JAPANSKO PIVO UN KONO KURO

Pivo sa slonovskim izmetom

  Japan         P. N.         19.02.2023.
Pivo sa slonovskim izmetom

Japansko pivo Un, Kono Kuro, kažu, u prvi mah gorko, a onda tu gorčinu zamijeni ugodna slatkoća, koja iznimno dugo ostaje na jeziku. To pivo okusa hmelja i čokolade veoma je omiljeno kod kolekcionara, iako mu je cijena veoma visoka. A također i unatoč tome što se u proizvodnji koristi slonovski izmet.

Tako ovih dana piše niz svjetskih medija, no priča nipošto nije nova. Pisao je o tome još 2013. godine američki pivski pisac Jay Brooks na svom blogu  Brookston Beer Buletin a i naš je portal pisao o pivu od slonovskog izmeta u članku Mislili ste da ste već čuli sve, no sada je pivo opet u žiži zbog živog zanimanja pivskih skupljača.

Autori ovog piva inspiraciju su našli u kavi cibetke, koja se već dugo „proizvodi“ u Indoneziji od zrna kave, koja su prošla kroz probavni trakt te mačkolike zvijeri. U stomaku životinje kava bi počela fermentirati i zadobila specifičan miris i okus.Osim u toplom kofeinskom napitku, sio tih zrnaca završava i u pivu. Čuvena danska pivovara Mikkeler kreirala je pivo Weasel u koje dodaje baš to – zrna kave iz izmeta afričke cibetke. Pivo sadrži 10,9 posto alkohola.

Dakle, po uzoru na zrna kave iz izmeta cibetke, Japanci kuhaju pivo u koja također dodaju zrna kave, ali ona iz pogača, koja na svom tragu ostavljaju golemi sisavci slonovi. Zrna kave iŠČeprkana iz sadržaja slonovskih crijeva. Tako poluprobavljena zrna kave gube karakterističnu gorkost i dobivaju sladak čokoladni okus.

Pivo je osmislila japanska craft pivovara Sankt Gallen iz Kanagawe i prvi put skuhala još prije deset godina, a nazvala ga je Un, Kono Kuru, što Japanci uglavnom skraćuju na Unko, što na japanskom znači naprosto – izmet.

Ostale ingredijencije su klasični sastojci piva – hmelj, ječmeni slad i voda, i kvasac. a mljevena zrna kace su ključni sastojak koji daje okus po kojem je ovo pivo poznato i zbog kojeg je tako traženo.

Kako piše server Phoenix New Times ovo je pivo veoma skupo, budući da je proizvodnja poprilično zahtjevna. Prvenstveno stoga što je pribavljanje zrna kave iz slonovskog ekstrementa složen zadatak. Naime, slonovi kavu probavljaju poprilično temeljito, pa malo toga ostane u hrpicama koje ostavljaju za sobom.

Izračunali su da od 33 kilograma zrna koje slon pojede, samo dva kilograma prođu kroz probavni trakt čitavo. A za proizbvodnju jedne boce piva potrebno je 35 grama kave. Dakle, prikupljanje materijala prilično je skupo, pa onda mora biti skupo i pivo – samo sirovine za proizvodnju boce takvog piva stoje 104 dolara, otkrio je majstor pivar pivovare Sankt Gallen Sora NEWS24. Zato se pivo od 2013. godine kuha samo ponekad i uvijek u limitiranim edicijama.

Za one koji žele znati više:

Mislili ste da ste već čuli sve

Mirisi, zlato i tamjan

Tagovi

Pivo   Japan   kava   cibetka   slon   izmet  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Japan
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće