Pivski džem, kozmetika, kupelji...

  Europa         P.N.         30.05.2009.
Pivski džem, kozmetika, kupelji...
Češke pivovare proizvode od piva džemove, kozmetičke preparate, rakiju i sapune. Osim toga, nude kupelji u pivu, koje pomažu protiv bolesti i stresa, a također i masaže s pivom ili umatanje u pivski trop. Britanske pivovare prave od piva sir, pivo je također sve češće važan kuharski sastojak, primjerice kod spravljanja gulaša ili piletine, koje onda ima tek poput divljači.
Pivske toplice, koje su u velikoj ekspanziji pomažu kod liječenja ekcema, pospješuju prokrvljivanja kože i liječe teškoće u cirkulaciji. „S pivom je moguće smisliti svašta,“ kaže Roman Vokatý, liječnik u pivskim toplicama, koje već tri godine djeluju u sklopu obiteljske pivovare Chodovar u Tachovskom regionu.
„To što se kod nas smišlja, izlazi izvan okvira normalnog poimanja,“ dodaje. Posebnost je na primjer pivski džem s gorkastim okusom. Uvijek se, naravno, radi o isključivo potpuno prirodnim proizvodima bez kemije i a B vitaminom, koji sadrže pivski proizvodi. Njegovi blagotvorni učinci poznati su stotinama godina, a sada im sve više vraćamo. Postoji čitav niz kozmetičkih proizvoda koji koriste vitamin B, jer, primjerice, ostaci od pivskog vrenja ljušte staru kožu, Skidaju je i obnavljaju, poboljšavaju prokrvljenost potkožnog tkiva.
Izrađuju se također pripravci za kupelji odraslih i djece a ekcemom, hmelj se dodaje u šampon i sapun. Chodovar izrađuje proizvode u suradnji s drugim tvrtkama, sve samim cijenjenim markama s potpisom. „Kada smo se odlučili na pivske toplice, morali smo isto tako imati potpuno čist program, sa svim potvrdama da ne postoji ništa što bi moglo biti štetno,“ kaže dr Vokatý. „Toplice se najviše koriste tijekom vikenda, ali sve više se dolazi na višednevni boravak. Wellness toplice i hoteli sve uspješnije konkuriraju klasičnim toplicama, mnogi ljudi ih vole više od mora,“ dodaje. Plaćeni tretman u toplicama mogu dobiti samo rekonvalescenti nakon teških ozljeda i bolesti, a wellness centri tipa pivskih toplica gotovo u potpunosti zamjenjuju klasični tretman, osim toga program je potpuno slobodan i određuje ga sam korisnik.
Toplice dalje nude oblaganje pivskim tropom, koji se prije koristio kao krmivo za stoku. „Sadrži veliku količinu vitaminskih ostataka, kvaščevih produkata, a sve to djeluje blagotvorno,“ kaže Vokatý. Trop je izvrstan vodič topline, a kad se zagrije ima iste toplinske osobine kao ilovača ili blato. Napokon, nakon upotrebe u toplicama može se kompostirati, dok se ilovača mora evidentirati i vratiti na isto mjesto u prirodu. Oblozi od tropa drže se 20 minuta na bolnom mjestu, dakle vratu, bedrima, koljenima, li zglobovima.
Niz pivovara proizvodi od piva rakiju. „Ako primjerice pivo ne uspije, ispečemo od njega rakiju. Nekoliko tvrtki, na primjer Černa Hora, koje proizvode bezalkoholno pivo, alkohol koji filtriranjem izdvajaju iz toga piva, koriste za pečenje rakije. U Europi se posljednjih godina sve više traže i pivski kokteli, a dolaze i pivski šampanjci, pivo koje je naknadno fermentiralo u bocama.


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće