Pivo u galeriji? Zašto ne, pa to je umjetnost!

  Reportaže         Mato Pejić         21.04.2009.
Pivo u galeriji? Zašto ne, pa to je umjetnost!

„Kad bi to naše pivo umrlo, mnogo bi siročadi ostalo.“ Tom i nizom drugih duhovitih doskočica snubi pivopije i ine znatiželjnike pitoreskni dućan u praškoj ulici U Pruhonu, u četvrti Holešovice, svega nekoliko tramvajskih stanica od starog grada i gornjeg grada. Pročelje je ukrašeno slikom čovjeka koji kroz zid kotrlja pivsku bačvu, a prostrani izlog, načičkan svakojakim pivskim čudesima, zorno potvrđuje geslo lokala: „Ovdje se ima što birati!“  

Ima i tko. Kad iz niše pored starinskog izloga prođete kroz tmurna, robusna i pomalo ofucana ulazna vrata, dočekat će vas prostran, visok i svijetao lokal, a iz susjedne prostorije doprijet će razdragani žamor i zveckanje pivskih čaša, dok prema stropu putuje oblačić cigaretnog dima. Uz široki srdačan osmijeh pomoć će vam nenametljivo ponuditi suvlasnica dućana gospođa Olga Vaňková, koja spremno udovoljava znatiželji namjernika, pa ćete vrlo brzo doznati da su stranci ovdje uobičajena pojava, iako se dućan ne nalazi na trasi turističkih obilazaka. „Dolazi nam dosta Nijemaca, Mađara, Francuza, neizostavnih Japanaca, ali u zadnje vrijeme česti su Skandinavci, Finci, Norvežani, Šveđani,“ govori ljubazna domaćica. Nije ni čudo, jer se radi o mjestu koje se brzo proslavilo i postalo kultno. Zove se Pivska galerija, a znalcima i ljubiteljima piva nudi najveći izbor specijalnih piva iz malih i srednjih pivovara Češke i Moravske. Imaju li ih 120, kako sami pišu na svojoj Internet stranici, ili 156, koliko je poimence pobrojano u aktualnom letku, ne računajući posebnu ponudu belgijskih i njemačkih, te pšeničnih i bezalkoholnih piva, ili 260, kako piše na drugom mjestu, i nije toliko bitno, ali u svakom trenutku drže kompletan asortiman 37 pivovara s kojima imaju ugovor. Nađe se tu i poneki specijal iz velikih industrijskih pivovara, a u posebnom prostoru reprezentativan izbor belgijskih piva, u okviru prvog europskog pivskog mosta, odnosno razmjene s briselskim klubom Beer Mania. Zajedno s pivom i drugim proizvodima (primjerice – kozmetičkom linijom koju na bazi piva proizvodi pivovara Chodovar iz mjesta Chodová Plana, poznata po svojim pivskim kupeljima), ovdje se nude i suveniri – uporabni i ukrasni predmeti, te održavaju promidžbene akcije partnera Galerije. Na zidovima lokala su emajlirani štitovi s logom pivovara, tu je raznovrsni reklamni materijal, leci, brošure, plakati, knjige, društvene igre, poklon pakovanja, drvene nosiljke za pivske boce, pa opet pivo – u velikim luksuznim bocama i petlitarskim bačvicama. Na kraju i ono točeno – u susjednoj prostoriji je zapravo mala gostionica namijenjena vođenim degustacijama i promocijama pivskih noviteta, s točionikom na kojem su svaki dan dvije vrste piva. A možete izabrati i bocu iz velikog hladnjaka u dućanu i popiti je na licu mjesta. To niti izdaleka nije sve, a ovakvim konceptom izazvala je Pivska galerija veliku pozornost javnosti, pa su priče o njoj objavljene u mnogim novinama, televizijskim programima i na internet portalima. Pisali su o Galeriji i mediji u Mađarskoj, Finskoj, Njemačkoj, Britaniji, ovdje su snimani glazbeni spotovi, pa i dijelovi filmova, tako da su ugostili i francuskog šansonjera Charlesa Aznavoura. Dakako, posjetio ih je i glasoviti lovac na pivo (Beer Hunter) Michael Jackson, sada nažalost pokojni doajen pivskog žurnalizma.

Dakle, glas o Pivskoj galeriji pronio se svijetom i stoga je shvatljiv velik broj stranaca kojima je U Pruhonu 9 draga i važna praška adresa. „Bio je kod nas i doktor Zdeněk Susa, koji je ovdje održao nadahnutu tribinu i oduševio brojni auditorij svojim sjajnim pričama. Nažalost večer je završila brzo, jer je dr Susa drugi dan rano morao na televizijsko snimanje,“ pripovijeda O. Vaňková, pokazujući mi trenutnu ponudu knjiga o pivu i pivovarama, i ispričavajući se što Susinu Veliku češku pivsku knjigu trenutno nemaju. No, za mene je i ne trebaju, jer ja je već imam. Objašnjavam joj da sam se, pročitavši tu knjigu obratio autoru s molbom da dopusti prevođenje odabranih tekstova iz nje i objavljivanje na našoj stranici, što je on prihvatio s velikim oduševljenjem, tako da ćete za koji tjedan i vi doznati o čemu je riječ. Tada je razgovor naglo postao nesputan i vrlo otvoren i srdačan. Kuljale su bujice informacija s obje strane, a pali su i mali darovi, znakovi sjećanja na posjet Galeriji. „Nekoliko puta bio je ovdje jedan Mađar, koji ima knjižaru u kojoj istovremeno prodaje oveći izbor piva,“ s oduševljenjem zbori moja domaćica. „Nije to ništa,“ uzvraćam ja, „ta vi ovdje u Češkoj, u Havličkovom Brodu, imate željeznariju u kojoj se nudi čak 130 vrsta piva, i to slično kao kod vas, tradicionalnih čeških piva iz malih pivovara.“ Ushićeno je pozvala svoga supruga, da s njim podijeli to saznanje, no Petr Vaněk zna za Martina Borskog, o čijoj smo željeznariji Revos i mi pisali prošlog proljeća.
U raskošnoj ponudi nije nimalo lako odlučiti se što kupiti, s obzirom na to da je količina ograničena pošto do stana u kojem sam odsjeo valja potegnuti preko cijelog grada, tramvajem, podzemnom željeznicom, pa na kraju autobusom. Odluku olakšava činjenica da sam mnoga češka piva već pio, neka i puno puta, pa sam se rukovodio kriterijem upoznavanja novih marki. Dodatno mi je olakšala šefica Galerije, preporučivši uskrsne specijale, a budući da sam u dućanu bio prošli tjedan, par dana nakon Uskrsa, nije me trebalo puno nagovarati da se u vrećici nađu blagdanska piva iz Kutne Hore, Pelhřimova, Broumova, Pardubica, Havličkova Broda, Češkog Krumlova, Trutnova i Uherskog Broda.

A da bi posjet ovom znamenitom mjestu bio potpun, valjalo je okusiti i atmosferu kušaonice i popiti štogod točeno. Toga dana imali su Rebel iz Havličkova Broda i Augustijn iz belgijske pivovare Van Steenberge. Kako je Havličkov Brod bio slijedeća stanica moje češke turneje, a i inače to pivo dobro poznajem (i cijenim), odlučio sam se za belgijski klasik s osam posto alkohola. Znao sam što mogu očekivati i to sam i dobio, a moram priznati da je užitak pojačavalo ozračje gostionice čiji su zidovi prekriveni pivskim memorabilijama, a stolovi zaposjednuti uživateljima u zlatnom soku, koji veselo čavrljaju uz vrhunska piva. Inače, to je mjesto gdje se održavaju predavanja, tribine, prezentacije pivovara, degustacije piva, i sastanci Kluba prijatelja Pivske galerije. Za godišnju članarinu od tristotinjak kuna, članovi dobivaju deset postotni popust u dućanu, a mogu sudjelovati u akcijama poput tribina, izleta, degustacija, prezentacija, a od iznosa potrošenog u tekućoj godini ovisi visina članarine za slijedeću. Klubu i njegovim akcijama podređeno je i radno vrijeme dućana, pa je on za mušterije otvoren samo od srijede do petka od podneva do sedam uvečer, a svi ostali termini pripadaju Klubu.

Kao što je cijeli projekt u službi promicanja pivske kulture, tako i njegov ravnopravni dio – Klub prijatelja Pivske galerije, odrađuje značajan posao na predstavljanju vještinu spravljanja pivskih specijaliteta kao svojevrsne primijenjene umjetnosti.
Da pivo i umjetnost itekako idu skupa pokušavamo pokazati i dokazati i mi u rubrici Nacrtaj mi krigl, i prilično sam siguran da ta teza ima sve više pristaša. Svakako, pivo na mnoge načine zaslužuje mjesto u galerijama, pa diljem svijeta postoje brojni muzeji koji umjetničkim djelima, uporabnim i ukrasnim predmetima i povijesnim artefaktima svjedoče o dugovječnosti i važnosti dragocjene tekućine. Ipak, ime Pivska galerija upućuje na to da se tu radi o kakvoj likovnoj umjetnosti u slavu zlatnog soka, jer riječ galerija u jedinom značenju koje ovdje možemo primijeniti, predstavlja prostor u kojem se izlažu umjetnička djela. Međutim, kako smo vidjeli, tomu nije tako. Stoga je izbor imena pomalo diskutabilan, budući da namjernika može zbuniti i obmanuti. Ali, ne razbijajmo time glavu. Napokon, moglo bi se reći da je to mjesto posvećeno umjetnosti spravljanja piva, jer nudi isključivo pivske specijale, dakle ono što se radi s puno umijeća, ljubavi i entuzijazma, a to zaslužuje da se pokaže ljudima. Uostalom, još jedna krilatica ovog jedinstvenog mjesta, ispisana na cimeru iznad ulaza u dućan, poručuje: „Što boca, to dragocjenosti malih i srednjih čeških i moravskih pivovara.“
 
Pročitajte i ovo:
http://www.pivnica.net/ieNews/clanak.asp?ID=334
Galerija_1_mala.jpgGalerija_2_mala.jpgGalerija_3_mala.jpg
Galerija_4_mala.jpgGalerija_5_mala.jpgGalerija_6_mala.jpg

 Najnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće