Pivska 2022.

  Pivomanija         Goran Gazdek         14.01.2023.
Pivska 2022.

Kraj stare i početak nove godine uobičajeno je rezervirano za rekapitulacije svega onoga što smo u poslovnom i privatnom životu napravili ili nismo napravili u proteklih 365 dana. I ovdje, u Pivomaniji, držim se tog nepisanog pravila i, evo već deseti put,  iz zime u zimu, osvrćem se unazad i donosim pregled pivskih događanja u godini za nama. Da, ove 2023. navršava se točno deset godina ove kolumne, ali o tome više u narednom broju jer prva je Pivomanija objavljena drugom mjesecu - 28. veljače 2013. godine.

Nakon dvije pandemijske godine 2022. konačno nam je donijela okupljanja bez ograničenja, putovanja bez covid putovnica i potpunog predavanja svemu onome što volimo. U omiljenom piću, brojnim novitetima i pregršt druženja na festivalima, ocjenjivanjima i natjecanjima punim su nepcima uživali  i najprobirljiviji ljubitelji piva i pivskih okupljanja.  Malo je prostora ići u detalje, a uvijek postoji bojazan da nekoga izostavim pa ću se osvrnuti samo na ono što je bilo posebno, drugačije, neobično i prvo.
U Hrvatskoj postoje mnogi pivski festivali i mnogo različitih mjesta na kojima se oni održavaju – pivovare, pivnice, kafići, restorani, trgovi i ulice, dvorišta i livade, a od prošle godine jedan takav održava se i na tržnici – na zagrebačkom Dolcu. Tržnica je mjesto kojemu ovakav događaj itekako pristaje, a dodatni adut Dolca je to što je smješten u strogom centru grada.

Zagreb je bio domaćin i prvog međunarodnog festivala craft piva degustacijskog karaktera u Hrvatskoj - „Pozoj“.  Organizirala ga je Zmajska pivovara po uzoru na najpoznatije svjetske festivale, predstavljeno je više 60, dvadesetak  nagrađivanih pivovara, od kojih većina premijerno. Kušana su rijetka, zanimljiva, skupa i teško ili nikako dostupna piva.
Piva pivovare  Grif, koja posluje u sklopu tvrtke K pivovari, osvojila su tri brončane i jednu zlatnu medalju na natjecanjima European Beer Challenge te London Beer Competition.  Sudjelovala su piva iz cijelog svijeta a žir je ocjenjivao izgled, kombinaciju okusa, aroma i strukture na jednom te kvalitetu, cijenu i ambalažu na drugom festivalu.

U nevelikoj hrvatskoj biblioteci ukoričenog štiva o pivu obogaćena je knjigom Mate Pejića „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“. Prema meni dostupnim podacima do sada smo imali tek jednu knjigu posvećenu nekoj industrijskoj pivovari „Karlovačka pivovara i radni vijek jednog pivara Ljudevita Mejaškog.

No ono što je definitivno obilježilo proteklu godinu u svjetskom razmjerima je, na žalost, ruska agresija na Ukrajinu.  Brojne ukrajinske craft pivovare prestale su se baviti kuhanjem piva i prebacile na izradu molotovljevih koktela da pomognu ukrajinskim borcima u ratu. Male craft pivovare širom svijetu pa i Hrvatske pomagale su i pomažu ukrajinskom narodu kuhanjem piva kuhanjem specijalni šarži dizajniranim ukrajinskim simbolima i porukama o miru i prestanku rata. Velike korporacije su obustavile proizvodnju piva u Kijevu, Zaporožju i Lavovu.

Na kraju godine moram zabilježiti i Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru gdje se prvi puta u povijesti na stadionima uz nogometne majstorije nije smjelo uživati u pivu.

Tagovi

Pivomanija   pivo   2022.   Goran Gazdek   Agroglas  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivomanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće