NOVA IDEJA

Pivo sa snagom breze

  Njemačka         P. N.         06.04.2024.
Pivo sa snagom breze

Da je pivarstvo umijeće u kojem ne postoje granice čovjekovoj kreativnosti pokazuje novi primjer iz Njemačke. Leipziški majstor pivar Sebastian Riekehr (32), koji već godinama radi na novim idejama za pivo, ovog je proljeća završio u šumi u potrazi za inspiracijom – i tamo je pronašao ključni sastojak za svoju najnoviju kreaciju.

“Probušio sam osam stabala breze u šumi Colditzer (Saska) i dobio 130 litara brezove vode - naravno sve u suradnji s odjelom za šumarstvo,” kaže Riekehr, koji je koristio slatki sok drveta kao bazu za svoje pivo Birkenzauber (Čarolija breze), piše dnevnik Bild.

Koristeći šampanjski kvasac, hmelj i slad napravio je je 600 litara piva. Ovaj specijal sa 6,5 ​​posto alkohola u prodaju bi trebao krenuti sredinom travnja. “Pomalo je slatkog okusa, ima note ogrozda, grožđa i citrusa. Idealan aperitiv za sezonu šparoga”, oduševljen je pivarski majstor. No, ekstravagantno pivo ima i svoju cijenu: boca od litre, koja će biti dostupna u “Cliff's Brauwerk” Leipzig, stajat će 12,90 eura.

Budući da se za proizvodnju nisu koristili samo voda, hmelj i slad, “Birkenzauber” se može prodavati samo pod imenom “Brauspezialität”. Cilj je privući ljubitelje pjenušavih vina i piva - i zbog upotrebe šampanjskog kvasca.

Usput, vađenje brezove vode, koje je moguće samo od veljače do ožujka, ne šteti stablima. Sok se nekada masovno točio u šumi Colditz. U doba DDR-a, međutim, brezova se voda koristila prvenstveno za kozmetičku industriju.

Tagovi

Pivo   drvo   breza   Njemačka  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće