizira u Londonu pivski festival, koji se ponekad seli i u druge gradove Velike Britanije. Tada se pod istim krovom toči nekoliko stotina različitih vrsta ale-a koji dovire (dozrijeva) u drvenim bačvama Krajem kolovoza započinju naši Dani pivu u Karlovcu.

Jesen (rujan, listopad, studeni)

U Belgiji se svake treće godine održava pivski i hmeljarski festival u Popperingeu, blizu Ypresa. Sredinom mjeseca započinje poznati Oktoberfest koji završava prvog vikenda u listopadu. Tijekom rujna održavaju se i pivske svečanosti u Antwerpenu, koje organizira Društvo objektivnih degustatora piva (De Objective Bierproevers). Svečanost je posvećena specijalnim pivima, a svake se godine usmjerava na drugi tip specijalnog piva.

Američki savez pivara, obično prvog listopadskog vikenda, održava Veliki američki festival piva u Denveru. Dan prije Svih svetih u nekim se eurpskim zemljama piju piva neuobičajenih naziva. Francuzi piju lager pivo Bière du Démon, Belgijci ale nazvan Duvel (Đavo), Englezi, gorki ale pod nazivom Pendle Witches Brew ili lager Blackened Voodoo. Prvog ili drugog vikenda u studenom, nizozemski potrošači (Dutch Cosumerist Group PINT) organiziraju u Amsterdamu svečanost Bock piva. Posljednjeg vikenda u mjesecu, londonski pub White Horse priređuje malu proslavu starog ale-a. U studenom se pojavljuju i prva zimska piva. Neka od njih su tempirana za Dan zahvalnosti (četvti četvrtak), kada treba svakako kušati Wiener Lager, koji se odlično slaže s pečenom puricom ili engleski Brown ale, koji se slaže s «pecan pie», pitom od oraha hikori drveta.

Njemačka je kolijevka najpoznatije i najveće svjetske svečanosti piva, koja traje 16 dana i održava se u Münchenu od 1833.g., pod nazivom Oktoberfest, iako već odavno započinje u drugoj polovini rujna a završava prve nedjelje u listopadu. Tijekom Oktoberfesta posjetitelji svečanosti popiju preko 5 milijuna litara piva, pojedu pedesetak volova s ražnja, preko 500.000 pari kobasica, 700.000 komada pečenih pilića, nekoliko stotina tisuća pečenih ili kuhanih svinjskih bunceka s kiselim kupusom, a između litrenih porcija piva konzumiraju ton i tone kiselih krastavaca, svježe rotkvice i crne repe (povrtnice). Sve to prati svečarska glazba uz koju svi gosti smješteni za velikim stolovima pod šatorima zajedno pjevaju i vesele se.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije