Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pivo to voli hladno i tamno

P. N.   |   27.06.2023.     1794

Pivo to voli hladno i tamno

Osvježavajuće svijetlo pivo na žarkom suncu, to je naprosto ljetna klasika, pivo po toplu vremenu posebno dobro prija vani. Ali boce valja držati na hladnom i tamnom mjestu, jer jedino tako ćete imati potpuni užitak.

Pivo ne voli velike temperaturne promjene, a ni svjetlo, podsjeća ovih dana njemački dnevnik Münchner Merkur. Zato je savršeno ako se boce čuvaju u podrumu ili nekom drugom mračnom, hladnom mjestu, savjetuje pivar i pivski sommelier Oliver Wesseloh iz Hamburga. „I kada je pivo kod kuće u hladnjaku, izvadite ga neposredno prije konzumacije.“ S druge strane, ako ga izvadite iz frižidera da ga stavite negdje drugdje, ono se opet zagrijava u boci - a to nije dobro za pivo.

Wesseloh dodaje da nikad ne bi kupio pivo koje u trgovini stoji u izlogu na suncu ili - još gore - ispred dućana direktno na suncu.

„Posebno za Pils, sunce je najveći ubojica koji postoji. Na taj se način iz hmelja odvajaju određene tvari koje stvaraju smrdljivi aftertaste.“  

Obratite pozornost na rok trajanja i datum punjenja

Još jedan savjet za kupnju: Za određenu vrstu uvijek kupujte bocu s duljim rokom trajanja Međutim, prema riječima stručnjaka, deklarirani rok trajanja ima samo ograničenu primjenu kao pokazatelj starosti piva kada se uspoređuju različite pivovare.

Ovisno o pivovari, rok trajanja može varirati u duljini – neka su piva možda skuhana prije samo tri mjeseca, ali će im “isteći” za dva mjeseca, dok su druga možda skuhana prije šest mjeseci, ali će im rok trajanja isteći tek za četiri mjeseca. Ovdje nema zakonske regulative.

Dobro je ako na boci stoji i datum punjenja. No, ovo je dobrovoljno a ne obvezno, pa se već dugo ne nalazi na svim bocama. Ovdje vrijedi opće pravilo: što bliži rok punjenja, to bolje.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije