Pivo staro skoro sto godina

  Europa         P.N.         22.03.2009.
Pivo staro skoro sto godina
Kažu da za vrhunski užitak pivomora imati sjajnu boju i besprijekornu temperaturu. Ali, što ako sve to imapivo koje je staro skoro cijelo stoljeće? Kako prija takvo pivo sada imajupriliku kušati u češkoj pivovari Starobrno u Brnu. Ili nemaju. Naime, pronašlisu bocu piva staru najmanje 90 godina, ali su sada u velikoj dilemi – popitiili sačuvati taj jedinstveni raritet.
Kako za portal Idnes piše LucieHušková, boca je pronađena prilikom iskopavanja bunara u Slavkovu kod Brna prijedvije godine. Prema reljefnom natpisu na boci pretpostavlja se da potječeizmeđu 1920. i 1930. godine, izjavio je menadžer Starobna Tomáš Pluháček.„Cijele dvije godine pokušavali smo otkriti iz kojeg vremena potječe. U tovrijeme pivo nije imalo etiketu, pa smo morali pronaći povjesničare i zaštitarebaštine, koji bi utvrdili iz kojeg je razdoblja taj povijesni artefakt,“objasnio je Pluháček razlog tako duge šutnje o ovom otkriću. Sada se pivarinalaze pred vrlo teškom odlukom – je li bolje tako rijedak povijesni dokumentsačuvati, ili radije dati prednost znatiželji okusnih bradavica i pivo kušati iproučiti. „Kad bismo tu historijsku relikviju otvorili, uništili bi njenujedinstvenost, ali s druge strane, mogli bismo utvrditi kakvom se tehnikom, teod kakvih sirovina i vode proizvodilo pivo u ono vrijeme, odakle je uziman sladi hmelj, ili kakve je imalo karakteristike,“ rekao je Pluháček, dodajući da bise sve to lako doznalo zahvaljujući današnjim tehničkim dostignućima.

No, ima i odgovor na pitanjekakav okus uopće može imati pivo staro cijelo stoljeće: „Zacijelo to nije bašdobro za piće. Nije to vino, starenjem pivo ne dobiva na kakvoći.“ Ova bocapiva, međutim, nije jedini povijesni predmet, koji posjeduje pivovaraStarobrno. Ozračje tamošnjeg prostora krase, primjerice, stara pivovarskaoprema i uređaji za razbijanje leda, starinske bačve ili oprema za punjenje.


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće