RECEPT STAR 3000 GODINA

Pivo starije nego što je bilo

  Češka         P. N.         20.06.2023.
Pivo starije nego što je bilo

U češkom gradu Pardubice održan je proteklog vikenda pivski festival na kom su mnogobrojnim posjetiteljima svoja piva ponudile regionalne pivovare, a uz lijepo vrijeme dodatni poticaj za obilatu konzumaciju piva bila je dobra hrana i živa glazba, hvale se organizatori. No, zvijezda manifestacije bilo je pivo skuhano prema receptu starom čak 3.000 godina.

Pivo po imenu Sluneční bárka (Sunčana barka) skuhano je po recepturi koju su složili arheolozi na osnovu ostataka pronađenih u brončanoj posudi, artefaktu iskopanom u Kladini nedaleko Pardubica. Skuhala ga je Pivovara Bohdaneč iz okolice Kutne Hore u suradnji s Eksperimentalnom pivovarom Sveučilišta Palackog

U pivu kuhanom od prosa spojeni su okusi ljekovitog bilja očanice, petoprste, končare, trpuca i pelina, pa ono okusom podsjeća na današnje pivo tipa Gruit.

„Kada je 2017. pronađena velika brončana posuda u kojoj je naknadno dokazana prisutnost organskih ostataka koji se odnose na najstarije pivo u srednjoj Europi, bila je to nevjerojatna vijest. Stoga sam jako sretan što sam mogao sudjelovati u kreiranju recepture i u samom kuhanju za Eksperimentalnu pivovaru Sveučilišta Palackog. Ukupno smo u prvoj šarži skuhali 700 litara ovog piva,“ rekao je Lukáš Kučera iz Zavoda za analitičku kemiju.

Brončana posuda iz 9. stoljeća prije Krista skrivala je ostatke najstarijeg europskog sladnog biljnog piva. Posudu su 2017. kod Kladine nedaleko Pardubica iskopali arheolozi nakon što ju je otkrio slučajni nalaznik. Odnijeli su posudu u Istočnočeški muzej u Pardubicama i zamolili znanstvenike da im pomognu utvrditi njezin sadržaj. Stručnjaci sa Sveučilišta Palacký, Sveučilišta Masaryk u Brnu i Sveučilišta Južne Češke u Češkim Budějovicama ispitali su ostatke drevnog pića. Nakon temeljite analize uzetih uzoraka, došli su do zaključka da se u posudi prije tri tisuće godina kuhalo pivo od prosa začinjeno gorkim travama.

Naziv kuhanog piva Sluneční bárka dolazi od ukrasa na brončanoj posudo. „Na posudi su prikazane ptice koje vuku teglenicu sa sunčanim krugom. Motiv se odnosi na vjerske običaje ljudi brončanog doba i njihove predodžbe o funkcioniranju svijeta i svemira. Piće je svoje korisnike trebalo približiti bogovima“, objasnio je direktor Istočnočeškog muzeja u Pardubicama Tomáš Libánek.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće