Pivnica.net
Banner

Hrvatska

Pivo uz dan oslobođenja

P. N.   |   07.12.2022.     948

Pivo uz dan oslobođenja

Grad Lipik dobio je uz obilježavanje 31. obljetnice oslobođenja grada u Domovinskom ratu (6. prosinca 1991.) jedinstven i originalan dar – lokalno domaće pivo s posebno dizajniranom etiketom s motivima koji podsjećaju na grad i na događaje čiju obljetnicu obilježava.

Projekt je to Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika, koja je s proslavom važnih datuma iz Domovinskog rata ovih dvaju gradova započela proljetos, kada je u Pakracu obilježavana obljetnica početka rata u tom gradu.

Vijest o Lipičkom pivu skuhanom u povodu jučerašnjeg Dana oslobođenja Lipika objavio je Matija Kulhavi na lipičkom portalu Compas:

Članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika uoči 6. prosinca i 31. obljetnice oslobođenja Lipika od agresora skuhali su Lipičko pivo i dizajnirali pripadajuće etiketu, doznajemo od Tomislava Novinca, predsjednika ove Udruge.

Na natječaj je pristiglo 14 prijava, a izgled etikete trebao je uključivati motive povezane s Lipikom. Radovi su bili vrlo kvalitetni te su glasanjem članova Udruge odlučili odabrati dvije etikete koje su dobile podjednak broj glasova, istaknuo je Novinc.

Pobjednički rad je autora Mateja Varata iz Sirača, kojem će biti uručena simbolična nagrada. Majstor pivar je član udruge Davor Kubalek, od kojeg smo doznali i malo više informacija o samom pivu.

Pivo je Pale ale. Sastojci: bazni slad Nova Gradiška - pilsen Beastly i munich malt - freak. Specijalni slad- crystal 130 EBC. Od hmeljeva su koristili - amarillo i za dry hop - cascade. Tehnika proizvodnje je all grain, single infusion. Temperature ukomljavanja 65 c- 45 min i 67c- 15 min. Boiling hop dodan na 40 min, ostatak na ugašen plamen i whirlpool od 78°C. Vrijeme kuhanja 60 min.

Pivo je napravljeno samo za ovu obljetnicu, nije u komercijalne svrhe te će biti podijeljeno braniteljima i sudionicima obilježavanja, kao i prijateljima udruge.

Za one koji žele znati više:

Budi dizajner pivske etikete

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Hrvatska