IZLOŽBA LOVE BEER

Pivovara izvornog Ožujskog

  Hrvatska         Tihana Cindrić/Radio Nova Gradiška         10.08.2023.
Pivovara izvornog Ožujskog

Nova Gradiška ovih dana vrvi publikom jer nudi niz zanimljivih događaja, odreda povezanih s pivom. Danas počinje Novogradiško glazbeno ljeto s Bošnjak Craftingom – festivalom craft piva, a još se sređuju dojmovi s otvaranja izložbe LOve BEer u utorak u Gradskom muzeju.

Izložba je to koja Novogradiščanima približava život i postignuća lokalne poduzetničke obitelji Lobe, naročito poznate po prvoj hrvatskoj parnoj pivovari, koja je u tom gradu utemeljena 1873. godine. Na otvaranju izložbe bio je dakako i lokalni radio Nova Gradiška, s čijeg portala prenosimo članak novinarke Tihane Cindrić:

U Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba LOve BEer kojom je predstavljena prva hrvatska pivovara na parni pogon – Pivovara Lobe kao i njeni osnivači i vlasnici novogradiška obitelj Lobe.

Kako je naglasila jedna od autorica izložbe Ana Pavleković Žeruk, kustosica i voditeljica Kulturno-povijesnog odjela novogradiškog Muzeja, obitelj Lobe imala je značajnu ulogu u razvoju gospodarskog i društvenog života u Novoj Gradiški. Kako navodi, bila je to jedna od najznačajnih obitelji u Novoj Gradiški krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Najpoznatiji su bili po Pivovari Lobe i proizvodnji Ožujskog piva.

Dragutin (Karlo) Lobe 1851. dolazi u Novu Gradišku gdje nastavlja obiteljski posao proizvodnje piva i otvara Pivovaru Lobe. U početku je zapošljavala 60 radnika i pivom opskrbljivala novogradiško područje. Bila je smještena u tadašnjoj Zagrebačkoj, danas Gajevoj ulici.

“Na tom mjestu sagrađena je OŠ Ljudevita Gaja, a na prostoru iza škole, današnjem stadionu, tada su se nalazili bunari kao i veliki park obitelji Lobe koji su nasljednici poklonili gradu.” – pojašnjava autorica.

Značajna godina za Pivovaru Lobe bila je i 1873. kada je tvornica modernizirana te je, do tada skroman pogon, zamijenjen parnim, a time je Lobina pivovara postala prva na parni pogon u Hrvatskoj.

Uz Dragutina, Pivovaru je vodio i njegov sin Miroslav koji je potpuno preuzeo upravljanje u godinama oko Prvog svjetskog rata dodatno moderniziravši proizvodnju. Najpoznatiji i najprodavaniji proizvod pivovare Lobe bilo je “Ožujsko pivo”.

S vremenom, početkom 20. stoljeća, počeli su ulagati kapital u razvoj Zagrebačke dioničke pivovare i tvornice slada. Tijekom godina članovi obitelji Lobe kupili su još dionica Zagrebačke pivovare pa su u jednom trenutku po broju udjela bili četvrti dioničari.

Dana 19.8. 1939. Zagrebačka pivovara kupila je novogradišku Pivovaru Lobe kako bi ona ostala izvan pogona budući da je Zagrebačka mogla pokrivati potrebe tržišta, ali su ipak proizvodnju održali do 1943. Velika je Lobina pivovara srušena nakon 2. svjetskog rata, a strojevi su prebačeni u Zagrebačku ili Karlovačku pivovaru.

Angažirani i u političkom i društvenom životu grada

“Doselivši u još mladi grad, Dragutin Lobe svoju energiju usmjerio je ka izgradnji obiteljskog posla, pokretanju i unapređenju pivovare. Uz svoj obiteljski posao, aktivno se angažirao u političkom i društvenom životu grada, znatno ga obogativši. Prihvaćanjem i poticanjem novih tehnologija i tekovina kao što su strojevi na parni pogon, elektrifikacija grada, osnivanje prve novčarske ustanove u Novog Gradiški i drugo, Dragutin Lobe biva jedan od predvodnika u promociji i primjeni noviteta te time snažno pridonosi gospodarskom razvoju Nove Gradiške od druge polovine 19. stoljeća do polovine 20. stoljeća. Koliko je bio značaj njega i njegove obitelji prvenstveno za grad, a i Hrvatsku, pokazuje činjenica da je dobio plemićku titulu s pridjevkom Novogradiški.” – naglašava Pavleković Žeruk.

Naslijedio ga je sin Miroslav, koji je razvijao obiteljski posao sve do svoje smrti. Poput oca, bio je poznati dobročinitelj i uspješan poduzetnik. Nažalost, njegovom smrću, nestaje obitelj Lobe iz Nove Gradiške.

Danas je, nažalost, malo fizičkih ostataka njihove tvornice, iako, veliku važnost ima grobnica obitelji Lobe koja se nalazi na Gradskom groblju u Novoj Gradiški. Ona je vrijedan primjer grobljanske arhitekture, posebice jer ju je izradio poznati kipar Ivan Rendić.

Izložba donosi i kratki presjek povijesti piva od prvih spomena pa do danas, s posebnim naglaskom na način i razloge njegovog širenja u Hrvatskoj.

Jelena Kovre, jedna od autorica izložbe, naglasila je njezin izniman značaj te uputila zahvale svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe, bilo da je riječ o posudbi predmeta, stručnoj suradnji ili financijskoj potpori.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić.

Izvorni tekst s bogatom galerijom fotografija s otvorenja izložbe pogledajte na web stranici Radija Nova Gradiška

Za one koji žele znati više:

Međaš u povijesti pivarstvaNajnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće