POTVRDILI ZNANSTVENICI

Pivopije imaju bolje pamćenje

  Pivske raznolije         P. N.         11.12.2023.
Pivopije imaju bolje pamćenje

Nikad dosta dobrih vijesti, a sada za pivopije imamo jednu baš jako dobru – oni koji redovito piju pivo (uz neizbježnu napomenu da to v rijedi samo u slučaju umjerene konzumacije, dakle jedino ako se u količini ne pretjeruje) imaju bolje pamćenje od onih koji piju žestoka pića. Potvrdili znanstvenici.

Pivo poboljšava pamćenje, pokazalo je istraživanje koje će iznenaditi sve koji su popili previše u nekom izlasku. Utvrđeno je da krigla (pola litre) piva dnevno ima koristi za mozak, a oni koji redovito piju imaju bolje pamćenje od onih koji piju žestoka pića, čitamo ovih dana na portalu Info.hr koji prenosi vijest magazina Sun.

Rezultati su to istraživanja koje je obuhvatilo 1.652 ispitanih upitanih o svojim navikama pijenja, a zatim su im dani testovi o brzini razmišljanja i kratkoročnom pamćenju.

Istraživačica, profesorica Selene Cansino, rekla je: „Pivopije su pokazale točnije i brže odgovore u verbalnom i prostornom radnom pamćenju od apstinenata, od vinopija i od konzumenata žestokih alkoholnih pića.“

Rekla je da je očekivala da će oni koji piju vino biti najbolji, prenosi The Sun.

Ispijanje prave količine također je bilo ključno jer je previše ili premalo pogoršavalo izvedbu, pokazala je studija Sveučilišta u Meksiku.

Pišući u časopisu Current Psychology, profesorica Cansino je rekla: “Optimalna količina alkohola za poboljšanje radne memorije za muškarce i žene bila je 100 grama tjedno, što je jednako jednom piću dnevno.”

Brojka odgoivara otprilike dvjema jedinicama alkohola – ili jednoj krigli piva od 3,6 posto – dnevno.

NHS kaže da ljudi ne bi trebali redovito piti više od 14 jedinica, ili šest pića tjedno.

Profesorica Cansino je dodala: “Samo umjerena konzumacija alkohola ima koristi.”Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće