Pivo u sebe, bocu na zid

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         25.02.2009.
Pivo u sebe, bocu na zid

Posvećeno mojoj ženi, koja ima strpljenja živjeti s dva kolekcionara u istoj kući. Tako je u knjizi Svatko nešto skuplja zapisao Jan Jelinek, češki skupljač etiketa s kutija šibica, ali i koječega drugoga, jedino ne poštanskih maraka, iako je njegov otac iza sebe ostavio pogolemu zbirku. Pokazujući tako da se pravi skupljač, ako i naslijedi kolekcionarsku strast, mora dokazati odbacivanjem gotove zbirke, koja je rezultat tuđe ljubavi i muke. I stvoriti novu, u koju je uložena njegova vlastita. 

Kako drugačije protumačiti fakt, da uz rasprostranjene skupljače gramofonskih ploča, razglednica, salveta, igračaka, ključeva, knjiga, slika, grbova, modela aviona, satova, muzikalija, jelovnika, pa i betlehemskih jaslica ili ex librisa, pa dobro – i pegla ili štapova, postoje i ljudi, koji se sasvim ozbiljno i predano, plamtećim žarom i zavidnim marom, bave skupljanjem mužara, to jest avana ili stupa, britava, autograma, noćnih posuda, R-naljepnica s preporučenih pisama, istrošenih baterija, hokejskih pakova, ribljih krljušti, vojnih činova ili munjovoda, gromobrana i strujnih izolatora? Treba li boljeg dokaza da je skupljanje zaraza, groznica, virus, bolest za koju nije izmišljen lijek, i da od kolekcionara ništa nije sigurno. Osim stvari koje su pripadale lucidnom autoru Toma Sawyera i Huckleberry Finna, koji se protiv filumenista, a to su oni koji skupljaju kutije šibica, branio tako, da je na svojim šibicama pisao ukradeno od Marka Twaina.
Veliki broj teoretičara jednim od važnih motiva stvaranja kolekcija smatraju nostalgiju, pa za pivopije kažu da im često nisu dovoljni konzumacija, hobističko kuhanje piva, obilazak muzeja, i posjeti specijaliziranim pivskim festivalima i sajmovima, nego traže još nešto, što će pojačati uspomene. Mnogi, kada počaste društvo nekim dobrim pivom iz naročitih boca, nemaju srca ambalažu jednostavno baciti, i ona postane osnova zbirke. S ljetovanja se nerijetko ponese podmetač kao suvenir, i tu je začetak kolekcije. Povjesničar umjetnosti i učitelj Karsten Marquardt, pročitao je neki članak o propasti mnogih pivovara, pa je počeo skupljati čaše, propagirajući te kuće na zalazu. Danas ima zbirku od 9041 eksponata 2268 različitih pivovara. Većina kolekcionara čini to iz pukog zadovoljstva, veseli ih to što imaju lijep hobi, i bez obzira jesu li se specijalizirali ili svaštare, uglavnom se drže jeftinih i lako dostupnih stvari, predmeta, utenzilija. Na drugoj su strani, a nije ih ni mali broj, oni koji skupljaju iz računa, i nadaju se velikoj zaradi. Doduše, postoje primjeri da je za običnu pivsku čašu sa znakom Anaconda pivovare iz Montane na nekoj aukciji plaćeno 1020 dolara, no više je onih koji su, preko podmetača i boca, zagrizli u skupljanje dionica pivovara, te nakon kraće avanture, ponijeli gaće na štapu.
Istina, zabilježen je i slučaj da je vlasnik za svoju zbirku dobio više od milijun dolara, ali u njoj je bilo isto toliko raznovrsnih predmeta, vezanih uz pivo i pivovare. Kada je 1951. godine mladi suradnik američkih zračnih snaga u Münchenu Herb Haydock, kupio osam čaša lokalne pivovare, otkrio je u sebi skupljački nerv, što je posljedovalo mamutskom kolekcijom, od preko milijun eksponata. Kako se, tridesetak godina kasnije, po kući, garaži, šupama, dogradnjama, verandama i dvorištu nije moglo kretati od dijelova zbirke, i on i njegova žena, i svi njihovi, pa i susjedi, odahnuli su našavši kupca – pivovaru Oldenberg iz Kentuckyja, koja je tu jedinstvenu zbirku pretvorila u muzej otvoren 1987. Ni deset godina kasnije, Oldenberg je, zbog nedostatka prostora, zbirku preprodao kompaniji Miller, i osnovao novu kolekciju od „samo“ 150 tisuća predmeta, specijalizirajući se za mikro-pivovare.
     O opasnosti, da kolekcija preraste njihove prostorne mogućnosti moraju razmišljati i oni s manjim ambicijama, ako skupljaju, recimo, drvene pivske bačve. Utješno je to, što se one više ne proizvode, a privlačno, što one rijetke postižu lijepe cijene. Za razliku od boca, koje često ne mogu donijeti više od kaucije u trgovini, a za njihovo skupljanje potrebno je također puno kvadrata, ali i posla i njege. Tko se odluči za zbirku boca, neka se pripremi na mnogo glavobolje, upozorava priručnik Pivo za neznalice. Uostalom, i zato što je rast kolekcije nemoguće obuzdati, jer inače, valjda, Tod Shuler iz Tennesseeja ne bi imao zbirku od 4145 boca iz 105 zemalja, Klaus Hofnacher iz Bergheima 5589, a Peter Broecher iz Geesthachta čak 8527 i još odreda – punih. Danska pivovara Carlsberg vlasnik je Guinnessova rekorda za zbirku od 12 tisuća boca. Uska specijalizacija mogla bi pomoći u zadržavanju zbirke u granicama normale, a i ne mora – Walter Geisster iz Nürnberga skuplja samo čaše za pšenično pivo, weissbier, pa ih opet ima 3.367. Nešto je lakše onima koji skupljaju limenke, krunske čepove, etikete, otvarače za boce, šibice i upaljače sa znakom pivovara, plakate, cimere, pipe, majice, kape, značke i medalje, ili špilove karata. Ili podmetače. Ali, opet, što ako ih imate 145.430, kao Austrijanac Leo Pisker iz Langenzerdorfa, a svaki je debljine milimetar i pol, promjera deset centimetara i težine pet do deset grama. Pa vi sad množite. A to su mjere modernih podmetača, od prešanog tekućeg kartona, kakvi se proizvode tek posljednjih 70 godina, dok su oni prethodni bili višestruko deblji i teži, a do 1880. u potrebi su bili keramički tanjurići. Još prije toga, podmetači su zapravo bili pokrivači, koji su dragocjenu tekućinu štitili od lišća i kukaca, u onim krčmama koje nisu imale skupe vrčeve s poklopcem. Bili su izrađeni od pusta, odnosno filca, što se u južnoj Njemačkoj do danas zadržalo kao rasprostranjeno ime za podmetač. A kako su gostioničari na njih strogo pazili, skupljajući ih na kraju dana i perući da bi se do jutra osušili, u zbirke ih se moglo dobiti, da oprosti Mark Twain, jedino – krađom.                     
 
Originalno objavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijem pivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, u petak, 8. prosinca 2000.
                   

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće