DAN LIMENKE

Pivska limenka navršava 89

  Povijest piva         P. N.         24.01.2024.
Pivska limenka navršava 89

Kako valjda sve na svijetu ima svoj svjetski ili međunarodni, ili bar nacionalni dan, ima ga, dakako, i pivska limenka. Taj dan je baš danas, 24. siječnja, i to nije nimalo slučajno – naime, na današnji dan 1935., dakle prije 89 godina, prvi put se moglo kupiti pivo u limenci. Tim povodom je craft pivovara Nova runda, koja svoja piva puni isključivo u metal, plasirala godišnji specijal AC/AD, odnosno Beer Can Appreciation Day.

Točeno i limovi. Samo u ta dva medija naši hmeljni derivati ulaze! Uvijek smo ih gledali kao male kegove, a bome im se ništa ne može približiti po stabilnosti i čuvanju sadržaja. Naša godišnja posveta aluminijskoj pivskoj ambalaži dolazi u vidu novog  BC/AD piva (Beer Can Appreciation Day) tako da se možete pripremiti za današnji službeni happening.

Tako zbori pivovara Nova runda na svojim kanalima društvenih mreža, nastavljajući s praksom pripremanja posebnih uvaraka, kojima obilježava Dan pivske limenke, a na etiketu stavlja izbor slika svojih dosadašnjih limenki.

Nova runda je specifična po tome što uopće ne puni svoja piva u staklene boce, a sve do pandemije koronavirusa imala je samo točena piva, dakle metalne kegove, no većina craft pivovara preferira limenku. Uz ostale i Međimurski lepi dečki, koji su odlučili također skrenuti pozornost na ovu ambalažu u povodu današnjeg Dana pivske limenke, pa kupcima njihovih „konzerviranih“ piva daju poseban popust, te kažu:

Jeste li znali da limenka piva ima svoj dan?

Ima! I to danas, 24.siječnja!

Da proslavimo taj, nama jako važan dan, odlučili smo vas počastiti popustima koji vrijede samo 24.01.:

15% na webshopu uz kod BEERCAN

20% u pivovari

Popust vrijedi za SVE limenke piva!

A da još malo začinimo stvar, jedan sretnik koji u komentaru označi frenda osvaja 10-pack politrenih limenki piva.

Pivska limenka je, kako rekosmo, u svijet krenula prije 89. godina, 24. siječnja 1935., i to u američkoj saveznoj državi New Yersey, u pivovari Krueger iz Newarka. No, to nije niti izdaleka prva upotreba metalne ambalaže u pakiranju živežnih namirnica. Dapače, još od početka 19. stoljeća postoje mesne konzerve i juhe u limenkama, a i prva ideja o upotrebi lima u pivarstvu potječe iz 1909. godine, no tada se  nije primila, a onda ju je prohibicija učinila bespredmetnom, da bi sve prepreke bile savladane 1933. godine, kada je počela realizacija projekta koji je lansiran na današnji dan 1935.

 U tu novotariju nije se međutim htjela upustiti nijedna od velikih pivovara, jer se smatralo da bi to mogla biti negativna reklama, koja će naškoditi njihovoj reputaciji. pa je pionirska uloga pripala malom poduzeću, koje je u Newarku u državi New Yersey osnovao njemački imigrant Gottfried Krueger. Ugovor s proizvođačem limenki sklopila je tvrtka njegova sina ujesen 1933. godine, a već krajem prosinca te godine odabrane mušterije kušale su prvu šaržu piva punjenog u limenke. Za probu je punjeno dvije tisuće limenki s logom pivovare, a u početku su se u limenke punile dvije vrste piva – Krueger' Finest Beer i Cream Ale. Nova ambalaža, otporna na lom naišla je na oduševljeni prijem kod pivopija, a većini je i okus Kruegerova piva iz limenke bio bolji od onoga u bocama. Prve limenke u dućanima su se pojavile 24. siječnja 1935. u Richmondu, Virginija, gdje je pivovara Krueger im ala distributivni centar.

 Prve limenke otvarale su se običnim otvaračem za konzerve, što nije bilo baš praktično. Jedna druga velika američka pivovara između dva svjetska rata – Schlitz iz Milwaukeeja– stoga je osmislila poboljšanu verziju s konusnim nastavkom, koji se zatvarao običnim krunskim zatvaračem. Do početka Drugog svjetskog rata limenke se unatoč početnom bumu, nisu naročito proširile – 1941. godine na limenke ne opadalo samo deset posto tržišta piva, a tijekom rata proizvodnja je potpuno zaustavljena, s iznimkom vojnih kontingenata. Sličnu sudbinu doživjela je pivska limenka u Europi, gdje se u drugoj polovici tridesetih godina pojavila u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.  

Tako je na konačnu pobjedu ova ambalaža morala pričekati do prijeloma pedesetih i šezdesetih godina. To je vrijeme dvaju velikih poboljšanja pivske limenke. Najprije se 1958. godine pojavila lakša aluminijska limenka, koju je prva počela koristiti pivovara Coors u Sjedinjenim Državama. Koju godinu kasnije došla je konačno i upotrebljiva verzija limenke s ravnim vrhom koja se lako otvara. Bilo je to 1962. godine, a famozni patent nazvan Lift-tab uvela je pivovara Pittsburgh. Početkom šezdesetih godina limenke su u Sjedinjenim Državama po prodaji nadmašile tradicionalne boce. Od pedesetih godina limenka polako počinje osvajati svijet. Istovremeno se u limenke počinju pakirati i gazirani sokovi. Kao u Americi, tako i u nekim europskim zemljama počinje limenka osvajati tržište – primjerice u Švedskoj i Velikoj Britaniji se učešće limenke kreće oko 70 posto, a samo malo manji postotak bilježi u Irskoj. U nekim drugim zemljama, kao na primjer u Poljskoj ili Mađarskoj, limenka drži oko polovice tržišnog udjela.

Tijekom gotovo devet desetljeća limenka se puno puta značajno mijenjala, od oblika do materijala i načina otvaranja, a posljednjih nekoliko desetljeća prošlog stoljeća bila je izložena nemilosrdnim napadima ekološki osviještenih aktivista. No, u zadnje vrijeme širenjem craft pokreta i to se mijenja, pa sada pivoljupci, posebno poklonici zanatskog piva, propagiraju limenku kao ambalažu koja najmanje utječe na okus piva.

Kad ste već pročitali ovo, pročitajte i ovo:

Dužna počast pivskoj limenci

Za one koji žele znati sve:

Sretan ti 75. rođendan, pivska limenko

Tagovi

Pivo   limenka   Krueger   1935.   Nova runda   Lepi dečki  


Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće