Pivnica.net
Banner

Njemačka

Pivovara trampi pivo za ulje

P. N.   |   18.07.2022.     387

Pivovara trampi pivo za ulje

Znamo da je kriza i da još uvijek nije onako loše kako će još biti, ali da će doći dotle da se u trgovinu vrati robna razmjena iliti trampa, to nismo vjerovali. A upravo to se desilo – münchenska pivovara Giesinger Bräu u svojoj pivnici Giesinger Bräustüberl mijenja svoje pivo za jestivo suncokretovo ulje i to u jednakom omjeru – litru za litru.

„Akcija ima veliki odjek – gosti smatraju veoma zabavnim mogućnost da pivo dobiju za značajno jeftinije ulje,“ piše ovih dana portal münchenskog dnevnog lista Merkur, a na You Tubeu uz video prilog stoji i ovo:

„Jedna njemačka pivnica pronašla je nov način da premosti nestašicu ulja za kuhanje u Europi – dopustivši kupcima da svoje pivo plate suncokretovim uljem kako bi osigurali dovoljno zaliha za prženje krumpira i šnicla. Budući da Ukrajina i Rusija čine oko 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja, u mnogim su europskim zemljama zalihe opasno smanjene otkako je u veljači Rusija izvršila invaziju na svog susjeda.“

Menadžeri pivovare Giesinger iz Münchena, koja ulje kao platežno sredstvo za pivo prima u svojoj pivnici Giesinger Bräustüberl, smatraju da je to dobra ideja, iako litra njihova piva stoji sedam eura, a loitra suncokretovog ulja 4,5 eura. „Cijela stvar je pokrenuta jer nam je jednostavno ponestalo ulja u kuhinji i zato moramo biti inventivni“, rekao je voditelj pivnice Erik Hoffmann. „Vrlo je teško doći do ulja... ako vam je potrebno 30 litara tjedno, a umjesto toga dobijete samo 15, u nekom trenutku više nećete moći pržiti šnicle.“ Gost Moritz Baller kupio je 80 litara suncokretovog ulja u Ukrajini gdje je bio radi isporuke humanitarne pomoći, zamijenivši svoju pošiljku za osam gajbi piva za svoju rođendansku zabavu. „Kampanja je cool“, rekao je.

Do sada su gosti u Giesinger Bräustüberl za pivo zamijenili 230 litara ulja, a ci9lj kampanje je skladište napuniti s 500 litara, koliko bi trebalo biti dovoljno do kraja godine, ističu u pivnici.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka