PROSLAVA SVETOG MARTINA

Pivovarska martinjska gozba

  Pivske raznolije         P. N.         05.11.2023.
Pivovarska martinjska gozba

Sljedeće subote doći će nam sveti Martin, prvenstveno zato da bi pokrstio mošt koji bućka po podrumima i pretvorio ga u vino, ali sve više razloga da se raduju ovom dobrom svecu imaju i pivopije jer je to i početak sezone jačih i tamnijih piva, te je sve više pivovara, koje za Martinje kuhaju posebne blagdanske uvarke i sve više pivnica, koje nude prigodne menije.

Naravno, i mi se radujemo redovitom godišnjem izdanju Piva svetog Martina, poslastici u stilu barley wine, koju još od 2016. godine kuha Pivovara Medvedgrad u kolaboraciji sa samoborskim homebrewerom Mattom Hollingsworthom.

Hoće li narednog vikenda Martin doći na bijelom konju ili neće, teško je reći, bez obzira na to što je snijeg u ovo vrijeme već dugo godina nepoznata pojava (naime, u pučkom vjerovanju dolazak Martina na bijelom konju znači da na Martinje pada snijeg), ali posve je nedvojbeno da će ga pratiti velika jata bijelih gusaka, što će se naći na martinjskoj trpezi.

U Češkoj je pivovarska proslava blagdana svetog Martina naročito rasprostranjena a uz to što je to zemlja piva, pa i pivskih specijala i blagdanskih uvaraka, postoji za to još jedan dobar, a manje poznat, razlog. Naime, zlatni lager, odnosno pivo plzeňskog tipa – svijetlo pivo donjeg vrenja zlatne boje znano kao Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) urbi et orbi, toste „gradu i svijetu“ predstavljeno je baš na Dan svetog Martina 1842. godine. Skuhano je 5. listopada, a prva bačva svečano je načeta 11. studenoga te godine.

Među brojnim češkim pivovarama koje za Martinje pripremaju posebne fešte je i parostrojna pivovara Lobeč, koju smo ovdje više puta spominjali kao primjer spašavanja kulturne baštine za što je nedavno dobila i nagradu Europa nostra.

Na svetoga Martina dimi se iz komina, moto je pod kojima pivovara Lobeč za subotu i nedjelju 11. i 12. studenoga najavljuje manifestaciju Pivovarska svetomartinjska gozba na kojoj će gostima ponuditi posebno složen jelovnik na kojem će se uz ostalo naći i pašteta s guščjim mesom i jetrom na portugiscu, s bademima i umakom od brusnice, guščji batak i prsa s raznim gurmanskim prilozima, a uz vina, koja naravno, neće biti uskraćena onima kojima pašu uz ova jela, toči se šest vrsta piva domicilne pivovare Lobeč uz ostalo polutamni belgijski samostanski ale Lobeč Dubbel 14 i suhi irski stout Lobeč stout 12.

Slično će biti diljem Češke, a sasvim sigurno i ponegdje kod nas, ne računajući obavezne martinjske gozbe u pivnicama Medvedgrada. Ugođaj pivskog Martinja možete na kraju krajeva napraviti i sami, bilo za svoju obitelj ili veće društvo – uz pečenu gusku i odgovarajuće priloge osigurajte neko fino jače i tamnije pivo i Martin može slobodno doći., Pa i na bijelom konju.

Za one koji žele znati više:

Martin, guske, konj i pivo

Martin na bijeloj pjeniNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće