Pivo u sebe, bocu na zid

Pjenušave vedute   |   Mato Pejić   |   25.02.2009.     6683

Pivo u sebe, bocu na zid
Posvećenomojoj ženi, koja ima strpljenja živjeti s dva kolekcionara u istoj kući. Tako je u knjizi Svatko neštoskuplja zapisao Jan Jelinek, češki skupljač etiketa s kutija šibica, ali ikoječega drugoga, jedino ne poštanskih maraka, iako je njegov otac iza sebeostavio pogolemu zbirku. Pokazujući tako da se pravi skupljač, ako i naslijedikolekcionarsku strast, mora dokazati odbacivanjem gotove zbirke, koja jerezultat tuđe ljubavi i muke. I stvoriti novu, u koju je uložena njegovavlastita.  
Kakodrugačije protumačiti fakt, da uz rasprostranjene skupljače gramofonskih ploča,razglednica, salveta, igračaka, ključeva, knjiga, slika, grbova, modela aviona,satova, muzikalija, jelovnika, pa i betlehemskih jaslica ili ex librisa,pa dobro – i pegla ili štapova, postoje i ljudi, koji se sasvim ozbiljno ipredano, plamtećim žarom i zavidnim marom, bave skupljanjem mužara, to jestavana ili stupa, britava, autograma, noćnih posuda, R-naljepnica spreporučenih pisama, istrošenih baterija, hokejskih pakova, ribljih krljušti,vojnih činova ili munjovoda, gromobrana i strujnih izolatora? Treba li boljegdokaza da je skupljanje zaraza, groznica, virus, bolest za koju nije izmišljenlijek, i da od kolekcionara ništa nije sigurno. Osim stvari koje su pripadalelucidnom autoru Toma Sawyera i Huckleberry Finna, koji se protivfilumenista, a to su oni koji skupljaju kutije šibica, branio tako, da je nasvojim šibicama pisao ukradeno od Marka Twaina.

Velikibroj teoretičara jednim od važnih motiva stvaranja kolekcija smatrajunostalgiju, pa za pivopije kažu da im često nisu dovoljni konzumacija,hobističko kuhanje piva, obilazak muzeja, i posjeti specijaliziranim pivskimfestivalima i sajmovima, nego traže još nešto, što će pojačati uspomene. Mnogi,kada počaste društvo nekim dobrim pivom iz naročitih boca, nemaju srca ambalažujednostavno baciti, i ona postane osnova zbirke. S ljetovanja se nerijetkoponese podmetač kao suvenir, i tu je začetak kolekcije. Povjesničar umjetnostii učitelj Karsten Marquardt, pročitao je neki članak o propasti mnogihpivovara, pa je počeo skupljati čaše, propagirajući te kuće na zalazu. Danasima zbirku od 9041 eksponata 2268 različitih pivovara. Većina kolekcionara činito iz pukog zadovoljstva, veseli ih to što imaju lijep hobi, i bez obzira jesuli se specijalizirali ili svaštare, uglavnom se drže jeftinih i lako dostupnihstvari, predmeta, utenzilija. Na drugoj su strani, a nije ih ni mali broj, onikoji skupljaju iz računa, i nadaju se velikoj zaradi. Doduše, postoje primjerida je za običnu pivsku čašu sa znakom Anaconda pivovare iz Montane na nekojaukciji plaćeno 1020 dolara, no više je onih koji su, preko podmetača i boca,zagrizli u skupljanje dionica pivovara, te nakon kraće avanture, ponijeli gaćena štapu.
Istina,zabilježen je i slučaj da je vlasnik za svoju zbirku dobio više od milijundolara, ali u njoj je bilo isto toliko raznovrsnih predmeta, vezanih uz pivo ipivovare. Kada je 1951. godine mladi suradnik američkih zračnih snaga uMünchenu Herb Haydock, kupio osam čaša lokalne pivovare, otkrio je u sebiskupljački nerv, što je posljedovalo mamutskom kolekcijom, od preko milijuneksponata. Kako se, tridesetak godina kasnije, po kući, garaži, šupama,dogradnjama, verandama i dvorištu nije moglo kretati od dijelova zbirke, i on injegova žena, i svi njihovi, pa i susjedi, odahnuli su našavši kupca – pivovaruOldenberg iz Kentuckyja, koja je tu jedinstvenu zbirku pretvorila u muzejotvoren 1987. Ni deset godina kasnije, Oldenberg je, zbog nedostatka prostora,zbirku preprodao kompaniji Miller, i osnovao novu kolekciju od „samo“ 150tisuća predmeta, specijalizirajući se za mikro-pivovare.

     Oopasnosti, da kolekcija preraste njihove prostorne mogućnosti morajurazmišljati i oni s manjim ambicijama, ako skupljaju, recimo, drvene pivskebačve. Utješno je to, što se one više ne proizvode, a privlačno, što onerijetke postižu lijepe cijene. Za razliku od boca, koje često ne mogu donijetiviše od kaucije u trgovini, a za njihovo skupljanje potrebno je također punokvadrata, ali i posla i njege. Tko se odluči za zbirku boca, neka se pripremina mnogo glavobolje, upozorava priručnik Pivo za neznalice. Uostalom, izato što je rast kolekcije nemoguće obuzdati, jer inače, valjda, Tod Shuler izTennesseeja ne bi imao zbirku od 4145 boca iz 105 zemalja, Klaus Hofnacher izBergheima 5589, a Peter Broecher iz Geesthachta čak 8527 i još odreda – punih.Danska pivovara Carlsberg vlasnik je Guinnessova rekorda za zbirku od 12 tisućaboca. Uska specijalizacija mogla bi pomoći u zadržavanju zbirke u granicamanormale, a i ne mora – Walter Geisster iz Nürnberga skuplja samo čaše zapšenično pivo, weissbier, pa ih opet ima 3.367. Nešto je lakše onima kojiskupljaju limenke, krunske čepove, etikete, otvarače za boce, šibice i upaljačesa znakom pivovara, plakate, cimere, pipe, majice, kape, značke i medalje, ilišpilove karata. Ili podmetače. Ali, opet, što ako ih imate 145.430, kaoAustrijanac Leo Pisker iz Langenzerdorfa, a svaki je debljine milimetar i pol,promjera deset centimetara i težine pet do deset grama. Pa vi sad množite. A tosu mjere modernih podmetača, od prešanog tekućeg kartona, kakvi se proizvodetek posljednjih 70 godina, dok su oni prethodni bili višestruko deblji i teži,a do 1880. u potrebi su bili keramički tanjurići. Još prije toga, podmetači suzapravo bili pokrivači, koji su dragocjenu tekućinu štitili od lišća ikukaca, u onim krčmama koje nisu imale skupe vrčeve s poklopcem. Bili suizrađeni od pusta, odnosno filca, što se u južnoj Njemačkoj do danas zadržalokao rasprostranjeno ime za podmetač. A kako su gostioničari na njih strogopazili, skupljajući ih na kraju dana i perući da bi se do jutra osušili, uzbirke ih se moglo dobiti, da oprosti Mark Twain, jedino – krađom.                     
 
Originalnoobjavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijempivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, u petak, 8. prosinca2000.
                   

Komentari


Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal   Ispiši   Preporuči

     

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Capuron-Duval-Jarzaguet Otpadnici-6 tajni str4
Capuron-Duval-Jarzaguet Otpadnici-6 tajni str4

Pivnica.net na FacebookuMontažne i drvene kućeNajnovije iz kategorije Pjenušave vedute