Pivnica.net
Banner

Pivo i sport

Pivo skijaškog prvenstva

P.N.   |   14.02.2009.     1532

Pivo skijaškog prvenstva
Grad Liberec u Češkoj bit će od 18. veljače do 1. travnja domaćin svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju, a ta značajna sportska manifestacija donijet će radost i mnogima kojima skijanje nije najvažnija stvar na svijetu. Na primjer, ljubiteljima dobrog starog hard rocka, jer će na otvaranju svirati Deep Purple. No, ono što nas najviše zanima je da će na svoje doći pivopije, jer je lokalna pivovara skuhala posebno pivo baš za skijaše.
Riječ je o pivovari Hols u Vratislavicama, čije pivo krasi etiketa sa slikom skijaša i natpisom Liberec 2009., a tim primjerom povela se i tvornica likera Style Bohemia iz mjesta Zasada na Jablonecku, koja na etiketi svoje šljivovice ima znak prvenstva i pogled na sportski areal Ještěd, dok ostali proizvođači hrane i pića nisu pripremili posebne prigodne proizvode.
„ Kod nas je već tradicija da tiskamo prigodne etikete uz sve veće akcije koje se održavaju u Libercu. Na primjer, svojim smo pivskim etiketama pratili tako povijest automobilizma,“ rekao je direktor pivovare Hols Petr Hostaš. Naime, auto klub Liberec slavio je stotu obljetnicu osnutka, a velika proslava priređena je i uz 130 obljetnicu rođenja tamošnjeg velikana Ferdinanda Porschea. Takve etikete posebno su zanimljive kolekcionarima, a posebnu pivsku etiketu naročio je kod ove pivovare i klub skupljača iz Teplica, a također i rendgenološko društvo. „Pripremili smo za ovu priliku lagano svijetlo pivo s 3,5 posto alkohola, za koje smo kreirali tri vrste etiketa – jednu sa skakačem na skijama, druga sa siluetom skijaškog trkača i treću s panoramskom fotografijom ještědskog grebena pod snijegom,“ dodaje Hostaš. Prigodno pivo prodavat će se samo u vrijeme svjetskog prvenstva, pa je proizvedeno u ograničenoj količini. Moći će se nabaviti na štandovima na parkiralištima pred sportskim borilištima i u samoj pivovari.
Inače, prošle je godine pivovara u Vratislavicama skuhala 134 tisuće hektolitara piva, što je za 18 posto više nego godinu dana ranije, no ove godine ne računaju na rast, jer već osjećaju ekonomsku krizu. Više od polovice proizvodnje ide izvan čeških granica.
Pivovara Svijany također je pripremila posebno skijaško pivo uz svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju u Libercu. Skuhane su dvije vrste – jedanaest-postotni lager i trinaest-postotni svijetli specijal, koji će se puniti u petolitrene bačvice u limitiranoj količini od tri tisuće komada. Oni međutim neće svoje pivo prodavati u području sportskih borilišta, nego u redovnoj trgovačkoj mreži.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivo i sport