Pivnica.net
Banner

Češka

Pivovare podržavaju održivost

P. N.   |   03.02.2023.     1689

Pivovare podržavaju održivost

Održivost se danas tiče svega. to je aktualna tema i u područjima, koje većina građana ne bi nikad povezala s održivošću, kao što je na primjer alkohol, odnosno proizvodnja piva. Sve je više pivovara i pivskih marki koje itekako vode računa o održivosti u svom poslovanju, a neke češke pivovare za primjer uzimaju i neka iskustva iz Htrvatske.

Kako to izgleda na češkom tržištu piva istražila je Pavla Mrázová iz istraživačke agencije Ipsos, a objavio portal Mediaguru.

Budějovický Budvar, pivovara iz Čeških Budějovica, koja je posljednja češka pivovara u državnom vlasništvu, uključila se prošle godine u inicijativu Zálohujme.cz, koja organizira raspravu o uvođenju jedinstvenog sistema povratne naknade za plastične boce i limenke na području cijele Češke Republike. Taj sistem već funkcionira u drugim zemljama Europe, kao što su na primjer Njemačka, Nizozemska,. Hrvatska ili susjedna Slovačka, gdje povrat PET boca i limenki doseže više od devedeset posto.

Održivost se odražava i u novom proizvodu BirGo, bezalkoholnoj pivskoj mješavini, koju Budvar proizvodi u suradnji s firmom Mattoni, koja proizvodi vodu. Voćno pivo tu se proizvodi na novoj, tehnološki naprednoj liniji, koja pridonosi učinkovitijem korištenju topline, vode i električne energije. Osim toga, to je prvo bezalkoholno pivo koje se puni u papirnati a ne u plastični multipak, i to bez ljepila.

BirGo bi mogao biti atraktivan proizvod za generaciju Z, dakle za ljude od 18 do 27 godina, među kojima raste popularnost bezalkoholnih varijanti drinka. To je generacija koja se više od drugih boji klimatskih promjena i drugih oblika ugrožavanja čovjekova okoliša, pokazalo je istraživanje Ipsos Consumer Sentiment Tracker provedeno u rujnu prošle godine.

Prema Ipsos Global Sustainability Segmentation Study, globalnoj studiji Ipsosa usmjerenoj upravo prema mjeri zabrinutosti za stanje okoliša i gledište na taj problem, najviše takozvanih Activists, dakle zaljubljenika u održivost nalazi se baš u ovoj kategoriji građana. Za njih je održivost nekog proizvoda ključni atribut, budući da smatraju da je okoliš u kritičnoj fazi i da je neophodna trenutna reakcija. Zato su tako spremni dati više novca za eco-friendly proizvode, a k tome su naklonjen i tome da svoj životni stil prilagode zaštiti okoliša. U društvu je pak relativno malo Activists (17 posto), jer za većinu populacije je održivost za sada usputni benefit, za koji nisu spremni dublje posegnuti u džep.

Održivost polako ali sigurno postaje jedan od temeljnih zahtjeva potrošača prema struci. Za poduzeća to već odavno nije nešto ekstra, nego tema, kojoj se moraju svakodnevno posvećivati. To kako održivost ispravno tretirati u kontekstu svoga poduzetništva a nuditi rješenja koja su atraktivna za potrošače a istovremeno imaju poslovni smisao, mnogi međutim uče po prvi put.

No nastojati ponašati se održivo nije samo karakteristika novih marki koje ciljaju na mlađe starosne kategorije. I tradicionalnije vrste piva angažiraju se u tom smjeru – na primjer Gambrinus je prvi u Češkoj ukinuo plastičnu ambalažu još 2020. godine.

Trend napuštanja plastičnih komponenti ili cijelih boca je primjetan n a čitavom tržištu a nije promašio ni PIlsner Urquell, koji je 2021. godine izbacio etiketu koja je sadržavala aluminij i plastiku i zamijenio je etiketom od recikliranog papira. Tu je promjenu firma komunicirala u kampanji sa zlatnim jelenom. Plzeň naime uspoređuje težinu jelena, najteže životinje koja živi u češkim šumama s težinom količine materijala ušteđenog za godinu dana korištenja novih etiketa.

Sljedeći trend koji prate pivski brendovi je snižavanje negativnog utjecaja proizvodnje na okoliš. Heineken se obvezao na nultu stopu emisije u proizvodnji do 2030. godine. Pivovare Staropramen usvojile su program nazvan Naša stopa 2025. u kojem su postavili konkretne ciljeve postupnog snižavanja potrošnje topline, vode, električne energije i proizvedenog otpada. Budvar iz Čeških Budějovica lanjskog je svibnja postao prvi češki laureat nagrade Lean&Green Award za svoj program kojim se obvezao u roku od pet godini sniziti emisiju CO2 za petinu.

Pivovara Radegast se dugoročno posvetila problematici razbacivanja vodom, držeći se gesla „svaka kap ima smisao“. Svatko se može uključiti u izazove štednje vode (a samim tim i novca), na primjer korištenjem tuša umjesto kade, manje čestim brijanjem ili pranjem automobila, a onda se tim postignućima pohvaliti na socijalnim mrežama. Problematika iscrpljivanja izvora vode tema je i reklama pivovare Radegast.

U vrijeme pandemije koronavirusa brnjanska pivovara Starobrno pomalo neočekivano uspostavila je suradnju s fakultetskom bolnicom moravske metropole. Počela je naime bolnikci isporučivati takozvane preforme, odnosno tubice koje se pretvaraju u PET boce. Bolnica ih je koristila za ulaganje uzoraka pacijenata testiranih na covid.

Češke pivske marke mogle su inspiraciju za svoje programe štednje pronaći u inozemstvu, na primjer u društvu Diageo, kojem pripada i pivski brend Guinness. Ta je tvrtka u studenom 2021. godine pokrenula kampanju pod nazivom Know When to Stop, koja proistječe iz istraživanja koje je Diageo proveo među britanskom populacijom. Prema rezultatima studije 35 posto Britanaca u vrijeme praznika jede i pije više nego inače. Tako Know When to Stop u duhovitoj crtanoj formi educira javnost u pogledu prekomjernog (ne samo) jela i pila (ne samo) u vrijeme praznika.

Škotska pivovara NrewDog u svojoj je marketinškoj aktivnosti otišla još dalje. Reagirajući na Svjetsko prvenstvo u nogometu održano krajem godine u Kataru, oko kojeg je bilo mnogo kontroverzi, NrewDog je počeo prodavati limitiranu ediciju piva nazvanog World F*cup Lost Lager, a zaradu od prodaje usmjerio je prema organizacijama koje se bore za zaštitu ljudskih prava u tom emiratu. Osim toga, BrewDog ema negativnu stopu emisije ugljika, a stopu emisije dvostruko nadoknađuje tako što, na primjer, u Škotskoj pošumljava površinu od devet tisuća jutara, zakupljeno upravo za tu namjenu.

Svaka pivovara se s negativnim utjecajem na okoliš i društvo nosi na svoj način. U budućnosti ćemo sigurno moći računati s novim kampanjama i aktivnostima, koje za cilj imaju poboljšati uvjete života. I to ne samo iz čiste dobrohotnosti firmi, nego i zbog promjena u legislativi i zbog rastućih zahtjeva potrošača, koji sada kudikamo zahtjevniji nego prije. Oni sve više biraju i traže proizvode koji će osim njihove financijske mogućnosti i potrebe zadovoljiti i potrebe održivosti. Taj pristup će sve više i više postajati norma i pivskim brendovima neće preostati ništa drugo doli to prihvatiti. Na korist nas potrošača, ali i planeta.

Autorica: Pavla Mrázová, Ipsos

S češkog preveo Mato Pejić

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka