Pivske reklame za zaborav

  Pivske raznolije         Mato Pejić         02.06.2022.
Pivske reklame za zaborav

Ako je moral prosječno pao, znači i ti si svoj prilog dao, kaže neodoljivi stih sjajne pjesme Arsena Dedića Po glavi stanovnika, a posežući da tom vrckavom dosjetkom zapravo želimo podsjetiti kako smo nekad rado davali doprinos padu morala i kako nas je notorna politička korektnost, koja nam tako često ide na živce, ipak naučila kako da ne budemo seksisti, rasisti i homofobi. Barem u reklami za pivo. Ili možda malo ipak?

Postoje mnoge reklame, ali nijedna nije bolja od onih starih, arhivskih. I to mislimo na vrlo sarkastičan način. Tako zbori jedna stranica na Pinterestu koja donosi galeriju vintage oglasa. Ovi vrlo zabavni, ali duboko neugodni oglasi prikazuju duh prošlih vremena. Vremena koja mnogi žele ponovno posjetiti, i koja sadržavaju nevjerojatnu količinu svakojake nekorektnosti, koja je šezdesetih godina, ali i desetljeće, dva prije, kao i desetljeće, dva nakon toga, bila posve prihvatljiva. Davno su, naime, pivski molosi u želji da ostvare smisao svoga postojanja, odnosno da prodaju još više piva, shvatili da će im u tome najbolje pomoći kakvo zvučno ime, kakva markantna faca ili voluminozna dojka. Naročito ovo zadnje, pa su to i obilato koristili.

Danas se takve reklame ne bi smatrale duhovitima i izazvale bi žestoke reakcije pravobraniteljica i pravobranitelja svega i svačega, a ima i privatne inicijative. Čitamo tako o libanonskom fotografu i stilistu Eliju Rezkallahu, koji je uzeo neke od najpodmuklijih (i najpoznatijih) američkih reklama iz zlatnog doba marketinga, koje su uglavnom igrale na kartu spolnih stereotipija, i okrenuo ih naglavačke zamijenivši ženske i muške uloge. Tako u njegovu remakeu one famozne reklame pivovare Schlitz u kojoj žena plače jer joj je zagorio ručak, a muž je tješi riječima: Ne brini, dušo, glavno da nisi spalila pivo, to govori žena neutješnom suprugu s pregačom. Nešto slično napravio je i američki Budweiser, koji je svoje seksističke reklame iz pedesetih i šezdesetih godina 2019. snimio ponovo pazeći na ravnopravnost spolova.

Pa ipak, oni kojima je posao da javni prostor čuvaju od nekorektnosti svih vrsta i danas imaju pune ruke posla, a od skretanja na klizak teren seksizma nisu imuni ni oni najveći. Heinekenova (poprilično nova) reklama DraftKeg, na primjer, smatra se po ocjeni marketinških stručnjaka, jednom od najseksističkijih ikad snimljenih. Ti stručnjaci, koji su se globalno složili oko te ocjene svi su odreda – muškarci. Riječ je o reklami koja implicira da idealna žena umjesto svih unutrašnjih organa ima bačvu piva s pipom za točenje.

Dakle, unatoč posvemašnjoj raširenosti standarda da je nedopustivo u reklami ženu tretirati kao predmet želje i poentirati na stereotipima o slabijem spolu, propagandni spotovi, bilboardi i novinske stranice i dalje vrve neprimjerenim aluzijama. U Češkoj, primjerice, gdje postoji i godišnja nagrada naziva „Seksistička svinja“ koja se dodjeljuje oglašivačima, koji su svojim promidžbenim porukama prelaze granicu dobrog ukusa, a među laureatima nerijetko su i pivovare, na oštrici kritika često je i u nas popularno pivo Bernard istoimene obiteljske pivovare iz Humpolca, čiji se suvlasnik Stanislav Bernard ne libi koketirati s niskim strastima prostog puka.

Seksizma u poslu s pivom ipak i dalje ima i na etiketama piva i na kalendarima pivovara, i na reklamnim predmetima svih vrsta, i u propagandnim porukama, gdje ih je i najviše. Kako u rečenoj Americi i Češkoj, tako i drugdje (CAMRA je jednom s londonskog pivskog festivala izbacila pivo koje na etiketi ima provokativnu ilustraciju), uključujući i Hrvatsku. Buru je svojedobno izazvala akcija Zagrebačke pivovare o Žujinim zakonima među kojima je bilo poprilično prizemnih i neukusnih, a prije desetak godina prašinu je podigao bećarac u reklami za Osječko. I tako će to najvjerojatnije biti i dalje. Jer, s jedne strane, teško je odoljeti sirenskom zovu nekorektnosti, a s druge strane neki to rade svjesno i namjerno, jer ako seksistička reklama i izazove javne osude i polemike to za pivovaru može biti samo dobro, jer što se duže o nekom pivu priča, bez obzira na kontekst i konotacije, to će se ono više prodavati.

Za one koji žele znati više:

Camra protiv pivskog seksizma

Seksistička Pražanka

Bećarac Osječkog podigao prašinu

Kako god završi, bit će hepiend

Hodočasnik seksistička svinja

I Česi imaju „prvo pivo za žene“

Tagovi

Pivo   reklame   seksizam   homofobija   rasizam  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće