KILLER BEE BEER

Pivonosna pčela ubojica

  Pivske raznolije         P. N.         25.05.2024.
Pivonosna pčela ubojica

Pivo i med idu zajedno od pradavnih vremena, još u zore pivarstva med se dodavao u pivo, a pivari to često rade i danas. Tako ćete i pčelu vidjeti na mnogih pivskim etiketama, a naziv „Killer Bee“ tojest pčela ubojica također krasi sijaset pjenušavih brendova. No, velški naučnici otišli su korak dalje, napravili su pivo u koje nije dodan med pčela ubojica, nego je fermentiralo s kvascem dobivenim iz mikrobioma crijeva afričkih pčela u Namibiji, poznatih kao pčele ubojice.

Ovo je nusproizvod šire studije meda i drugih pčelinjih proizvoda u vezi s njihovom medicinskom upotrebom, javlja BBC.

Velški mikrobiolozi posjetili su afričku državu u sklopu projekta Pharmabees na kojem rade zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Namibije. „Pivski kvasac Saccharomyces cerevisiae nalazi se u mikrobiomu crijeva pčela.

Dok smo radili na projektu u Namibiji, izolirali smo pivski kvasac iz pčela ubojica koje su prirodno uginule“, objasnio je profesor mikrobiologije Les Baillie na web stranici sveučilišta.

„Kad smo se vratili u Cardiff, upotrijebili smo kvasac od ovih pčela zajedno s kvascem od pčela u Walesu kako bismo napravili nekoliko uvaraka piva“, rekao je, dodajući da je neobično pivo, nazvano Killer Bee Beer, nastalo naporima znanstvenika s razreda za farmaceutske znanosti. „Killer Bee Beer zabavan je prateći projekt uz naše šire studije Pharmabeesa.

Naše istraživanje o pčelama otkriva kako med, pčelinji vosak i drugi pčelinji proizvodi mogu doprinijeti rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova,“ rekao je Les Baillie, dodajući da je cilj istraživanja vidjeti kako bi oprašivanje određenih biljaka moglo dovesti do razvoja lijekova. što bi preokrenulo tablice o otpornosti na antibiotike i superbakterijama.

Istraživači sada traže pivara koji bi pomogao lansirati craft pivo, a prihodi idu za istraživanje pčela u Walesu. Afrikanizirana pčela hibridna je vrsta koja je, prema Institutu Smithsonian, nastala križanjem srednjoafričke medonosne pčele i nekoliko europskih podvrsta medonosne pčele u Brazilu 1950-ih kako bi se povećala proizvodnja meda, a potom se nezadrživo proširila Južnom Amerikom i zatim u SAD. Server Bee Aware podsjeća da se afrikanizirana pčela prirodno pojavljuje i diljem subsaharske Afrike, što je potvrdio i profesor Les Baillie.

„Pčele je identificirao tim sa Sveučilišta u Namibiji.

Pretpostavljamo da su se domaće medonosne pčele u Namibiji parile s uvezenim europskim medonosnim pčelama i formirale, za razliku od onih u Brazilu, prirodne kolonije. Iz vlastitog iskustva možemo potvrditi da su mnogo agresivnije od pčela u Walesu,“ rekao je, govoreći o njihovom ponašanju po kojem su zaslužile nadimak.

Tagovi

Pivo   pčele   pčela ubojica   med   znanost   Cardiff   kvasac  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće