Pivnica.net
Banner

Češka

Pivska posveta antifašizmu

P. N.   |   11.05.2022.     531

Pivska posveta antifašizmu

Hrdinům, ili u prijevodu Junacima je pivo gornjeg vrenja u stilu engleskog bittera, robusni uvarak boje mahagonija i niske pjene, kojim se u Češkoj obilježava 80. obljetnica uspješne operacije Anthropoid, čiji je cilj bio atentat na rajhsprotektora njemačkog protektorata Češke i Moravske Reinharda Heydricha.

Operacija je izvedena 27. svibnja 1942. u Pragu, a pripremila ju je britanska Uprava za specijalne operacije uz odobrenje češke vlade u egzilu. Heydrich je u atentatu ranjen, ali je podlegao povredama 4. lipnja, a njegova smrt dovela je do vala represije nacističkih SS trupa (Heydrich je bio SS obergruppenführer, šef Reichssicherheitshauptamta, dakle glavnog ured združenih sigurnosnih službi nacističke Njemačke), uključujući uništavanje čitavih sela i ubijanje civila.

U povodu ove obljetnice plzeňska pivovara Prazdroj odlučila je kao svoj svibanjski specijal u liniji Volba sládků (izbor majstora pivara) skuhati engleski bitter, a skuhan je u kolaboraciji s engleskom pivovarom Fullerʼs. Pivo posvećeno sudionicima ove akcije nazvano Hrdinům odlikuje se okusom keksa i karamela, a začinjeno je britanskim hmeljevima Target, Gildings, Challenger i Northtown. Pivo ima puno sladno tijelo, koje mu daju sladovi Caraamber, pšenični čokoladni i plzeňski. Udio alkohola je 5,9 posto, reskost je niska.

„Smatramo da moramo održavati živom uspomenu na sve antifašističke borce za slobodu i njihovu požrtvovnost i junaštvo. Uz one junake iz Drugog svjetskog rata odajemo počast i onima koji se ni danas ne libe suprotstaviti naoko nepobjedivom zlu. Naš zajednički projekt tako omogućuje da odamo dužno poštovanje kako povijesnom partnerstvu, tako i svima kojima vrijednosti poput lasti i hrabrosti nisu samo puka fraza. Junacima (Hrdinům) koji su za obranu domovine kadri položiti svoje živote,“ kaže Tomáš Drahoňovský, voditelj projekta Volba sládků, u kojem se svakog mjeseca kuha po jedan specijal u limitiranoj ediciji.

Ovoga puta je pivovara Plzeňský Prazdroj partnera našla u znanoj engleskoj pivovari Fuller's Brewery u Chiswicku na zapadu Londona utemeljenoj 1845. godine. Pivo su kreirali i skuhali majstori pivari Tomáš Pokorný iz Prazdroja, te Guy Stewart i Charlie Long iz Fullerʼsa.

„Suradnja s češkom  pivovarom bila za nas veliko iskustvo. Za temelj recepta odabrali smo svoj Extra Special Bitter, koji smo obogatili češkim sladovima. Skuhano pivo kombinira britanski postupak proizvodnje s češkim know-how i tipičnim sirovinama,“ kaže englčeski majstor pivar Charlie Long.

Pivo Hrdinům točit će se na proslavi 80. obljetnice atentata 27. i 28. svibnja u gradskoj četvrti Prag 8, gdje će biti izvedena rekonstrukcija operacije Anthropoid a najavljen je nastup orkestra Ježkovy stopy, grupe Taxmeni i škotskih gajdaša. Pivo se toči i u više od tisuću ugostiteljskih objekata širom Češke koji i inače nude piva iz linije Volba sládků.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Češka