Nacrtaj mi krigl

Pivski crteži Mirka Ilića

P.N.   |   15.02.2009.     4542

Pivski crteži Mirka Ilića
Nekada perjanica stripovske grupe Novi kvadrat i dečko koji obećava u svim crtačkim disciplinama, a danas američka dizajnerska i ilustratorska mega-zvijezda, Mirko Ilić, nedavno je priredio veliki hrvatski come-back retrospektivnom izložbom pod nazivom Strip, ilustracija, dizajn, multimedija 1975-2008. Nakon Zagreba, ta je izložba postavljena i u Virovitici, gdje smo iskoristili priliku i Ilića zapitali je li crtao pivo i bi li te crteže ustupio za objavljivanje na našoj stranici. Ideja mu se svidjela i čim se vratio u New York, poslao nam je svoju posljednju pivsku ilustraciju.
Kako je rekao našem uredniku Goranu Gazdeku, nije imao baš puno prilike raditi ilustracije o pivu, pa to nije tema o kojoj može bogznašto reći. Također nije ni pivopija, a ako popije pivo, onda su to specijali, poput tamnih, blagdanskih, voćnih i pšeničnih piva. Iliću se zahvaljujemo na ilustraciji koju je ustupio našem portalu, i podsjećamo da se njegova izložba može vidjeti u virovitičkom muzeju sve do 3. travnja. Izložba podsjeća na sva područja u kojima je Ilić podjednako uspješan – strip, ilustraciju, kazališni plakat, dizajn omota ploča, oblikovanje vizualnog identiteta i filmskih špica, kao i naslovnice magazina - Danasa, Timea i New York Timesa. Uz ovu sjajnu izložbu objavljena je i reprezentativna monografija Dejan Kršića, koja donosi više od tisuću Ilićevih radova, te mnoge razgovore koje su s njim vodili velikani novinarskog pera, i kritičarske prikaze njegova stvaralaštva.
U vrijeme kada je Novi kvadrat bio velika fora, kada je harao Poletom, najznačajnijim omladinskim listom ikada, znameniti mjesečnik za kulturu Pitanja, koji je uređivao Pero Kvesić, objavio je specijal posvećen fenomenu Novog kvadrata, stripovske grupe, koja je pokrenula tada nevjerojatne i važne stvari. Na čitavih 108 stranica nižu se mnogobrojni primjeri stripova skupine u kojoj su uz Mirka Ilića bili Radovan Devlić, Igor Kordej, Nikola Kostandinović, Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak, Krešimir Skozret i Krešimir Zimonić, a o kojima su pisali Bogdan Tirnanić i Veselko Tenžera, dok je Želimir Koščević obrazložio zašto su novokvadratovci zaslužili tada prestižnu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a.
Za Mirka Ilića te 1979. godine pisalo je u Pitanjima da je organizacijski najsposobniji i poslovno najprodorniji član Novog kvadrata, rođen u Bijeljini 1956. godine (inače jedna sjajna godina, koja je dala puno dobrih kadrova, op. a.). „Nakon završetka škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, profesionalno se bavi stripom, likovnim ilustracijama i grafičkim dizajnom. Godine 1975. radio je u Zagreb filmu, a potom tri godine uređuje strip u Poletu, te postaje najvatreniji podstrekač formiranja Novog kvadrata i najzaslužniji je za snažnu koheziju grupe, njezin brzi rast i proboj u omladinsku i studentsku štampu.“
U istim Pitanjima Ilić je predstavljen s jedanaest stripova od jedne ili dvije stranice. Uz Bajku, Dobitnika, EPP, Bez naslova, Debil blues, Vodoravno i okomito, Iz povijesti ljudske gluposti, Strogo zabranjeno, Hereditarnu netrpeljivost i MG, tu je i strip koji s posebnim zadovoljstvom i mi objavljujemo, jer on pokazuje da je Ilić u svojoj ranoj, stripovskoj fazi itekako crtao o pivu. To je strip Born to be wild, što prikazuje mladića koji cijelu svoju tablu – točno 16 kvadratića – protrati u neuspjelom pokušaju da nešto prozbori, uz bocu o žujskog piva.


 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko ide u krčmu – hrani tuđu djecu.
Hrvatska izreka

Nacrtaj mi krigl

Lavric - Evropa_47
Lavric - Evropa_47

Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl