Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Pivo sestara Pelikan

Jadranka Šuster   |   14.09.2022.     1111

Pivo sestara Pelikan

Znate li da su obitelji čeških doseljenika u Hrvatskoj (tačnije – u Slavoniji) kuhale domaće pivo za vlastite potrebe? Iznimka nisu bile ni dvije sestre, rođene Pelikan, moja baka Katarina Šuster i njena sestra Barbara Daněk.

Kuhanje piva bio je pretežno ženski posao. Na slikama je recept moje bake Kate na hrvatskom i njene sestre Baruške na češkom jeziku. Oba su recepta sačuvana u starim, rukom pisanim kuharskim knjižicama.  U prvom receptu piše "germa 10 dinara", u drugom, ranije napisanom,  "5 dinara". Količina germe je zapravo ista, ali joj je cijena u međuvremenu porasla. Pivo se kuhalo od Kneippove zamjene za kafu - uglavnom svijetlo od neprženog zrna ječma, ponekad tamno od prženog zrna. Germa, ječam, a  hmelj? Sestre Pelikan su sakupljale samonikle biljke hmelja na području Daruvara i Pakraca, gdje su tada živjele. Moja sestra Dubravka Abdihodžić, rođena Šuster, i ja se sjećamo kako je naša  baka, u šetnji nasipom uz obalu Save u Sisku,  trgala cvjetove nama neobične puzavice. Boce svježe kuhanog piva zatvarale su se posebnim gumenim čepovima koji bi iskakali  iz boca i udarali o strop dok se u njima odvijao proces vrenja! Slušali smo te vesele zvukove i u Sarajevu, kada su moji roditelji pravili pivo od hmelja koji smo, zahvaljujući poznanicima, dobili iz Sarajevske pivare.

Po današnjim standardima to vjerovatno ne bi bilo pravo pivo jer se kuhalo bez slada (proklijalog ječma, glavnog sastojka u proizvodnji  piva) i jer je količina alkohola u njemu bila zanemariva. Kako god ga nazvali, činjenica je da je pivo koje su kuhale sestre Pelikan bilo vrlo osvježavajuće pjenušavo piće,  pogodno i za djecu!

Ono što je najljepše u svemu ovome je to što bakinu knižicu  rukom pisanih  recepata  češke kuhinje, starih više od sto godina, danas u Sarajevu čuva kćerka moje sestre, Sabina Abdihodžić-Kovačević,  koja je već  četvrta generacija čeških doseljenika.

Recept za pivo

25 litara vode, tri fertalj litre ječma, pol litre šečera, pol litre hmelja, 2 sata kuhat, ocjedi se,  kad je mlačno metne se dignuta germa 10 dinara, ljeva se u flaše, dobro začepi I da stoji 3 dana.

Priredila i prevela: Jadranka Šuster, Sarajevo

Ovaj recept za kuhanje domaćeg piva bit će objavljen u knjizi tradicionalnih čeških recepata, koji za izdavanje priprema Češka beseda Sarajevo, udruženje građana češkog porijekla, a priredila ga je članica Besede Jadranka Šuster, čiji su preci iz Češke doselili u Slavoniju, u okolicu daruvara. Recept je iz rukom pisane kuharice Jadrankine bake Katarine Šuster, a mi ga na portalu Pivnica.net objavljujemo prije izlaska knjige uz dopuštenje autorice Jadranka Šuster i predsjednice Češke besede Sarajevo Vesne Malić.  

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Vrč ide na vodu tako dugo, dok netko ne da za pivo
Aforizam

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije